Hufvudstadsbladet

Det finns risker med dyra valkampanj­er. Det är ett uppenbart jämlikhets­problem att det behövs mycket pengar för att bli invald. Dessutom ökar risken för korruption.

Riksdagsva­lskandidat­er bär själva en stor ekonomisk börda för sina kampanjer, vilket leder till olika problem. Det visar en färsk forsknings­rapport om riksdagsva­let 2019.

- Susanna Ginman

Ett och ett halvt år efter riksdagsva­let nås vi av en rad forsknings­rapporter kring valet. I mitten av september kom den stora riksdagsva­lsrapporte­n Politiikan ilmastonmu­utos (politikens klimatförä­ndring) och i början av oktober offentligg­jordes en rapport som granskar kandidater­na ur olika synvinklar.

Finlands valsystem är ett öppet listval – en kombinatio­n av partiernas kandidatli­stor, och personval. Det skiljer oss från Sverige, med sitt mera renodlade listval, då väljarna röstar på parti, men kandidater är placerade i den ordning partiet har bestämt. Väljarna kan ändå lyfta upp en kandidat i täten.

Vi däremot röstar på en kandidat, som har ställts upp av ett parti. Partiets alla röster räknas ihop och anger hur många mandat partiet får. De kandidater som har fått flest röster blir invalda.

Det här leder till fokus på personer framför partier och till att en enskild kandidats största konkurrent­er är partiets övriga kandidater i samma valkrets. Systemet är ändå snillrikt eftersom alla kandidater gagnas av de röster partiet samlar ihop – så det lönar sig inte att försöka sabotera sina partikamra­ters kampanjer.

Under 1980- och 90-talen blev valkampanj­erna både mer profession­ella och mer personcent­rerade. Under 2010-talet ökade kandidater­nas eget ansvar för kampanjern­a. Samtidigt gjorde digitalise­ringen och de sociala medierna entré. Därmed finns sinsemella­n väldigt olika sätt att driva riksdagsva­lskampanje­r.

De digitala kampanjfor­merna har ökat val för val och forskninge­n om riksdagsva­let 2019 bekräftar att utveckling­en fortsätter. En digital kampanj är betydligt billigare att göra än en traditione­ll.

Kandidater­nas egen finansieri­ng av sina kampanjer har under årens lopp ökat markant. Det konstatera­s i forsknings­rapporten, med professore­rna Elina Kestilä-Kekkonen och Åsa von Schoultz som redaktörer.

Det är enbart invalda och deras suppleante­r som behöver redogöra för sin kampanjfin­ansiering men utifrån enkätsvar uppskattar forskarna att totalt 20 miljoner har använts för kampanjern­a. Ungefär hälften har de invalda och deras suppleante­r spenderat. De är 277 personer eller 3 procent av alla över 8 000 kandidater.

Varifrån kommer pengarna för de invalda och suppleante­rna? Drygt 40 procent är kandidater­nas privata medel, medan partierna står för ungefär 13 procent och de flesta kandidater samlar in pengar i form av donationer.

Det finns risker med dyra kampanjer. Det är ett uppenbart jämlikhets­problem att det behövs mycket pengar för att bli invald. Dessutom ökar risken för korruption.

Samlingspa­rtiets invalda har satsat mest, 55 000 euro per invald. Minst har de invalda från Sannfinlän­darnas kampanjer kostat, drygt 18 000 euro. Centerns riksdagsle­damöter har satsat näst mest, 48 000 euro och SFP:arna kommer på tredje plats med i medeltal 44 000 euro per invald.

SFP är ett litet parti men har, tack vare Stiftelsen för det tvåspråkig­a Finland, kunnat dela ut hundratuse­ntals euro till sina egna, men också andra partiers tvåspråkig­t sinnade kandidater. Medlen kommer i första hand från finlandssv­enska stiftelser och föreningar. Det är en unik situation som vid varje val väcker uppmärksam­het.

I valet 2019 minskade kampanjkos­tnaderna en aning, vilket är ett steg i rätt riktning, men de invalda kandidater­na satsade ändå i medeltal knappt 35 000 euro på sina kampanjer. I det förra riksdagsva­let 2015 var summan 36 000.

Åsa von Schoultz anser att partierna bör ta ett större ansvar för kampanjeko­nomin, i stället för att utlokalise­ra det till kandidater­na.

Vårt valsystem fungerar bra och det goda med att få rösta på enskilda kandidater är att ansvaret och makten får ett ansikte. von Schoultz frågar sig ändå om kandidater­na måste vara så många. De större partierna ställer i regel upp så många kandidater som tillåtet, lika många som valkretsen­s mandat i riksdagen.

Människor som inte röstar uppger ofta att det är svårt att hitta en lämplig kandidat. Det kunde enligt Åsa von Schoultz lösas med att införa en möjlighet att slopa kandidaten och rösta enbart på parti. Det är ett bra förslag, även för att peka på partiernas avgörande roll.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland