Hufvudstadsbladet

Tegnell: Snart nya råd för riskgruppe­r

Svenska Folkhälsom­yndigheten håller på att ta fram nya råd till äldre och andra med förhöjd risk vid covid-19. De nya råden ska betona att det är möjligt även för personer i riskgruppe­r att vara ute och träffa folk, säger statsepide­miolog Anders Tegnell i

- TT

– Många äldre har isolerat sig ännu mer än vad man skulle behöva. Man kan vara ute och träffa folk utan några problem så länge man håller avstånd. Det finns modeller där man faktiskt kan ha ett socialt liv även under de här omständigh­eterna, säger statsepide­miologen i Sverige, Anders Tegnell.

Enligt Tegnell är arbetet med de nya råden ”nästan klart”, men de senaste veckornas något ökande smittsprid­ning har gjort att Folkhälsom­yndigheten vill avvakta med att göra för stora ändringar.

– Det gör oss lite oroliga, så vi skulle gärna vilja att det stabiliser­ades lite mer innan vi går vidare åt det hållet, säger Anders Tegnell.

Den ökade smittsprid­ningen beror enligt Tegnell framför allt på att många återgått till arbetet den senaste månaden.

Nattklubba­r öppnar

Medan många andra länder nu ökar begränsnin­garna för barer och nattklubba­r, öppnar för sin del nu flera av nattklubba­rna vid Stureplan i Stockholm för första gången på över ett halvår, rapportera­r Aftonblade­t.

Festandet runt Stureplan sattes på paus när regeringen den 25 mars införde bestämmels­er om att krogar endast får ha bordsserve­ring, vilket fick klubbarna att stänga.

”Vi har byggt om våra nattklubba­r för att säkerställ­a social distanseri­ng, där lokalen har anpassats och möblerats så att gästerna kan hålla ett säkert avstånd", uppger Linda Nordlund, marknadsch­ef för Stureplans­gruppen för Aftonblade­t.

Festsugna som gav sig ut runt Stureplan på fredagskvä­llen fick finna sig i att det nu är bordsserve­ring som gäller på de återöppnad­e klubbarna och att det bara släpps in så många gäster som det finns sittplatse­r för, enligt Linda Nordlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland