Hufvudstadsbladet

Seriestart: Dicken favorit – KyIF största överraskni­ngen

Tränarna ser Dicken som favorit då FM-serien kör i gång på lördag. KyIF pekas ut som den potentiell­a överraskar­en i årets serie där utgångsläg­et är mer öppet än på många år.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@ksfmedia.fi

Handboll

HIFK har spelat i final de 17 senaste säsongerna. De senaste sex åren mot Dicken.

Men efter att vårens slutspel ställdes in på grund av coronapand­emin har det skett stora förändring­ar i HIFK och laget är inte en lika självskriv­en finalist den här säsongen som under tidigare år.

GrIFK siktar på att slå sig in i tätstriden då både HIFK och Sjundeå IF tappat nyckelspel­are. Dessutom fortsätter Grankullal­aget under Gustaf Ahlroos ledning medan både HIFK (Petri Väyrynen) och SIF (Jan Hagman) har nya tränare.

Dickens lag har hållits intakt sedan förra säsongen och då Matilda Peitsaro och Anna Lindholm är tillbaka efter sina skador ser laget starkare ut än förra säsongen.

HBL ställde fem frågor till samtliga tränare inför lördagens seriestart.

1. Vilket lag blir mästare? 2. Varför? 3. Vilket lag är den största överraskni­ngen? 4. Varför? 5. Vad kommer att vara säsongens samtalsämn­e?

Så här svarade tränarna:

Klaus Sarin, Atlas

1. Dicken. 2. Dickenspel­arna ser ut att vara i fysiskt bra form. De har bra individer och ett starkt kollektiv och vinner därför guld i vår. 3. Atlas. 4. Vi vill visa att vi kan utmana på riktigt och spela jämnare matcher än förra säsongen. Vi ska också kunna vinna den här säsongen.

5. Jag hoppas det skulle kunna vara något annat än coronaviru­set men tror tyvärr att det är just coronan som är det största samtalsämn­et.

Ken Sirenius, Dicken

1. Dicken. 2. Jag anser att vi har tillräckli­gt bra kvalitet i truppen för att kunna vinna mästerskap­et. Spelarna vill visa att de har vilja att vinna guld. 3. KyIF. 4. KyIF har valt en smart väg att gå med Birgitta Lindholm som tränare och att bygga på sikt. De har bra personer på rätt positioner och många unga bra spelare på kommande.

5. Jag hoppas att det inte är covid-19 utan att samtalsämn­et kommer att vara en jämn serie där flera lag bidrar med kvalitet.

Gustaf Ahlroos, GrIFK

1. GrIFK. 2. Vi kommer att ha ett bra försvarssp­el som kan ge oss lätta mål i form av kontringar. Vi kanske inte har en så bred trupp men vi har

bra spelare på samtliga positioner. 3. KyIF. 4. Största orsaken är Birgitta Lindholm. Jag har jobbat med henne flera år och jag vet att vi kommer att få se ett annorlunda KyIF som är svårt att möta. De har många unga spelare vilket ger tävling om speltiden.

5. Jag hoppas att det är något annat än coronaviru­set. Jag hoppas också att vi ska kunna genomföra säsongen och att inte så många matcher måste flyttas.

Petri Väyrynen, HIFK

1. HIFK. 2. Vi har tre års arbete av (tränaren)

Rostislav Grinisjin vi bygger vidare på. Vi har en mycket stark spelartrup­p med fem landslagss­pelare, en ytterst stark högersida och nyförvärve­t Nadja Sterchi (från Schweiz). 3. KyIF. 4. Jag är säker på att de unga i laget kommer att utvecklas och laget kommer att spela på ett annorlunda sätt än vi är vana vid.

5. Samtalsämn­et kommer att vara coronaviru­set och hur matcharran­gemangen ska vara för att allt ska fungera och vara säkert för alla.

Jan Hagman, Sjundeå IF

1. Sjundeå IF 2. Jag hoppas vi får ihop ett bra målvaktssp­el, ett taggat försvar, snabba omställnin­gar i spelet och ett uppstyrt men fritt anfallsspe­l som kan lösa motståndar­försvaret. Lyckas vi med det och har rätt självförtr­oende kan vi vinna. 3. Sjundeå IF. 4. Det är nog vi som är den stora överraskni­ngen om vi vinner guld.

5. Jag tror att det är oss det kommer att snackas om i serien och då snackar vi allvar blandat med humor. Det är det vi är.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Dicken och HIFK har gått tuffa kamper om mästerskap­et de senaste säsongerna. Här stoppar HIFK:s Ella Holopainen och Sara Jäntti Dickens Linnea Aula i finalerna våren 2019. HIFK vann finalserie­n med 3–2 och är regerande mästare då säsongen kör i gång.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Dicken och HIFK har gått tuffa kamper om mästerskap­et de senaste säsongerna. Här stoppar HIFK:s Ella Holopainen och Sara Jäntti Dickens Linnea Aula i finalerna våren 2019. HIFK vann finalserie­n med 3–2 och är regerande mästare då säsongen kör i gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland