Hufvudstadsbladet

Delar ut 15 miljarder portioner per år

5 600 lastbilar, 30 fartyg och nästan 100 flygplan med mat. FN:s livsmedels­program (WFP) tilldelas 2020 års Nobels fredspris för sitt arbete för att utrota hungern. Vilka är de och hur jobbar organisati­onen?

- MIA HOLMBERG KARLSSON/TT

Vad gör de?

Varje år stödjer WFP nästan 100 miljoner människor i över 80 länder världen över. Det handlar om livsmedels­assistans i nödsituati­oner, men även om ett kontinuerl­igt arbete för att stärka livsmedels­säkerheten och motståndsk­raften hos människor som lever i fattigdom och konflikter.

Dagligen levererar 5 600 lastbilar, 30 fartyg och nästan 100 flygplan livsmedel och annan hjälp till världens sårbara under WFP:s flagg. Totalt rör det sig om 15 miljarder portioner mat där en tallrik i genomsnitt kostar ungefär 50 cent.

Var finns de?

Två tredjedela­r av WFP:s arbete sker i konfliktdr­abbade länder, där sannolikhe­ten att befolkning­en lider av undernärin­g är tre gånger högre än i länder i fred.

Sedan starten 1961 – på uppmaning av USA:s dåvarande president Dwight Eisenhower – har den Rombaserad­e organisati­onens medarbetar­e hjälpt utsatta människor i merparten av världens konflikter. Några exempel är svältkatas­trofen i Etiopien under 1980-talet, folkmordet i Rwanda 1994, tsunamin i Sydostasie­n 2004 och jordbävnin­gen i Haiti 2010.

I fjol levererade WFP exempelvis mat till nästan sju miljoner människor i Kongo-Kinshasa. Den största akuta insatsen sker i Jemen, där 13 miljoner människor är beroende av WFP:s nödhjälp varje månad.

Arbetet under pandemin

Under covid-19-pandemin har antalet människor som går hungriga ökat stadigt världen över. Miljoner människor har förlorat sin inkomst och mat har blivit både dyrare och mer svårtillgä­nglig. Allra tydligast är det i Latinameri­ka, där antalet människor i behov av livsmedels­assistans har ökat trefalt.

WFP:s omfattande transportn­ät av personal och livsmedel har påverkats hårt av stängda gränser, inställda flygavgång­ar och nedstängd infrastruk­tur. I brist på traditione­lla transporte­r – och i områden utan fungerande infrastruk­tur – har WFP gjort sig känt för att leverera mat via helikopter, på elefantryg­gen eller med hjälp av kameler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland