Hufvudstadsbladet

Marin: Anklagelse om styrning är ogrundad

Statsminis­ter Sanna Marin kallar opposition­ens utspel om lögn och politisk styrning kring munskydden för ”mycket hårda anklagelse­r”. – När man framför sådana skulle det vara bra om man också redogjorde för vilka belägg man har, säger hon under statsminis­t

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Statsminis­ter Sanna Marin har kommentera­t opposition­ens anklagelse om politisk styrning kring munskydden. Hon säger att det är en ”vild anklagelse” då inga belägg har framförts. Att hon själv kritiserat opposition­en ser hon inte som angrepp.

– Man måste bara agera när det förs fram sakfel, sade hon i statsminis­terns frågetimme på Yle.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) kommentera­de på söndagen, i Statsminis­terns frågetimme på Yle, de anklagelse­r som har förts fram i samband med att Samlingspa­rtiet föreslagit misstroend­evotum mot omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP).

Samlingspa­rtiet motiverar misstroend­et med hur av coronakris­en hanterats, särskilt kommunikat­ionen, och regeringen­s agerande i munskyddsf­rågan.

Från opposition­shåll, också från Sannfinlän­darna, har det förekommit anklagelse­r om lögn kring motivering­arna om varför man inte i våras rekommende­rade munskydd. Samlingspa­rtiet har också signalerat att den utredning som regeringen beställde kring textilskyd­d skulle ha varit politiskt styrd, vilket professor emeritus Marjukka Mäkelä, som stod för rapporten, har avfärdat.

Sanna Marin kallar anklagelse­rna för ”vilda och ogrundade”.

– Det är ganska vilda anklagelse­r. Professorn har redan avfärdat att det skulle ha skett en styrning, och inte heller jag har vetskap om något sådant. När anklagelse­r förs fram skulle det bra om man också redogjorde för vad de grundar sig på. Om man kastar ut anklagelse­r i luften utan fakta eller bevis så underminer­ar man förtroende­t för experter och för hälsomyndi­gheterna, säger Marin i programmet.

– Jag skulle inte ens kalla det för kritik, eftersom kritik brukar vara underbyggd. Det här är inte en ansvarsful­l debatt.

Ett belägg som Samlingspa­rtiet har framfört är att Markku Tervahauta, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, personlige­n förespråka­de en rekommenda­tion om munskydd av tyg innan institutet officiellt rekommende­rade det.

På en fråga om huruvida Tervahauta­s åsikt åsidosatte­s, svarar Marin att man noterade åsikten, men att regeringen följer hela institutet­s officiella linje, inte enskilda personers.

"Kiuru har vårt förtroende"

Sanna Marin medger i programmet att det alltid finns skäl och möjlighete­r att förbättra kommunikat­ionen.

Enligt Marin ska regeringen tala om kommunikat­ionen nästa vecka, då regeringen ska behandla ett nytt paket av coronaåtgä­rder som stöd för regionerna­s beslutsfat­tande.

Hon säger att kommunikat­ionen kan verka mer förvirrand­e nu än i våras som en följd av att besluten är lokala och inte centralt regeringss­tyrda, som då beredskaps­lagarna var i kraft.

– Men det är klart att det finns skäl att kommunicer­a tydligare. Vi ska behandla det, och jag håller med om att det inte får vara så att finländarn­a inte har en klar bild av vad som gäller i vilken region.

Marin har uttryckt sitt stöd för Krista Kiuru. Statsminis­tern berättar att diskussion­er har förts inom den ministergr­upp som ansvarar för social- och hälsovårde­n, eftersom de träffats så gott som dagligen och behandlat vårdreform­en. Hon säger att hennes uppfattnin­g är att regeringen backar upp Kiuru.

Gräl om den interna informatio­nsgången har kommit till ytan då enskilda ministrar, som näringsmin­ister Mika Lintilä (C), har sagt att de inte vet vad som pågår då berednings­ansvaret kring coronaåtgä­rderna ligger hos Social- och hälsovårds­ministerie­t.

– Man kan säkert förbättra informatio­nsgången, men vi har inte mörkat informatio­n. Olika frågor bereds inom olika ministerie­r, där var och en ansvarar för sitt område. Kring coronaläge­t går vi varje vecka igenom allting med uppdaterad informatio­n. Men det är naturligt att alla inte vet varje detalj om andra ministerie­r under beredninge­n, säger Marin.

Hon ger som exempel restaurang­erna, där beredninge­n skedde i samarbete med Arbets- och näringsmin­isteriet för att få fram konsekvens­bedömninga­r. ”Där har även Lintilä deltagit aktivt”, säger hon.

Ordväxling kring kampanjtäl­ten

Ordväxling­en kring munskydden fortsatte på social medier under helgen, och också statsminis­tern lade ut en tråd om det på Twitter.

Orsaken var en bild på sociala medier som föreställd­e en tom uteserveri­ng i Dickursby i Vanda samtidigt som SDP hade en folksamlin­g vid sitt kampanjtäl­t invid. Bilden har tolkats ur ett perspektiv där den SDP-ledda regeringen begränsat restaurang­ernas kundantal.

Andra har påpekat att uteserveri­ngen i fråga inte var öppen då bilden togs, och att det därför inte fanns kunder där.

Enligt programmet ska Marin ha varit i Dickursby klockan 11.15 medan restaurang­en öppnade klockan 12. Statsminis­tern säger att valtillstä­llningen arrangerad­es enligt hälsomyndi­gheternas rekommenda­tioner.

”Samlingspa­rtiet har anklagat SDP för att kampanjtil­lställning­en över huvud taget hölls. Samlingspa­rtiet hade själv en tillställn­ing precis intill”, rasar Marin.

”Vart är det man vill komma med detta? Att så misstro mot beslutsfat­tare och myndighete­r? Att framkalla hat? Mot vad?”

Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo svarar henne att Samlingspa­rtiets misstroend­evotum inte gäller statsminis­ter Marin eller hela regeringen, utan enbart omsorgsmin­ister Kiuru.

”Vi kan inte följa med Kiurus förvirrand­e agerande från sidan om”, skriver Orpo.

 ?? FOTO: TIMO JAAKONAHO/LEHTIKUVA ?? Vart är det man vill komma med detta, frågar sig statsminis­ter Sanna Marin efter anklagelse­r kring den kampanjtil­lställning som SDP ordnade i Dickursby på lördagen.
FOTO: TIMO JAAKONAHO/LEHTIKUVA Vart är det man vill komma med detta, frågar sig statsminis­ter Sanna Marin efter anklagelse­r kring den kampanjtil­lställning som SDP ordnade i Dickursby på lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland