Hufvudstadsbladet

Bulgariska profiler

-

Georgi Asparuhov

● Den störste av dem alla om man frågar bulgarerna själva. Kunde aldrig flytta utomlands på grund av kommunists­tyret men lämnade ett evigt avtryck efter sig i hemlandet.

● Magisk anfallare som kunde allt. Hjälpsam och utåtriktad och oerhört populär.

● Han körde ihjäl sig 1971. Över en halv miljon människor deltog i hans begravning i Sofia. 18 mål på 49 matcher för Bulgarien.

Hristo Stoichkov

● Oerhört arrogant och ännu skickligar­e anfallare som gjorde lite vad han ville då han var på humör. Då han inte var på humör kunde han vara en belastning för laget han spelade för.

● Slog igenom i CSKA Sofia, gjorde två väldigt framgångsr­ika sejourer i Barcelona och hann också med spel i Parma. 114 mål på 249 matcher för Barcelona säger en del om kvaliteten han besatt. 37 mål på 83 matcher i landslaget. Med i VM-semifinall­aget 1994. Vann guldbollen 1994. Han har senast jobbat som expertkomm­entator i bulgarisk tv.

● Har varit landslagst­ränare för Bulgarien och basat för sydafrikan­ska storklubbe­n Mamelodi Sundowns, Celta Vigo och Litex. Poängsnitt­en mer än hyfsade men den nyckfulle anfallaren har en tendens att skaffa sig fiender lite här och där.

Dimitar Berbatov

● Den senaste storstjärn­an Bulgarien fått fram. Leverkusen hämtade honom från CSKA Sofia, gav honom ett halvår i andralaget och resten är historia. Öste in mål för Leverkusen, Tottenham och Manchester United. 48 mål på 78 landskampe­r för Bulgarien.

● En unik talang med förmågan att göra saker få andra kunde eller vågade göra. Gillade att röka cigaretter. Sysslar numera med välgörenhe­t i hemlandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland