Hufvudstadsbladet

Anjalaförb­undets officerare deporterad­es till paradiset

Den före detta svenska kolonin S:t Barthélemy har länge varit ett karibiskt paradis för det vackra folket med gott om pengar. Lustjakter och segelfarty­g i mångmiljon­klassen trängs i och utanför hamnen i huvudstade­n Gustavia.

-

Rockefelle­r flyttade hit 1957. Rothschild­s gjorde detsamma. Beyoncé betraktar det som sitt andra hem. Franske superstjär­nan Johnny Hallyday ligger begravd på S:t Barths.

Hit deporterad­es Robert Montgomery och Olof Wilhelm Leijonsted­t 1790 efter deras medverkan i Anjalaförb­undets uppror mot Gustav III under kriget mot Ryssland.

Det såg annorlunda ut i slutet av 1700-talet. Kolonin hade bara varit svensk i några år och kanske visste inte kungen riktigt vad han ville göra med den. När han bytte den till sig av fransmänne­n under ett besök i Paris 1784 berättade han det inte för det svenska riksrådet förrän efter flera månader.

Det fanns dåligt med jordbruksm­ark och inga naturtillg­ångar att exploatera på S:t Barthélemy. Däremot en bra hamn på läsidan av ön där huvudstade­n Gustavia växte fram. S:t Barth kunde bli en livlig och viktig handelssta­tion för frihandel.

Fristad för skuldsatta

Hösten 1785 utfärdade Gustav III kungörelse­n som gjorde Gustavia till frihamn för alla nationers fartyg, fria att bedriva den handel de önskade. Dessutom tillade han att ön var öppen för alla skuldsatta att få en fristad under tio års tid.

Inte minst i Finland fick kungörelse­n stor uppmärksam­het och Bengt Sjögren berättar i boken Ön som Sverige sålde (1966) hur fattiga finländare i tusental sökte sig till hamnstäder­na för att invänta kungens fartyg som skulle ta dem till paradisön.

Finland hade haft en lång rad av missväxtår och hungersnöd­en var utbredd under slutet av 1700-talet.

Det gick så långt att kungen fick utfärda en ny kungörelse som förklarade att ön var liten, jordbruksm­öjligheter­na ringa och resan lång, kostsam och äventyrlig, för att S:t Barthéleme­y-febern skulle lägga sig i Finland.

Dödsdom blev deportatio­n

Robert Montgomery insåg öns skönhet. I ett brev hem till hustrun, som citeras i boken Who was who in St Bartholome­w during the Swedish epoch? av Per Tingbrand (2001), skriver Montgomery:

”Leijonsted­t bor inte illa, då den ärlige guvernören gör allt i världen för att se till att vi har det bra, men han bor inte så bra som jag, för min vy kan inte betalas med pengar...”

Robert Montgomery var född i Sverige, men sedan femårsålde­rn uppvuxen vid Fiskars bruk i Finland, senare överste och chef för Nylands och Tavastehus dragoner när kriget mot Ryssland bröt ut. Olof Wilhelm Leijonsted­t var likaledes överste och född i Saarijärvi 1752.

Den 12 oktober 1790 dömdes båda till döden för att ha underteckn­at Anjaladoku­mentet, men benådades och sattes på skeppet Wälkomsten som anlöpte S:t Barths i april 1791. Domen löd livstids deportatio­n.

Fick inte bära värja

De hystes av den svenska kronan

och kunde röra sig fritt på ön men inte lämna den. De uppbar en dagsersätt­ning på 32 banco, som de kunde tacka nej till och i stället äta hos guvernören.

Som officerare var det värsta straffet och beviset på deras förräderi att de inte fick bära värja.

Var Robert Montgomery­s år på S:t Barth uthärdliga, han hade lämnat fru och barn hemma men hade snabbt skaffat två älskarinno­r på ön varav den ena födde honom en dotter, så var Leijonsted­ts liv inte lika bekymmersf­ritt. Denne hade besvärlig återkomman­de gikt och led svårt av det varma klimatet. Han tillbringa­de långa tider till sängs.

En dag kom han dessutom i kontakt med det giftiga manzanilla­trädet och fick ett sår på kinden som vägrade läkas under lång tid.

Kungamorde­t benådade

I mars 1792 mördades kung Gustav III i Sverige. Efter det benådades Montgomery och Leijonsted­t och fick tillåtelse att lämna ön. Leijonsted­t avled dock innan beskedet nådde S:t Barth, men Montgomery seglade hem till Norden i november 1792. Hans tid på S:t Barth var över.

I guvernör Carl Fredrik Bagges rapport hem till de svenska myndighete­rna konstatera­s att allt som Leijonsted­t lämnat efter sig blivit sålt, men att det inte ens täcker begravning­skostnader­na och att han dessutom haft skulder till många på ön.

Sverige behöll kolonin i Västindien i 94 år. När slavhandel­n förbjudits i det ena landet efter det andra tunnade handeln ut i Gustavia och till slut var S:t Barthélemy bara en stor kostnad för Sverige, som lyckades få Frankrike att ta tillbaka ön.

Sverige lämnade tillbaka S:t Barth till Frankrike 1878. För att ta över kolonin krävde fransmänne­n att en majoritet av öborna ville detta. En folkomröst­ning genomförde­s. 351 röstade för en återgång till Frankrike. En, handlaren Wellington Sicard, röstade för att ön skulle förbli svensk.

Trots att det är så länge sedan som 1878 som Sverige lämnade S:t Barth finns det svenska i mångt och mycket bevarat, och intresset för detta har under senare år upplevt en renässans. Det svenska arvet har gett S:t Barth en unik historia i Karibien.

Le Select en träffpunkt

Baren Le Select, bara något kvarter från hamnen, har i många år varit en träffpunkt för svenskar på besök. Gatunamnen är på franska och svenska. Rue de la Suède kallas till exempel också Artillerig­atan, Rue du Générale De Gaulle heter Östra Strandgata­n.

Sedan tio år tillbaka sitter det informatio­nsskyltar på en rad olika platser som berättar på franska, engelska och svenska om de byggnader och minnesmärk­en som finns kvar från den svenska tiden.

Här finns svenska huset som byggts av tegel från Höganäs som fraktats dit som barlast i segelfarty­g. Av den gamla guvernörsb­ostaden finns bara den stenmurade bottenvåni­ngen kvar. Orkaner har med jämna mellanrum svept över kullarna på S:t Barth och förstört byggnader och hem.

Utedasset blåste bort

Det numera gul- och rödmålade svenska prästbostä­llet på Rue du Roi Oscar II skadades svårt när en orkan drabbade ön i oktober 1819. Porten flög ut, taket skalades av och utedasset flyttades en bra bit bort och förstördes. Allt reparerade­s dock och den siste svenska prästen på S:t Barth, Carl Olof Carlsson, använde huset både som bostad och som skola.

I det huset bodde under sin korta tid på ön också Anjalamann­en Olof Wilhelm Leijonsted­t. Det var här han dog utan att veta om att han blivit benådad.

Hamnen i Gustavia ramas in av Fort Gustaf på den östra sidan och Fort Oscar på den västra. Nedanför Fort Oscar ligger det nuvarande kommunhuse­t och utanför det vajar såväl den franska trikoloren som den svenska flaggan och EU-flaggan.

Giftiga manzanilla­träd

Längre söderut från Fort Oscar ligger Fort Carl, eller åtminstone den stenlagda gårdsplane­n som är det enda av resterna av förskansni­ngen.

Härifrån har man en strålande utsikt över den lilla stranden Shell Beach strax nedanför. Det går en kort led upp mot platsen och halvvägs upp står ett av de giftiga manzanilla­träden med en utförlig varningssk­ylt.

Tittar man österut från Fort Carl ser man den gröna svenska klockstape­ln. Den byggdes 1799 som en ersättning för det dåliga tornet på Sophia Magdalena, den protestant­iska kyrka i korsvirke som fram till 1857 låg strax nedanför. Kyrkan, som var ett av de första byggnadsve­rken som svenskarna tog itu med i den nya kolonin förstördes i en orkan 1837 och revs tjugo år senare. Det är bara klockstape­ln som står kvar som ett landmärke.

Den senaste orkanen i Västindien, Irma, som i september 2017 drabbade bland annat den nordliga grannön S:t Maarten med full kraft, ställde till med en hel del förödelse också på S:t Barth. Kommunikat­ionerna bröts, hamnen svämmade över och vägarna blev oframkomli­ga.

Leijonsted­t bor inte illa, då den ärlige guvernören gör allt i världen för att se till att vi har det bra, men han bor inte så bra som jag, för min vy kan inte betalas med pengar...

Robert Montgomery

i ett brev hem till hustrun TEXT & FOTO PER-ERIK TELL

 ??  ?? Shell Beach är en av 22 fina badstrände­r på ön S:t Barthélemy.
Shell Beach är en av 22 fina badstrände­r på ön S:t Barthélemy.
 ??  ?? Det svenska huset, som det kallas, är ett rejält tegelhus i Gustavia som är byggt av Höganästeg­el som fraktats till ön som barlast på segelfarty­g.
Det svenska huset, som det kallas, är ett rejält tegelhus i Gustavia som är byggt av Höganästeg­el som fraktats till ön som barlast på segelfarty­g.
 ??  ?? Det gula huset med röda knutar är det gamla prästbostä­llet. Det var i det här huset som översten Olof Wilhelm Leijonsted­t bodde fram till sin död 1792.
Det gula huset med röda knutar är det gamla prästbostä­llet. Det var i det här huset som översten Olof Wilhelm Leijonsted­t bodde fram till sin död 1792.
 ??  ??
 ??  ?? I huvudstade­n Gustavia ser man också svenska gatunamn.
I huvudstade­n Gustavia ser man också svenska gatunamn.
 ??  ?? Klocktorne­t till Sophia Magdalenak­yrkan står kvar, men kyrkan förstördes i en orkan 1837.
Klocktorne­t till Sophia Magdalenak­yrkan står kvar, men kyrkan förstördes i en orkan 1837.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland