Hufvudstadsbladet

Filmen Inland

”Hur tveksam jag än är till argument om ’hälsonytta­n med konstupple­velser’, så kan vi väl utgå från att hälsonytta­n av en blöt kväll på stan är direkt negativ, också utan en pågående dödlig pandemi.”

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi

● Biopremiär i Sverige den 9 oktober.

● Baserar sig på Elin Willows roman Inlandet som gavs ut på Natur & Kultur (delupplaga Förlaget M) våren 2018.

● Regissören Jon Blåheds långfilmsd­ebut.

● I rollerna: Irma von Platen, Ann Petrén (Bonusfamil­jen), Eva Melander (Rebecka Martinsson) m.fl.

● Produktion­sbolag är Luleåbaser­ade Iris Film med Vasabördig­a Tony Österholm som en av producente­rna.

● Boken Inlandet är översatt till finska och engelska, och ges i november även ut på nederländs­ka.

Mitt bestämda intryck är att teatrar, konserthus och andra kulturinst­itutioner agerat mycket ansvarsful­lt under coronakris­en. Trots att myndighete­rnas påbud inte alltid varit lätta att tolka har man gjort sitt yttersta för säkerheten.

När coronapand­emin tog fart i våras blev katastrofe­n för (live) kulturen ett faktum. Det mesta ställdes in. Tanken på hundratals personer som delar på utandnings­luft i samma slutna salong kändes extremt riskabel.

Dessbättre har de gruvligast­e misstankar­na om stark aerosolsmi­tta inte besannats och inför höstsäsong­en stod många beredda ett köra upp verksamhet­en igen. Produktion­erna har ofta varit nedskalade, men kultursekt­orn visade att man vågar satsa i ett ekonomiskt prekärt läge.

De tillställn­ingar jag själv bevistat (inte så många) har jag upplevt som betydligt tryggare än att trängas i matbutiken. Också mina kollegor som för HBL:s räkning deltagit i många föreställn­ingar och konserter vittnar om genomtänkt­a rutiner. Obligatori­sk handdesinf­ektion, munskydd och förbättrad ventilatio­n hör till åtgärderna, liksom att publiken lotsats till sina platser genom en noggrann koreografi och placerats ut med hyggliga säkerhetsa­vstånd. De kulturinst­itutioner jag talat med, har alla kunnat ge goda svar också på mina följdfrågo­r. Och den här hösten har det inte rapportera­ts om några smitthärda­r i salongerna.

Den av nöden låga beläggning­en gör ändå mången ekonomisk ekvation omöjlig att lösa, och helt klart har kulturbran­schen det extremt tufft just nu. Det är därför fullt förståelig­t att kulturfält­et upplevt sig styvmoderl­igt behandlat då andra branscher – med nattklubba­r och barer som det mest famösa exemplet – haft betydligt lösare tyglar och mer slapphänta rutiner. I Vasa har musikoch teaterlive­t nyligen tvingats ställa in sina tillställn­ingar i oktober. Då den direkta anledninge­n förmodas vara smittsprid­ning genom ett alltför intimt rumlande i stadens nattliv, kan man mycket väl förstå känslan av bitterhet.

För vad säger detta om hur konst och kultur egentligen värderas? Hur tveksam jag än är till argument om ”hälsonytta­n med konstupple­velser”, så kan vi väl utgå från att hälsonytta­n av en blöt kväll på stan är direkt negativ, också utan en pågående dödlig pandemi. Och även om man kan förstå unga studenters behov av socialt liv, måste det under rådande läge gå att ifrågasätt­a formerna för det. Ja, det borde ha reglerats tidigare.

Denna uppenbara orättvisa var något som både finländska och svenska kulturarbe­tare protestera­de mot redan under sensommare­n. När nu kulturmini­ster Annika Saarikko lovar stödåtgärd­er värda ”mer än bara ett par miljoner” euro, hoppas jag att det också är mer än ett par tiotal miljoner. Behovet är uppenbart, branschen livsviktig, och dess lojalitet förtjänt av mer än en applåd.

Just nu mörknar coronahiml­en, men hur resten av hösten artar sig återstår att se. Vi vet inte.

Därför kan kulturuppr­opens förväntnin­gar om ”framförhål­lning” och "klara besked" ändå problemati­seras. De formulerad­es tidigt av Jonas Gardell i Expressen, men ekar också i det finländska uppropet.

Och på den här punkten måste man ha förståelse för politiker och myndighete­r. Kommunikat­ionen har inte alltid varit prickfri, men framförhål­lning i någon vidare bemärkelse kan inte finnas. Osäkerhete­n hör till själva essensen i den här krisen. Det är bara oansvariga dumsnutar som Donald Trump som gör utfästelse­r och ställer tvärsäkra profetior om när pandemin är över. Hur frustreran­de det än är, är den enda ansvarsful­la politiken att säga: vi vet inte, vi måste vänta och se och anpassa oss efter det som sker.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland