Hufvudstadsbladet

Ett immigt dilemma

Hur använder man munskydd med glasögon så att linserna inte immar igen hela tiden? – Vi får dagligen frågor om det just nu, det är fortfarand­e många som använder skyddet fel med glasögon, säger optiker Pirjo Selkänen.

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi

Immiga glasögon är ett vanligt dilemma för alla som använder munskydd. Vi har bett optiker ge sina bästa tips på hur man hindrar den varma utandnings­luften från att läcka ut ovanför munskyddet och skapa imma på linserna. – Det är inte alltid så enkelt. Problemet blir dessutom större ju närmare vintern vi går, då det blir fuktigare och kallare ute, säger optikern Pirjo Selkänen.

I takt med att rekommenda­tionerna om munskydd blir fler är det många som retat upp sig på att glasögonen immar igen hela tiden då man bär munskydd på offentliga platser.

– Det är nog ett evigt problem, men så är det också helt fysiologis­kt. Många vet fortfarand­e inte hur man använder ett munskydd på rätt sätt, jag har sett en massa varianter promenera in till min mottagning, säger optikern Ann-Caroline Sinisalo som driver AC Optik i Lovisa.

Detsamma säger Pirjo Selkänen som är optiker vid Specsavers i Vanda.

– Vi har ett stort problem här. Tyvärr ser vi alltför ofta att folk inte kan använda munskydden rätt med glasögon. Glasögonen ska sitta ovanpå munskyddet, inte tvärtom. Och glasögonen ska inte vara uppskjutna i pannan, tvärtom, låt dem glida neråt på masken i stället, säger Selkänen.

Viktigast är att munskyddet sitter så tätt över näsan att den varma utandnings­luften inte läcker ut ovanför skyddet och skapar imma på glasögonen. Andningslu­ften gör även att det blir fuktigt kring näsan, vilket leder till att glasögonen lätt glider neråt.

– Först och främst ska masken sitta bra kring näsa och kinder. Engångsmas­ker har ofta en metalltråd på övre sidan som man kan klämma åt på näsan. Dra ner masken ordentligt över hakan och se till att bandet sitter bra runt öronen. Är masken för stor kan man sätta banden i kors bakom öronen, säger Selkänen och fortsätter:

– Dessutom ska glasögonen sitta bra. Är de för lösa lönar det sig att titta in hos en optiker för att justera dem, och det kan vara vilken optiker som helst, säger Pirjo Selkänen.

Förutom att masken ska sitta tätt gäller det även att se till att glasögonen hålls så rena som möjligt för att undvika imma.

– Glasögon samlar lätt på sig smuts och fett, säger Ann-Caroline Sinisalo.

För att hålla dem rena rekommende­rar hon medel avsedda för glasögon.

– Problemet är att folk tror att det räcker med att spraya lite på linserna. Men just det torkar ut linserna och gör dem halvtorra och repiga. När man använder putsmedel måste man spraya tillräckli­gt på båda sidorna av linserna så att smutsen rinner av. Halvtorr eller torr gnuggning bör undvikas.

Duk eller tvål?

Pirjo Selkänen tycker den bästa metoden är att använda en mjuk mikrofiber­duk som är gjord för att rena glasögon, men Sinisalo höjer ett varningens finger.

– Dukar ska aldrig användas utan putsmedel, då gnider man bara in smutsen i linserna. Duken bör dessutom tvättas ofta, antingen för hand eller i maskin enligt tvättdirek­tiven.

Kan man använda vanlig tvål eller tvättmedel?

– När jag började som optiker för 36 år sedan var det tal om att utspätt diskmedel kan fungera, men dagens ytbelagda linser tycker inte om diskmedel, säger Selkänen, även om metoden fortfarand­e delar optikerna.

En del säger att rakskum är effektivt för att förhindra imma eftersom det skapar ett skyddande skikt på linserna som förhindrar kondenseri­ng. Stämmer det? – Nej, det skulle jag nog inte använda, säger Sinisalo och får medhåll av Selkänen:

– Som optiker skulle jag inte skriva under att använda något annat ämne än sådana som är avsedda för linstvätt. Nu för tiden finns väldigt bra skyddsmede­l mot imma.

Hur är det med tipset om kirurgisk tejp för att undvika att utandnings­luften läcker uppåt? – Tja, vill man att alla ansiktshår lossnar, säger Sinisalo.

Selkänen tycker inte heller att tejpen känns vettig.

– Det känns nog lite lustigt att tejpa fast masken. Jag vet inte om jag skulle rekommende­ra det.

Hur är det med visir ovanför glasögonen? Eller kontaktlin­ser? – Jag har själv använt visir, men nu kom det en undersökni­ng som visar att visir inte är så effektiva och inte skyddar så bra. Det är svårt att veta då det finns många teorier, säger Sinisalo.

Under våren fick optikerna inte prova ut kontaktlin­ser på grund av epidemin. Nu har läget normaliser­ats, men Pirjo Selkänen ser inte att kunderna skulle efterfråga linser i större utsträckni­ng.

– Det är för tidigt att säga om munskydden lett till större användning av kontaktlin­ser. Men det är enda sättet att helt undvika imma.

Linsvätska dygnet runt

Ann-Caroline Sinisalo har som första i Finland skaffat en automat som fungerar dygnet runt. Där kan kunderna hämta till exempel ögondroppa­r, linsvätska eller glasögonpu­tsmedel utan att behöva besöka butiken eller kolla öppettider­na.

– Så här i coronatide­r är den perfekt och många har börjat använda den. Om du är sjuk eller vill undvika kontakter kan du gå till automaten, eller om du glömt linsvätska­n på väg till fotbollstr­äningarna kan du hämta den här.

– Jag har ändå inte upplevt att kunderna undvikit att besöka oss optiker under krisen. Vi skulle få stora problem med långa köer om alla sköt upp sina optikerbes­ök, säger Sinisalo.

– Kunderna kommer till oss, och just nu får vi dagligen frågor om glasögon och munskydd. Jag förstår att det vållar frågor, men samtidigt måste man komma ihåg att det inte är fråga om någon raketveten­skap, säger Pirjo Selkänen.

 ??  ??
 ?? Grafik Maija Hurme HBL ?? Källa Specsavers
Grafik Maija Hurme HBL Källa Specsavers
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Johan Vestin använder dagligen munskydd i sitt arbete som vaktmästar­e på Hanken. Han har testat både tygskydd och engångssky­dd och har dessutom flera glasögonpa­r att välja mellan för att få en så bekväm kombinatio­n som möjligt. – Man måste testa sig fram vad som fungerar bäst, säger han.
FOTO: TIMO KARI Johan Vestin använder dagligen munskydd i sitt arbete som vaktmästar­e på Hanken. Han har testat både tygskydd och engångssky­dd och har dessutom flera glasögonpa­r att välja mellan för att få en så bekväm kombinatio­n som möjligt. – Man måste testa sig fram vad som fungerar bäst, säger han.
 ??  ?? Ann-Caroline Sinisalo har försökt underlätta för kunderna att skaffa optiska tillbehör under coronapand­emin. Många som vill undvika att gå in i butiken eller handlar utanför öppettider­na besöker automaten.
Ann-Caroline Sinisalo har försökt underlätta för kunderna att skaffa optiska tillbehör under coronapand­emin. Många som vill undvika att gå in i butiken eller handlar utanför öppettider­na besöker automaten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland