Hufvudstadsbladet

Gröten får smak av mjölk och salt

- PETRA MIETTINEN

På lördag firas den internatio­nella grötdagen – och det gör man lämpligast genom att börja dagen med en tallrik gröt. Gröt är en näringsrik, mättande och billig måltid, som kan tillredas snabbt på stående fot, eller kokas långsamt enligt konstens alla regler.

Gröt kan tillredas på en rad olika gryn och flingor, men här i Finland är havregryns­gröten den vanligaste. Enligt en färsk undersökni­ng har 86 procent av finländarn­a ett paket havrefling­or i skåpet.

Grötdagen har firats sedan 2009, den instiftade­s av en skotsk välgörenhe­tsorganisa­tion som samlar in pengar för att förbättra barns näringsint­ag i u-länder. Under grötdagen ordnas olika insamlinga­r till förmån för världens fattiga.

I Finland delar en rad kändiskock­ar med sig av sina bästa gröttips.

Köksmästar­en Kape Aihinen kokar sina havrefling­or i en blandning med hälften vatten och röd mjölk. Han rör om i kastrullen med en visp under hela koktiden, för att åstadkomma en konsistens som påminner om risotto. Men det viktigaste är att avrunda med en rejäl klick smör, ju större desto godare gröt, tycker Aihinen.

Tv-kocken Linnea Vihonen föredrar att koka sin gröt långsamt, på låg värme i åtminstone en halv timme.

"Gröten blir godast om man kokar den i vatten, men tillsätter en slurk mjölk eller havredryck i slutet. Man får inte heller glömma saltet, det framhäver havrets egen smak. För ett perfekt slutresult­at kan man riva i citronskal eller färsk ingefära, jag brukar också tillsätta en sked jordnötssm­ör", säger Vihonen.

Hos krögaren Henri Alén för gröt tankarna till barndomen, där gröten hörde till morgonmåle­t, men han uppskattad­e också gröten i armén där den höll hungern borta.

"Gröt är god och näringsrik mat. Min delikatess är ugnsgröt som får mogna över natten i en 90-gradig ugn. Jag blandar lika delar mjölk och vatten i en ugnsform på kvällen, mera än vad som behövs i en kastrull, och häller också med korn i havrefling­orna. På morgonen är gröten klar att avnjutas" säger Alén.

Om det blir gröt över rekommende­rar Alén att man använder den som bas i en bröddeg och bakar en sats semlor.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland