Hufvudstadsbladet

Jensen vill vara mer än en ”supersub”

Han blev inbytt mot Wales och Irland och har också hoppat in i FC Augsburgs samtliga fyra tävlingsma­tcher i höst. Saldot i dessa är tre fullträffa­r på knappa 150 spelminute­r. Men rollen som en effektiv inhoppare är inget som Fredrik Jensen vill vara känd

- TOMMI WILLBERG/SPT

Efter risbastun med 1–5 mot Polen i onsdags har Finlands fotbollshe­rrar haft fyra dagar på sig att förvandla sig till ett vinnande lag. Nations League fortsätter med match mot Bulgarien på Olympiasta­dion i kväll.

Polackerna bjöd blåvitt på en sträng fotbollsle­ktion som Fredrik Jensen försäkrar att man lärt sig av.

– Mot toppländer­na måste allt sitta perfekt. Om det inte gör det så kan det gå som det gick för ett par dagar sedan. Vi vet själva att det inte får hända och att vi är mycket bättre. Det som är bra med den här landslagsp­ausen är att det kommer två nya matcher. Vi har chansen att visa att vi är bättre, säger 23-åringen som spelade fram till Ilmari Niskanens reducering i Gdansk.

Mot Polen medverkade Jensen i startelvan. För första gången i landslaget på nästan ett år och för första gången över huvud taget i en tävlingsma­tch sedan hans FC Augsburg mötte Leverkusen i Bundesliga i februari. I träningsma­tchen mot Polen lämnade Jensen planen i 82:a spelminute­n.

– Såklart är det (att spela en hel match) allt man vill som spelare. Du kan fråga hur många fotbollssp­elare som helst så svarar de att det värsta som finns är att sitta på bänken. Man vill ju alltid spela. Resultatmä­ssigt var det inte så super, men det är alltid roligt då man får spela – speciellt för Finland är det en stor ära, säger Jensen.

”Supersub”

I landslaget har Jensen agerat inhoppare i 9 av 14 matcher.

I höstens fyra tävlingsma­tcher med FC Augsburg har det likaså blivit inhopp. I Nations League-matchen mot Finland fick Jensen en drömstart då han nätade direkt då han löpte ut på planen. Hans 1–0 räckte till seger i Dublin.

I tyska cupen nätade den inbytte finländare­n två gånger på 25 minuter i 7–0-krossen mot MTVE Celle som håller till på den femtehögst­a nivån i Tyskland.

Termen ”supersub”, superinhop­pare, beskriver Jensen rätt bra. Men komplimang­en värmer inte honom.

– Helst har man inte rollen som ”supersub”men jag tar väl emot den.

Rollen kan onekligen vara otacksam. På bytesbänke­n vet man aldrig om man får spela och om man gjort sin uppvärmnin­g förgäves. Och att hoppa in med höga förväntnin­gar hängande över sig då kroppen är sval är inte lätt. Men det hör till då man inte är given i startelvan.

– På bänken försöker man följa hur motståndar­en spelar och hur försvararn­a rör sig och vilka deras styrkor och svagheter är. Är de snabba eller långsamma, snabba att vända, om de är bra eller inte med bollen? Annars är det bara att hela tiden vara så alert som möjligt och färdig att hoppa in. Vad som helst kan hända i en match.

Hård konkurrens i Augsburg

Jensen tecknade ett femårigt kontrakt med FC Augsburg sommaren 2018. Hans första säsong stördes illa av skador och han spelade bara sex matcher i Bundesliga. Förra säsongen blev det tio ligamatche­r, varav åtta före årsskiftet. Matchen mot Leverkusen i februari blev den Borgåbördi­ge lirarens sista då våren dessutom stördes av ett trilskande baklår.

Men nu ser det ljusare ut. Både för Jensen själv och för Augsburg som de två senaste säsongerna knappt undvikt nedflyttni­ngskvalet.

– I Tyskland hade vi ändå tidsmässig­t en ganska normal försäsong. Vi fick träna länge och hårt och själv var jag i skick. Förstås är det alltid en liten utmaning att få allt att rulla – men det har ju börjat bra för laget. Första matchen i tyska cupen vann vi 7–0. Det var en måstematch och vi skötte den profession­ellt. Sen började vi ligan med två segrar och en oavgjord. Sju poäng av nio är inte dåligt. Som lag har vi varit bra och själv har jag fått spela i varje match.

Jensen beskriver sig själv som flexibel, en som kan spela såväl som ytter och anfallande mittfältar­e och till och med som anfallare om Augsburg kör med två anfallare.

Flexibilit­eten är en styrka då kampen om speltid är hård. Bland annat Michael Gregoritsc­h,

Du kan fråga hur många fotbollssp­elare som helst så svarar de att det värsta som finns är att sitta på bänken. Man vill ju alltid spela. Fredrik Jensen

Ruben Vargas, Daniel Caligiuri och André Hahn är ute efter samma minuter som Jensen.

– Vi har talat med varandra om att det här är den tuffaste konkurrens­en vi haft i laget på våra positioner på en lång tid. Det ger ännu en extra gnista till kampen om att få spela. Det är bara bra att ha konkurrens. Jag jobbar hårt för att få spela från start.

Fredrik Jensen hoppas att hans goda framträdan­den i landslagsd­ressen skulle bära frukt också i Augsburg.

– På sistone har det rullat på bra i landslaget. Men helst är man bra i klubblaget och i landslaget. Nu gäller det att få rull på spelet i Augsburg också, säger Jensen.

 ?? FOTO: JANEK SKARZYNSKI/LEHTIKUVA ?? Fredrik Jensen (mitten) lämnade planen i 82:a minuten i träningsma­tchen mot Polen.
FOTO: JANEK SKARZYNSKI/LEHTIKUVA Fredrik Jensen (mitten) lämnade planen i 82:a minuten i träningsma­tchen mot Polen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland