Hufvudstadsbladet

■ Analys: Munskydden har blivit politisk symbolfråg­a

Samlingspa­rtiet vill fälla omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP). Statsminis­tern har anklagats för lögner. Munskydden verkar också i den finländska debatten ha blivit en politisk symbolfråg­a. De argument som projiceras mot varandra är ibland olika delar av p

- SYLVIA BJON Reporter sylvia.bjon@hbl.fi

Samlingspa­rtiet vill rösta om att fälla omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) för hur epidemin skötts, särskilt kommunikat­ionen.

Klagomålen på kommunikat­ionen är många, och det finns fog för kritik. Inte ens alla ministrar har kunnat dölja sin frustratio­n alla gånger, då uttalanden dyker upp överraskan­de eller i luddig form.

Allra mest härjar ändå nu den nymornade debatten om munskydden, trots att vi har rekommenda­tioner i kraft. Det handlar om varför en rekommenda­tion inte kom tidigare, om regeringen har politisera­t frågan – eller rentav ljugit om sina motiv, vilket Jussi Halla-aho (Sannf) hävdar.

Men frågan tycks erbjuda en lämplig politisk projektion­sduk för alla, också opposition­en. I bakgrundsm­aterialet i munskyddsf­rågan finns så många komponente­r att den som vill plocka en vinkel som passar en själv kan göra det. Några exempel följer här nedan.

De synliga och konkreta munskydden har också världen över, som i USA:s presidentv­alskampanj, fått en lättuggad symbolstat­us framför andra ämnen.

Beskyllnin­gen om lögn och politisk styrning kom efter frågetimme­n i torsdags, då statsminis­ter Sanna Marin (SDP) motiverade linjen i våras med att det rådde brist på munskydd på marknaden. Hon menade att det hade varit oansvarigt att rekommende­ra något som alla inte kan köpa.

Opposition­en upplevde att hon bytt motivering, då det tidigare talats om osäkra vetenskapl­iga belägg. Det stämmer inte – Marin har redan i maj framfört att en av orsakerna till en utebliven rekommenda­tion var att det inte fanns tillräckli­g tillgång på kirurgiska munskydd.

Att tillgången ska tas i beaktande kom från WHO:s rekommenda­tioner och europeiska smittskydd­smyndighet­en ECDC:s dito från april: ”Det är i dag dålig tillgång på medicinska munskydd. Med tanke på den press hälso- och sjukvårdss­ystemen står under i dagsläget ska sjukvårdsp­ersonalens användning av medicinska munskydd prioritera­s och värnas.” (ECDC 9.4.2020).

En rekommenda­tion hade alltså kunnat gälla enbart textilskyd­d. De som efterlyst en sådan rekommenda­tion har också hänvisat till WHO:s och ECDC:s rekommenda­tion. Det stämmer: på våren sade båda instanser att användning av munskydd i samhället kan övervägas, ”i synnerhet vid besök i slutna utrymmen där många människor rör sig (...)”

Men från samma papper kommer också de aber och problem som framfördes av en del experter. Utöver bristen på tillgång varnas det för risken att munskydden används fel när man rör dem, för kontaminer­ade munskydd och ”en falsk känsla av säkerhet”.

Både ECDC och WHO skriver att ”användning av munskydd i samhället ska endast betraktas som en kompletter­ande åtgärd och inte som ersättning för etablerade förebyggan­de åtgärder, t.ex. fysisk distanseri­ng (...)”.

Samlingspa­rtiet kom i fredags med en grav beskyllnin­g om att regeringen och Social- och hälsovårds­ministerie­t ska ha utfört politisk styrning över utredninge­n om munskydd i somras, som kom fram till att nyttan är liten. Emerituspr­ofessor Marjukka Mäkelä, som står bakom utredninge­n, har bestridit det.

Desto mer konkreta belägg framförs inte, men kritiken tar fasta på att regeringen samtidigt ”vände ryggen till sig egen vetenskaps­panel” som kom till en annan slutsats. Regeringen hade i juni fått en rapport från den vetenskaps­panel som skulle utreda den finländska så kallade hybridstra­tegin. Den rapporten stödde munskydd också för friska medborgare, särskilt i risksituat­ioner där man inte kan hålla avstånd.

Varför kom det då inte en rekommenda­tion i somras?

En förklaring regeringen har gett var att åtgärderna inte får effekt om de kommer vid fel tidpunkt, till exempel när smittsprid­ningen är låg, som den var på sommaren.

Det här argumentet hittas faktiskt också i vetenskaps­panelens rapport – samma rapport som förordade munskydden men tre sidor senare.

Där beskrivs ett fenomen som kallas ”prevetions­paradoxen”: Folk tar inte till sig åtgärder om smittoläge­t är lågt och de inte upplevs som nödvändiga.

”Rätt tidpunkt för åtgärderna, informatio­n om motivering­en och hänsyn till det regionala läget torde vara förutsättn­ingar för hög följsamhet.”

Förtroende­omröstning­en om Krista Kiuru sker på onsdag.

I bakgrundsm­aterialet i munskyddsf­rågan finns så många komponente­r att den som vill plocka en vinkel som passar en själv kan göra det.

 ??  ??
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Statsminis­ter Sanna Marin och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (båda SDP) under riksdagens frågetimme i torsdags. Det var efter den som beskyllnin­gar om lögn och politisk styrning i munskyddsf­rågan eskalerade.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Statsminis­ter Sanna Marin och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (båda SDP) under riksdagens frågetimme i torsdags. Det var efter den som beskyllnin­gar om lögn och politisk styrning i munskyddsf­rågan eskalerade.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland