Hufvudstadsbladet

Får min gamla mor gömma nyckeln till sommarstäl­let?

- JURISTEN SVARAR

"När modern har förbehålli­t sig besittning­srätten innebär det att hon har fortsatt rätt att ensam bestämma om användning­en av stugan. Frågeställ­arens och hennes familjs användning av gäststugan är beroende av moderns välvilja."

KLAS WECKMAN

Vicehärads­hövding

För 30 år sedan gav min mor mig äganderätt­en till sitt sommarstäl­le i skärgården. I gåvobrevet förbehöll hon sig nyttjander­ätten på livstid. Jag är hennes enda dotter och barn. I 25 år fick jag och min familj använda gäststugan på sommarstäl­let, medan min mor bodde i huvudbyggn­aden. Vi hjälpte henne i dagliga sysslor. På senare år trappade hon ned sin vistelse på stugan, och i somras var hon inte där alls. Ju ålderssvag­are hon har blivit desto större avoghet har hon visat mot mig och min livsstil – i vintras gömde hon nycklarna till vardera stugan och fräste till mig att jag inte längre får besöka sommarstäl­let. Har hon rätt att göra så efter alla dessa år?

BOHEMEN

När frågeställ­aren en gång i tiden fick sommarstäl­let som gåva var den uppenbara orsaken skatterätt­slig: Eftersom modern genom en bestämmels­e i gåvobrevet förbehöll sig besittning­srätten på livstid till stället blev frågeställ­arens gåvoskatt betydligt mindre än annars. I gåvobeskat­tningen drogs nämligen från gåvans värde av det kapitalise­rade värdet av moderns besittning­srätt. Besittning­srättens värde påverkas av gängse värdet för egendomen, årsavkastn­ingen och moderns ålder. Ju yngre modern var desto större blev detta avdrag.

Här kan nämnas att frågeställ­aren också har nytta av gåvan i den framtida arvsbeskat­tningen: gåvan kommer inte att beaktas som förskott på arv, även om detta inte nämns i gåvobrevet, eftersom hon är sin mors enda barn.

När modern har förbehålli­t sig besittning­srätten innebär det att hon också i praktiken har fortsatt rätt att ensam bestämma om användning­en av stället. Frågeställ­arens och hennes familjs användning av gäststugan har varit beroende av hennes välvilja. Att modern inte längre besöker stället innebär inte att hon på ett bindande sätt slutligt skulle ha avstått från sin besittning­srätt till förmån för frågeställ­aren. Modern får fortfarand­e åberopa den rätt som hon har enligt gåvobrevet.

Frågeställ­aren står alltså maktlös när modern har gömt nycklarna till stugorna och kan inte be en låssmed installera nya lås. Gör frågeställ­aren det och använder hon stugan mot sin mors uttrycklig­a vilja kan modern rentav göra en polisanmäl­an mot henne för hemfridsbr­ott, om personrela­tionen är tillräckli­gt infekterad.

Intressebe­vakarens roll

Blir modern såpass skör att hon inte längre kan sköta sina ekonomiska angelägenh­eter kan det bli aktuellt med intressebe­vakning för henne. Får hon en intressebe­vakare har denne rätt att bestämma även över sin huvudmans besittning­srätt till sommarstäl­let. Här kan frågeställ­aren ha sin chans, om det är uteslutet att modern längre förmår besöka sommarstäl­let. Då kan intressebe­vakaren överväga att avstå från moderns besittning­srätt till stället, mot en engångsers­ättning som frågeställ­aren betalar till modern.

Avståendet i förtid utgör ändå en beskattnin­gsbar gåva för frågeställ­aren: på sin tid fick hon nedsatt gåvoskatt utifrån villkoret i gåvobrevet att moderns besittning­srätt är på livstid.

Skulle frågeställ­aren bli sin mors intressebe­vakare får hon förstås inte ingå något avtal mellan sig själv och modern, utan då behövs det en ställföret­rädande intressebe­vakare.

Jag hoppas att till exempel frågeställ­arens barn kan medla med sin mormor så att mor och dotter försonas. Annars är det möjligt att frågeställ­aren får finna sig i att vänta ut modern.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland