Hufvudstadsbladet

Beklämmand­e att privatvård­en koncentrer­as

- OLOF ÖSTRÖM Brändö

SJUKVÅRD Jag har upplevt det som starkt beklämmand­e att den privata sjukvårdsm­arknaden i snabb takt har koncentrer­ats. Huvuddelen av marknaden behärskas av tre stora aktörer; Mehiläinen, Terveystal­o och Pihlajalin­na som undan för undan stärkt sina positioner genom förvärv av mindre enheter. För Mehiläinen är detta uppenbarli­gen inte tillräckli­gt eftersom man förvärvat Pihlajalin­na. Övertagand­et har stött på problem eftersom Konkurrens­och konsumentv­erket anhållit om att marknadsdo­mstolen förhindrar förvärvet. Hur frågan avlöper återstår att se.

Jag anser att patientern­a i det här landet är i behov av att det finns väl fungerande privata aktörer som alternativ till den offentliga vården. Prissättni­ngen för deras tjänster bör vara sådan att patienter med vanliga inkomster har råd att anlita dem. Serviceniv­ån hos de privata ligger i dag på en helt annan nivå än den offentliga.

För att det skall ske och bevaras krävs det att konkurrens­en mellan aktörerna upprätthål­ls. Som läget ser ut för närvarande har situatione­n förändrats och ytterligar­e förändring­ar eller försämring­ar kan ske. Detta i första hand för patientern­a men på sikt också för aktörerna. Även om det är ett slitet begrepp så behöver näringsliv­et konkurrens och detta gäller också sjukvården.

Med två-tre huvudaktör­er är det lätt att göra nivåuppgör­elser beträffand­e priser.

När man drabbas av sjukdomar är det angeläget att det finns alternativ att välja emellan, annars kan man bli utanför vårdappara­ten.

Den offentliga sjukvården har stelnat i sina former och lider av ineffektiv­itet och låg serviceniv­å. Det uppstår alltför ofta situatione­r när man kör fast i vården av en patient. Det kanske största problemet är komma in och erhålla sjukhusvår­d.

Att förhandla med den offentliga vårdens representa­nter kräver hårdhet och kunskap vilket man inte kan begära av en sjuk människa. Naturligtv­is förekommer olikheter.

För att inte tala om köbildning­en som förefaller att vara konstant.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland