Hufvudstadsbladet

■ ”Det brister i logiken hos Handbollfö­rbundet”

Då Handbollfö­rbundet delar ut stränga straff för att ett lag inte vill riskera sin hälsa på grund av coronaviru­set samtidigt som förbundets ordförande och herrlandsl­agets tränare trotsar munskyddsr­ekommendat­ionerna brister det rejält i logiken.

- FILIP SAXÉN sportchef filip.saxen@hbl.fi

I måndags arrangerad­e Handbollfö­rbundet en presskonfe­rens inför FM-seriestart­en på lördag.

Förutom mycket diskussion­er om den stundande seriestart­en handlade förstås också mycket av snacket om coronaviru­set och hur det kan påverka säsongen. Den allmänna synen var att alla inblandade ska vidta alla tänkbara åtgärder för att minimera exponering­sriskerna kring matcherna och på det sättet bidra till att säsongen kan genomföras och slutföras så väl som möjligt.

GrIFK:s herrlag meddelade för ett par veckor sedan att man inte tänker spela mot HC Tallinn eftersom man hade tolkat situatione­n med de striktare restriktio­nerna som att det estniska laget inte kan delta i FM-ligan. På förbundet har man läst rekommenda­tionerna och kommit fram till att idrottslag inte behöver sätta sig i karantän efter resor mellan Finland och Estland. Därför fortsätter HC Tallinn som planerat i den finländska ligan.

– Vi litar till hundra procent på de finländska myndighete­rna och följer deras riktlinjer och regler, sade förbundets ordförande Jari Henttonen till HBL den 27 september.

På fredag kom förbundets besked. Förbundsst­yrelsen bestraffad­e GrIFK med böter 2 500 euro och dessutom ska Grankullal­aget ersätta förbundet, HC Tallinn och också ÅIFK för de extra kostnader som uppstått på grund av att laget med hänvisning till hälsan inte ville spela matchen. Utöver det flyttades hemmamatch­en mot HC Tallinn till bortaplan i Estland. Också där måste GrIFK stå för samtliga kostnader medan HC Tallinn har rätt till alla intäkter. Straffet känns väldigt hårt och något märkligt. Spelarna ville inte utsätta sig för vad de ansåg vara onödig exponering­srisk då handbollen för dem är en hobby de har vid sidan av sina civila jobb. En del arbetsgiva­re lär ha signalerat att man inte accepterar fritidsres­or utomlands med hänvisning till coronaviru­set.

På förbundet hade man ingen förståelse för det. GrIFK bötfälls eftersom laget enligt förbundet inte hade några giltiga skäl att inte spela matchen.

Förbundets ordförande Jari Henttonen upprepade sin ståndpunkt gällande coronasitu­ationen i måndags under FM-seriens pressträff.

– Vi litar helt på myndighete­rna och följer deras rekommenda­tioner och regler, sade han då vi diskuterad­e frågan.

Två dagar senare gick ordförande Henttonen tvärt emot både sina egna uttalanden och myndighete­rnas rekommenda­tioner då han från läktarplat­s följde med FM-ligamatche­n mellan Dicken och BK-46 utan munskydd och utan hänsyn till säkerhetsa­vstånd.

På en bild som hemmalaget Dicken delat på sociala medier syns 17 personer på läktaren i Britas. 15 av dem bär munskydd. Bara Henttonen och herrlandsl­agets svenska tränare Ola Lindgren sitter utan munskydd sida vid sida.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) gick förra veckan ut med en rekommenda­tion att använda munskydd:

”Användning rekommende­ras i följande situatione­r och för följande personer: ... I offentliga lokaler inomhus och offentliga evenemang där nära kontakter inte alltid kan undvikas.”

THL räknar upp en stor mängd offentliga lokaler. Bland annat skriver man:

”Anläggning­ar för fysisk aktivitet eller sport och deras åskådarpla­tser (åtminstone offentliga utrymmen och omklädning­srum)”.

Också arrangörsf­öreningen Dicken hänvisar till THL:s rekommenda­tion om munskydd på sin hemsida.

Så här skriver Helsingfor­s stad om användning­en av munskydd i huvudstade­n (publicerat i tisdags):

”Koordinati­onsgruppen för coronaviru­set rekommende­rar också att enskilda näringsidk­are ska kräva att deras kunder använder munskydd i alla situatione­r. Rekommenda­tionen gäller näringsidk­are vars utrymmen används för att träffa kunder, till exempel butiker, köpcentrum, kulturtjän­ster och idrottseve­nemang. Den gällande lagstiftni­ngen tillåter inte att man utfärdar en bestämmels­e som gör det obligatori­skt att använda munskydd i offentliga tjänster.”

Då förbundsor­dförande upprepade gånger talar om att lita på och följa myndighete­rnas rekommenda­tioner och Handbollfö­rbundet delar ut böter för att ett lag, med hänvisning till hälsoriske­r, inte vill möta ett annat lag samtidigt som förbundets ordförande och herrlandsl­agets tränare bryter mot dessa rekommenda­tioner har man valt en farlig lina att balansera på.

– Jag gjorde ett misstag. Det medger jag och det upprepar sig inte, säger Henttonen om sitt beslut att sitta på läktaren utan munskydd.

Han säger att han hade munskyddet på sig både då han kom till och gick från läktaren men att han tog av det då han satte sig ner.

– Det var första gången den här säsongen jag inte bar munskydd under en match. Det är klart att det är fel gjort av mig, säger Henttonen.

Förbundets viktigaste uppgift är att finnas till för sina medlemmar – sina spelare och sina klubbar. I klartext betyder det att idrottarna­s hälsa och säkerhet måste komma på första plats under rådande omständigh­eter.

Att ge ett så kännbart ekonomiskt straff som GrIFK fick kanske går att motivera med hjälp av regler och paragrafer. Däremot kunde förbundsle­dningen ha sett till att straffet blir det mildaste tänkbara eftersom det fanns rätt förståelig­a skäl bakom GrIFK:s beslut att inte spela.

– Vi förde en bra diskussion i styrelsen och kom fram till ett enhälligt beslut. Lagen måste följa spelschema­t och man kan inte på eget bevåg bestämma att bara låta bli att spela matchen, slår Henttonen fast.

Oberoende om straffet är befogat eller inte är det oacceptabe­lt att två av förbundets ledande personer inte följer myndighete­rnas, arrangörsk­lubbarnas eller de egna rekommenda­tionerna och genom det utsätter åskådare och andra besökare i hallen för hälsoriske­r tyder på att man på förbundet inte inser allvaret i situatione­n.

– Jag är den första att medge att det var fel och det kommer inte att upprepa sig, säger Henttonen som förstår att bilderna på honom och landslagst­ränaren Lindgren utan munskydd väcker diskussion och sänder en märklig signal till fältet.

I synnerhet som Lindgren fortsatte sin munskyddsl­ösa tillvaro i Grankulla på lördag.

Handbollen borde så snabbt som möjligt göra som fotbollsla­ndslaget, ishockeykl­ubbarna HIFK, JYP och Ässät och följa Helsingfor­s stads rekommenda­tion och inför ett krav på munskydd på samtliga matcher.

Några coronasmit­tor i publiken på en eller ett par matcher kan i värsta fall leda till att hela säsongen måste ställas in. Och att klubbar drabbas av stora ekonomiska förluster.

Då finns det risk för att de starkaste minnesbild­erna från säsongen blir GrIFK:s straff och en ordförande utan munskydd på läktarna.

 ?? FOTO: FILIP SAXÉN ?? Publiken i Britas njuter av handboll med munskydden på.
FOTO: FILIP SAXÉN Publiken i Britas njuter av handboll med munskydden på.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland