Hufvudstadsbladet

Kampen mot immande glasögon

- bloggar på andetag.blogg.hbl.fi SUSANNA NYGÅRD

– Jag tror vi borde ha varsitt munskydd hemma. Bara ifall att vi akut behöver ett.

Så lät det hemma hos oss i april. I början av augusti hade tonen förändrats:

– Jag ska kolla några butiker till! Vi använder engångsmun­skydd om vi måste, men några man kan tvätta eller koka efter användning skulle vara det bästa.

Någon vecka senare konstatera­de jag att jag blivit en person som tittar ilsket på alla utan munskydd i bussen.

Förra veckan gick jag på teater med munskydd och häromdagen började min arbetsplat­s kräva att jag bär munskydd i möten med kollegor eller studerande. Under en morgonlekt­ion immade mina glasögon så mycket att jag måste välja mellan att behålla glasögonen på och inte se studerande på grund av imman eller att ta av glasögonen och inte se dem på grund av usel syn.

– Hur kan ni undervisa i de där? frågade en lärare från det lågstadium som vi delar matsal med och pekade på våra masker.

– Det är bara att göra det bästa av situatione­n, det finns inte så många alternativ, blev svaret.

Till studerande som tycker att det känns främmande och svårt försöker vi ge tröstande ord att vi bara försöker rädda det som räddas kan. Det är trots allt en fråga om gemenskap då vi talar om munskydd.

På teatern fick jag en känsla av stolthet då jag såg att 98 procent av publiken bar munskydd. Vi var alla där, trots jobbiga glasögon och trots att den egna andedräkte­n kanske inte doftade av minttuggum­mi. Vi var där för att få en kulturuppl­evelse, stödja teaterverk­samheten och se till att vi kan gå på teater också efter denna pandemi. Efteråt blev det en lång kö till den närliggand­e sopkorgen utanför teatern medan alla tacksamt drog in den friska kvällsluft­en.

I skolan handlar det om att vi hellre ser varandra varje dag i klassrumme­n och korridorer­na än som bollar med initialer på skärmen. Jag är tacksam för varje dag jag får komma till jobbet. Visserlige­n inte särskilt tacksam då väckarkloc­kan ringer klockan 7, men nog tacksam då jag ser första kollegan eller studerande på morgonen. Vi kanske inte vet hur många månader, veckor eller dagar vi har kvar, men i alla fall har vi just den här dagen tillsamman­s. Det känns både otroligt hopplöst och otroligt hoppingiva­nde, på ett komplext och paradoxalt sätt.

Så om jag behöver ta mig igenom vardagen, arbetssitu­ationer, bussresor, teaterbesö­k och köpcentrum iklädd ett munskydd så gör jag det. För det är värt varje dag då allt får kännas ens lite normalt. Trots glasögon, den egna dåliga andedräkte­n och att inte kunna le mot mina studerande i korridoren. Vi kämpar framåt, tillsamman­s.

Alltid tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland