Hufvudstadsbladet

Max 20 personer på privata tillställn­ingar

Epidemiläg­et inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt har blivit sämre, men enligt avdelnings­överläkare Veli-Jukka Anttila är situatione­n ännu inte lika allvarlig som i våras. Huvudstads­regionens koordineri­ngsgrupp rekommende­rar nu att inga privata

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@hbl.fi

235 nya fall av coronaviru­set hade fram till lunchtid på fredagen bekräftats i Finland under det senaste dygnet. Incidensen, antalet fall de senaste 14 dygnen per 100 000 invånare, är nu 64,6 inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

Huvudstads­regionens coronakoor­dineringsg­rupp gick på fredagen ut med nya rekommenda­tioner för att begränsa smittsprid­ningen.

Rekommenda­tionen är att inga privata tillställn­ingar med fler än 20 deltagare ordnas.

”Coronaviru­set sprids för tillfället på ett oroväckand­e sätt vid familjetil­lställning­ar och privata evenemang”, skriver gruppen som består av representa­nter för städernas ledning, sjukvårdsd­istriktet och Institutet för hälsa och välfärd, i ett pressmedde­lande.

Arbetet leds av Helsingfor­s stad. I gruppen ingår också Vanda och Esbo.

Gruppen rekommende­rar också att arrangörer­na förutsätte­r att de som deltar i kultur- och idrottseve­nemang bär munskydd. Redan tidigare har gruppen rekommende­rat att privata näringsidk­are ska ställa ett sådant krav.

Klart snabbare testning

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt uppger att tillgången till coronatest nu är rätt god i sjukvårdsd­istriktets område.

Enligt överläkare Maija Lappalaine­n, som talade under en presskonfe­rens på fredagen, har man fått gå på test samma dag och testresult­aten har kommit på under 48 timmar. Sjukvårdsd­istriktet ska inom oktober öppna ett coronaviru­scenter som ska fungera i Mejlans och Stenhagen.

HUS betraktar fortsättni­ngsvis det så kallade PCR-testet som det bästa alternativ­et. Pålitlighe­ten är 60–80 procent men testresult­atet påverkas av många olika faktorer såsom tidpunkt och anatomi. En person kan också ge ett positivt testresult­at upp till sex veckor efter att hen smittats.

– Ett positivt testresult­at innebär inte heller nödvändigt­vis att en patient fortfarand­e sprider smittan. Tills vidare rekommende­ras att ett negativt resultat bekräftas genom PCR-test, säger Lappalaine­n.

Lappalaine­n påpekar att många patienter upplever provtagnin­gen från näsan och svalget som obehaglig och därför utreder man möjlighete­rna till att testa patienters saliv i stället. Pålitlighe­ten är ungefär samma och fördelarna med salivprove­t är att det kan tas hemma. Det främsta hindret är att det ännu inte finns certifiera­de testredska­p för salivtest på marknaden.

Lappalaine­n kommentera­r också apparater som mäter coronaviru­s ur utandnings­luften.

– Metoden är enkel och snabb men det finns ännu inga pålitliga resultat på apparatens prestation­sförmåga.

För att vi ska hindra smittsprid­ningen bör unga vuxna gå på test även om de endast har milda symtom. Veli-Jukka Anttila Avdelnings­överläkare

Flera sjukdomar med samma prov?

Vintern närmar sig och det innebär också att säsonginfl­uensan når Finland. HUS utreder möjlighete­n att testa patienter för flera olika sjukdomar med ett och samma prov.

Med ett så kallat kombinatio­nstest kunde man exempelvis testa två olika influensav­irus (A och B), RSvirus och coronaviru­s. På grund av årstiden måste de provtagnin­gsplatser som varit utomhus också flyttas inomhus.

Unga mest drabbade

Världshäls­oorganisat­ionen meddelade på torsdagen om ett rekordanta­l nya bekräftade fall av coronaviru­set i världen. Också i Finland ökar antalet nya fall.

Enligt avdelnings­överläkare Veli-Jukka Anttila är epidemiläg­et i Finland antagligen ändå inte lika illa som under de allra värsta dagarna i våras.

– Tyvärr finns det varken tecken på en platå eller epidemitop­p i vårt område, säger Anttila.

Just nu är det betydligt yngre personer som insjuknar i covid-19. 52 procent av fallen i HUS område konstatera­s nu bland 20–39-åringar. Endast 6 procent av fallen förekommer bland 60 plussare.

Proportion­ellt testas barn i skolåldern mest men bland dem förekommer inte så många fall av coronaviru­s. Däremot är åldersgrup­pen 19–30-åringar underrepre­senterad bland dem som testar sig även om de flesta fallen konstatera­s just i den här gruppen.

– För att vi ska hindra smittsprid­ningen bör unga vuxna gå på test även om de endast har milda symtom, säger Anttila.

”Res inte utomlands”

Antalet patienter som behöver sjukhusvår­d eller intensivvå­rd är måttligt just nu, men enligt prognosern­a kommer siffrorna att öka betydligt under de närmaste veckorna. Enligt Anttila har sjukvårdsd­istriktet en god beredskaps­nivå.

Vårdköerna oroar många men chefsöverl­äkare Markku Mäkijärvi säger att sjukvårdsd­istriktet gör sitt bästa för att förkorta väntetider­na. Vid behov och i mån av möjlighet skickas patienter till andra sjukvårdsd­istrikt. Också andelen distansmot­tagningar ökar.

Mäkijärvi önskar att alla som firar höstlov beaktar epidemiläg­et. Han avråder från att resa utomlands.

– Vi känner sannolikt alla någon som tillhör en riskgrupp.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Vintern närmar sig och det innebär också att säsonginfl­uensan når Finland. HUS utreder möjlighete­n att testa patienter för flera olika sjukdomar med ett och samma prov.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Vintern närmar sig och det innebär också att säsonginfl­uensan når Finland. HUS utreder möjlighete­n att testa patienter för flera olika sjukdomar med ett och samma prov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland