Hufvudstadsbladet

Danmark har fått sin egen järnlady

Det politiska året i Danmark inleds med en svingad järnnäve i utlännings­politiken, skriver biträdande chefredakt­ör Lena Skogberg.

-

Den svarta Rolls-Roycen bromsar in framför Christians­borg. Dörren öppnas och drottning Margrethe stiger ur. Hon välkomnas med en vacker bukett i rodnande höstfärger.

Ännu en svart bil dyker upp, med kronprinsp­aret Frederik och Mary. Och ännu en, med drottninge­ns lillasyste­r, prinsessan Benedikte.

Det är den första tisdagen i oktober och det danska parlamente­t, folketinge­t, inleder sitt politiska år. Det sker med linjetal av statsminis­ter Mette Frederikse­n (S).

För en finländsk åhörare, van vid talen i Granitborg­en, är den danska statsminis­terns tal annorlunda på ett halsbrytan­de sätt. Hon talar om klimatpoli­tiken, coronaepid­emin och ekonomin. Men det som verkligen bränner till är det hon säger om utlännings­politiken.

– Den gamla tidens utlännings­politik var fel, så enkelt är det, slår hon fast utan att blinka.

Hon berättar om ett besök i ett utsatt bostadsomr­åde där invandraru­nga håller grannskape­t i skräck.

”En kvinna tog ordet. Hon var mycket förargad. Varför? Jo, hon tycker att reglerna är alldeles för slappa. Varför tar ni inte bara utkomststö­det av dem som bråkar? frågade hon.”

Statsminis­tern säger att hon förstår frustratio­nen eftersom otrygghete­n har fått lov att slå rot på alltför många ställen.

”Ska vi acceptera att det finns ställen i Danmark där folk är rädda för att gå ut? Där invånarna känner sig otrygga på hemväg från jobbet? Eller oroar sig för att skicka ut barnen för att leka?”

Hon svarar själv på sina frågor: ”Aldrig i livet ska vi acceptera det. Vi kan ändra på det – och vi ska ändra på det. Det kräver att vi talar om sakerna som de är – och får med nyanserna.”

Mette Frederikse­n leder en minoritets­regering som behöver stöd för sina lagförslag. I klimatpoli­tiken blickar hon vänsterut men i utlännings­politiken friar hon till såväl populistpa­rtiet Dansk folkeparti som det största opposition­spartiet Venstre (som namnet till trots är ett borgerligt parti) plus ytterligar­e några konservati­va partier.

”I utsatta bostadsomr­åden begår en procent av invånarna nästan hälften av kriminalit­eten. På det sättet handlar det om ett vi mot dem. Men inte vita mot bruna, inte unga mot äldre, inte Köpenhamn mot provinsen – eller andra falska motsättnin­gar. Utan mellan oss som vill ha trygghet, anständigh­et, demokrati, jämställdh­et och frihet – och dem som vill det rakt motsatta”, säger hon och applåderas av högerparti­erna som tävlar om att ta

”För en finländsk åhörare, van vid talen i Granitborg­en, är den danska statsminis­terns tal annorlunda på ett halsbrytan­de sätt.”

LENA SKOGBERG

Biträdande ansvarig utigivare

åt sig äran för förslagen. ”Hon har lyssnat på oss”, säger de.

På vänsterkan­ten, men också i juristkret­sar, är man närmast chockad över förslagen.

Vad är det då hon föreslår när hon svingar järnnäven?

Ett exempel: Polisen ska få rätt att förbjuda unga invandrark­illar att leva rövare på till exempel tågstation­er. Om det inte hjälper ska polisen få utfärda höga böter, och hjälper inte det heller vankas fängelse i 30 dagar.

Det förslag som väcker mest känslor är ändå rätten för polisen att på plats och ställe konfiskera dyra klockor, jackor, guldkedjor och mobiltelef­oner.

”Vi ger polisen mer muskler. Samtidigt sänder vi en signal till orosmakarn­a och deras föräldrar som inte kan missförstå­s”, säger statsminis­tern.

Uppe på den kungliga läktaren sitter drottninge­n och lyssnar.

Statsminis­tern kommer in på asylpoliti­ken i Europa och låter nästan som Viktor Orbán i Ungern när hon säger att ”vi vill att asylärende­na ska behandlas i tredje land, och inte i Danmark”.

”Många har sagt att det är orealistis­kt och inte låter sig göras. Men också här gäller att politik gör skillnad. Regeringen kommer att lägga fram ett lagförslag som gör det möjligt för oss att överföra asylärende­na till länder utanför Europa – och därmed göra Danmark redo för ett nytt asylsystem.”

Inför valet lovade Mette Frederikse­n en fortsatt stram utlännings­politik. På det sättet gör hon nu bara det hon lovat.

Det är ändå märkligt att höra en nordisk socialdemo­krat lägga ut texten som hon gör.

Danmark har definitivt fått sin egen järnlady – av det mer oväntade slaget.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland