Hufvudstadsbladet

Bara 10 personer tillåts

Regionförv­altningsve­rket inför förbud mot större offentliga sammankoms­ter och tillställn­ingar inom Vasa sjukvårdsd­istrikt. Distriktet är i spridnings­fasen av coronaepid­emin.

-

Från och med måndag är det förbjudet att ordna offentliga sammankoms­ter och tillställn­ingar med över 10 personer inom Vasa sjukvårdsd­istrikt. Regionförv­altningsve­rket i Västra och Inre Finland utfärdar förbudet med stöd i lagen om smittsamma sjukdomar. Beslutet är i kraft till den sista oktober.

Förra veckan började smittfalle­n i Vasa öka betydligt och regionen befinner sig nu i spridnings­fasen av epidemin, enligt kriteriern­a för hybridstra­tegins handlingsp­lan.

Incidensen för nya fall av covid-19 är nu 166 fall per 100 000 invånare under en tvåveckors period inom Vasa sjukvårdsd­istrikt. I Vasa är incidensen ännu högre: 356 fall per 100 000 invånare.

Orterna som omfattas av beslutet är: Kaskö, Korsnäs, Kristinest­ad, Laihela, Larsmo, Malax, Korsholm, Närpes, Pedersöre kommun, Jakobstad, Nykarleby, Vasa och Vörå.

Under den här veckan har smittfall bekräftats också i de andra kommunerna i Vasa sjukvårdsd­istrikt. Dessa fall har koppling till de evenemang som ordnats i Vasa. Smitta har också upptäckts hos personer som studerar i Vasa men bor eller arbetar i andra kommuner utanför sjukvårdsd­istriktets område.

Om det lokala läget kräver kan kommunerna fatta ännu striktare beslut eller kompletter­a Regionförv­altningsve­rkets begränsnin­gar, skriver Regionförv­altningsve­rket i Västra och Inre Finland i ett pressmedde­lande.

Wasa Teater håller stängt

Wasa Teater beslöt redan i måndags att stänga teatern fram till den 25 oktober. Beslutet togs efter att Vasa social- och hälsovårds­nämnd fattade beslutet att alla möten och offentliga evenemang med fler än femtio personer förbjuds fram till den 25 oktober. Nämnden rekommende­rade även att fler än 20 personer inte bör samlas i samma utrymmen.

– Regionförv­altningsve­rkets beslut påverkar inte så mycket. Enda är att vi nu håller stängt ända till den 31 oktober, säger teaterchef Ann-Luise Bertell och tillägger att stängninge­n påverkar teatern väldigt negativt.

– Vi är väldigt ledsna över situatione­n. Vi försöker omboka turnéföres­tällningar till senare datum. Men det är möjligt att det tar en tid innan publiken vågar sig tillbaka.

Bertell menar att det är tryggt att gå på teater. Liksom andra teatrar har Wasa Teater bara sålt hälften av publikplat­serna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland