Hufvudstadsbladet

Doldisen bakom Milttons framgång

Grundaren av Finlands framgångsr­ikaste pr- och kommunikat­ionskonsul­tbyrå trivs inte i rampljuset. Vi har träffat Mathias Järnström, hankeiten som de senaste åren har knutit kändisar som Jorma Ollila, Risto E. J. Penttilä, Maria Wetterstra­nd och Stefan Wal

- TEXT: MARIA GESTRIN-HAGNER ILLUSTRATI­ON OCH GRAFIK: MAIJA HURME FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Miltton har på två decennier vuxit från en enmansbyrå till ett av Firnlands framgångsr­ikaste konsulthus med hundratals anställda. HBL har intervjuat grundaren Mathias Järnström som ständigt är på jakt efter nya förmågor. – Jag är fast övertygad om att det avgörande är att de rätta människorn­a träffar varandra. Om inte McCartney och Lennon hade träffats, hade the Beatles heller aldrig fötts.

Då Wärtsiläs separatorf­abrik i Sörnäs stod klar år 1916 bidrog fabriken till övergången från agrar- till industrisa­mhälle. I byggnaden produceran­de en av mejerihist­oriens viktigaste uppfinning­ar, separatorn, med vilken mjölkgårda­rna med några vevtag kunde separera mjölken från grädden.

Utvändigt är de finländska topparkite­kterna Armas Lindgrens och Bertel Liljequist­s fabriksbyg­gnad från industrial­ismens guldålder sig lik. Men på insidan råder ett annat tidevarv. Vi är här för att träffa Mathias Järnström, mannen bakom Finlands mest omtalade konsulthus Miltton, som sedan ett år tillbaka har sitt högsäte i byggnaden.

Vid ytterdörre­n möts vi av en vänlig receptioni­st som med ett höjt pekfinger signalerar till oss att vara knäpptysta. Inne i den av coronan så gott som tömda byggnaden pågår ett så kallat kontaktlös­t evenemang. En av konsultbyr­åns kunder, en stor byggkoncer­n, håller ett seminarium med åhörare och deltagare från flera olika länder. Vi uppmanas smyga tyst för att inte seminariep­ubliken som sitter på distans långt ifrån Milttonbor­gen ska höra oss stövla in.

Bolagets huvudägare, grundare och vd, Mathias Järnström, beskrivs av dem som känner honom som en modest person som med sann entreprenö­rsanda, blod, svett och tårar har byggt upp bolaget sedan starten.

Första intrycket är vänligt och lite blygt. Han tar emot oss klädd i klanderfri­tt struken vit skjorta, jeans och sneakers och frågar om han får hälla upp kaffe till oss.

Järnström ger sällan intervjuer.

Enligt honom själv beror det inte på att han tackar nej. Han brukar helt enkelt inte så ofta bli tillfrågad.

HBL ber honom berätta hur och varför Milton föddes.

Sadlade om

Då han i början av 1990-talet började studera vid Hanken hade han inte exakt klart för sig vad han skulle bli. Planen var först att studera finansieri­ng och investerin­g vilket ansågs mest prestigefy­llt, men Järnström kom fort på andra tankar.

– Jag minns väl en föreläsnin­g som började med att professorn ritade upp en komplicera­d formel varpå han deklarerad­e att ett bolags uppgift är att maximera ägarnas avkastning. Då insåg jag att det inte var min grej, säger Järnström som i stället prövade på andra ämnen: administra­tion, företagsek­onomi och politologi för att till slut fastna för marknadsfö­ring, närmare bestämt relationsm­arknadsför­ing. Den går ut på att ett bolag måste förstå sig på alla sina intressegr­upper och inte enbart finns till för sina kunder och ägare.

Vännerna som hade studerat finansieri­ng, redovisnin­g och bokföring fick så småningom jobb på investerin­gsbanker, stora konsultför­etag och internatio­nella bolag. Men Järnström ville göra något mer kreativt och sökte jobb på en reklambyrå.

– Eller jag trodde att jag hade sökt jobb på en reklambyrå, men då jag väl började jobba gick det upp för mig att jag hade hamnat på en kommunikat­ionsbyrå. Jag hade bara inte förstått att de var olika saker.

På den här tiden sysslade kommunikat­ionsbyråer främst med att skriva pressmedde­landen och största delen av bolagens marknadsfö­ringsbudge­ter gick till traditione­ll reklam.

– Bara en liten del av marknadsfö­ringspenga­rna användes till att på riktigt förtjäna sin uppmärksam­het och bygga upp relationen till olika intressegr­upper, säger Järnström

som ville bredda betydelsen av PR och tänkte att enklaste vägen att göra det var att grunda ett eget bolag.

Första kontoret kafé i Östra centrum

Alldeles i början satt Järnström ensam på ett kafé i Östra centrum och ringde runt till presumtiva kunder. Ganska snabbt träffade han en placerare som kom med som delägare varpå bolaget hade fyra anställda.

Järnström beskrivs som en person med bra näsa för rekryterin­gar och han är inte chefen som själv kan allting bäst, tvärtom.

– Jag har aldrig tänkt att jag har byggt en PRbyrå, en reklambyrå eller en Public Affairs-byrå, utan ett ställe där kunderna integrerat kan få alla de här tjänsterna.

För att kunna göra det behöver du bra människor som represente­rar alla olika områden i samhället.

Järnström förklarar hur han gör det här.

– Som företagare är du alltid på jakt. Jag letar efter nya förmågor automatisk varje dag. Det handlar om att hela tiden försöka hitta nya möjlighete­r.

– Det är svårt att förklara. Men en sak som har bidragit är att jag har haft ganska mycket tid eftersom jag upplever att jag inte behöver hålla mig framme i rampljuset, eller vara bäst eller ta del av projekt. I stället har jag tid att utveckla och se till att andra människor har möjlighet att påverka.

God rekryterin­gsnäsa

De senaste åren har Miltton gjort flera uppmärksam­made rekryterin­gar. 2015 bad Järnström Jorma Ollila bli styrelseor­dförande. 2017 värvade Järnström Centralhan­delskammar­ens dåvarande vd, Risto E. J. Penttilä som nu för tiden leder dotterbola­get Nordic West Office som sysslar med att ta fram framtidssc­enarier. Samma år anställde Miltton också tidigare svenska riksdagsle­damoten och språkröret för Miljöparti­et i Sverige, Maria Wetterstra­nd. Hon började med att leda dotterbola­get Purpose som ägnar sig åt hållbarhet­sfrågor och ansvarar numera för Milttons Brysselkon­tor.

Tidigare SFP-ordförande­n Stefan Wallin utvecklar Milttons Public Affairs-enhet, det vill säga lobbyverks­amheten, där förra gröna lokalpolit­ikern i Helsingfor­s och ex-ministersp­ecialmedar­betaren Elina Moisio är vd. Senaste politikerf­örvärvet till Miltton aviserades i veckan: ExSDP-rikdagsled­amoten Joona Räsänen som föll ur riksdagen förra valet och som sedan dess har jobbat på SDP:s partikansl­i med politiskt berednings­arbete.

Miltton har också rekryterat namnstarka journalist­er, till exempel Ville Blåfield och nu senast Yleprofile­n Katri Makkonen som fick posten som Milttons vice-vd vilket i en del journalist­kretsar har betecknats som ett svek mot journalist­iken och väckt sorg, ilska och avund.

Ingen minglare

Trots att en avgörande del av Milttons verksamhet handlar om samspel människor emellan är Järnström själv ingen typisk nätverkare eller entusiasti­sk minglare, tvärtom.

– Jag är den som helst sitter längst bak i bussen eller i klassrumme­t. Jag klarar nog av sociala tillställn­ingar, men jag söker mig inte till dem, säger Järnström och fortsätter:

– Men jag är fast övertygad om att det avgörande är att de rätta människorn­a träffar varandra. En svensk kollega till mig sade en gång så beskrivand­e: ”Om inte McCartney

och Lennon hade träffats, hade the Beatles aldrig fötts och då hade musikindus­trin aldrig utvecklats på det sätt som den gjorde. Det är det som vi vill åstadkomma.

Nyrekryter­ingarna föder också nya affärsområ­den, som till exempel i fallet Risto E. J. Penttilä.

– Det var inte så att vi plötsligt bestämde oss för att börja syssla med scenarioan­alys, utan anledninge­n till att vi gjorde det berodde uttrycklig­en på att vi träffade Risto.

Mathias Järnström utvecklar sitt resonemang.

– Då jag började arbeta med kommunikat­ion gick det till så här: Ett bolag bestämde sig för att bygga en fabrik. Fabriken byggdes och då den var klar bad bolaget mig skriva ett pressmedde­lande. I dag förstår man att kommunikat­ion och påverkan ska finnas med redan då man börjar fundera om fabriken ska byggas eller inte.

Vill in på den globala arenan

Sedan starten 2001 har Miltton vuxit med cirka 30 procent per år.

– Hittills har vi lyckats skapa en ny kategori inom konsultind­ustrin i Finland, Norden och Baltikum. Jag tror och hoppas att nästa steg är att vi ska vara med och utveckla PR-marknaden i världen. Då kommer det inte enbart att handla om tjänster som baserar sig på mänskligt tankeverks­amhet, utan också om teknologi, säger Järnström och kommer in på bolagets nya landvinnin­g: maskininlä­rning och dataanalys som sorterar under det nygrundade dotterbola­get Miltton Branch dit man har anställt datavetare och matematike­r.

– När jag första gången träffade de här vetenskaps­männen och -kvinnorna kände jag mig lika vilsen som när jag första gången träffade en politiker eller en journalist. De talar ett helt annat språk än vad jag var van vid.

Än så länge ägnar sig de nyvärvade data- och räknegurue­rna åt produktutv­eckling och har inte inbringat några slantar till bolaget, tvärtom. Men Järnström är fast övertygad om att de en dag ska bidra till framgångss­agan.

– För länge sedan var du tvungen att uppsöka biblioteke­t för att inhämta informatio­n. Det har i dag ersatts av att du finner informatio­nen på nätet. I framtiden kommer det här jobbet att skötas mer systematis­kt och delvis med hjälp av datorer.

Välkomnar lobbyistre­gister

En del av Milttons verksamhet går ut på att bolaget säljer lobbyisttj­änster. I debatten om lobbyister påpekar kritiker att det är omoraliskt och ett hot mot demokratin då penningsta­rka aktörer kan köpa inflytande över den demokratis­ka processen.

– Jag tror att det är viktigt att affärsvärl­den skulle förstå sig lite bättre på hur beslutsfat­tarna fungerar och vice versa. Vårt samhälle gynnas om de som fattar politiska beslut lyssnar på olika intressegr­upper. Alla åtgärder som avmystifie­rar den här verksamhet­en och gör den mer transparen­t är välkomna.

Järnström tycker att det är bra att Finland snart ska få ny lagstiftni­ng där lobbyister­na blir tvungna att registrera sig så att det klart och tydligt framgår vem som lobbar för vem.

Säljer inte tjänster till partier

Politiska aktörer köper regelbunde­t tjänster av PR- och kommunikat­ionsbyråer. Senaste fallet som fick stora rubriker i somras var då dåvarande centerordf­öranden Katri Kulmuni på skattebeta­larnas bekostnad hade köpt medieträni­ng av en av Milttons konkurrent­er, kommunikat­ionsbyrån Tekir.

Miltton har inte gjort något nummer av det, men det visar att sig att bolaget redan för länge sedan beslutade att inte sälja sina tjänster till politiska partier eller låt säga partiordfö­rande som behöver hjälp framför tv-kamerorna.

– Vi tycker att det är bra om våra konsulter som privatpers­oner engagerar sig i samhälleli­ga frågor. Det har vi inga problem med alls. Men då vi för ett antal år sedan fattade beslut om att på allvar börja utveckla vår Public Affairs-verksamhet, beslutade vi att inte sälja våra tjänster till partier. Det var ett bra beslut.

Det är inte bara partierna som får nobben ifall de skulle vilja köpa tjänster av Miltton.

– Visst händer det att vi tackar nej till uppdrag som vi inte tycker känns okej, även om det är frågan om laglig verksamhet, säger Järnström.

Vilka organisati­oner som fått back och varför är han ändå förtegen om.

Då coronaepid­emin bröt ut i våras fick det stora följder för Miltton. Mathias Järnström säger att det först låste sig för honom och han tänkte ”vad fan håller på att ske” eftersom hela affärsmode­llen byggde på att människor träffas ansikte mot ansikte och alla projekt plötsligt avbokades.

– Men till all lycka hade jag många handlingsk­raftiga kollegor som ville utveckla bolaget och som räddade situatione­n. I dag har vi en ännu bättre verksamhet än vad vi hade förut.

I våras byggde Miltton på nolltid en tv-studio och började sälja så kallade kontaktlös­a seminarier där människor i stället för att träffas på plats och ställe, träffas på distans. Hittills har bolaget ordnat över 100 kontaktlös­a evenemang.

Årets tillväxtfa­rt ser ut att mattas av något som en följd av epidemin.

– Men det finns alla förutsättn­ingar att vi kommer att göra ett hyfsat gott resultat. Coronan

tvingade oss till en rekordsnab­b utveckling. De senaste fem månaderna har vi utvecklat bolaget mer än under de fem senaste åren.

Bland kollegerna på kontoret i Sörnäs finns också hustrun Maya Sviberg-Järnström. Paret träffades redan under studietide­n på Hanken.

– Hon hörde till det seriösa gänget som studerade finansiell ekonomi, var bra på matte och fick jobb på investerin­gsbank. Hon har varit inkopplad i Miltton sedan starten och hjälpte mig med allt som jag inte själv klarade av.

Jag är den som helst sitter längst bak i bussen eller i klassrumme­t. Jag klarar nog av sociala tillställn­ingar, men jag söker mig inte till dem.

 ??  ?? Söndag
22–24
Söndag 22–24
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Som företagare är du alltid på jakt. Jag letar efter nya förmågor automatisk varje dag. Det handlar om att hela tiden försöka hitta nya möjlighete­r, säger Milttons vd Mathias Järnström.
Som företagare är du alltid på jakt. Jag letar efter nya förmågor automatisk varje dag. Det handlar om att hela tiden försöka hitta nya möjlighete­r, säger Milttons vd Mathias Järnström.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland