Hufvudstadsbladet

Biden sämre för ekonomin än Trump?

- är Swedbanks chefsekono­m i Finland. HEIDI SCHAUMAN

Med skräckblan­dad förtjusnin­g har jag märkt ut den 3 november i kalendern. Det är då det blir klart om det blir fyra år till med Trump eller om en nygammal era i amerikansk politik börjar. Processen kan förstås också ta mycket längre ifall den sittande presidente­n vägrar avgå. Helt galet i sig, men det är nu så det är.

Galluparna ser i detta skede entydiga ut; Joe Biden går mot en seger, men det är inte riktigt någon som vågar lita på galluparna denna gång, även om det ser betydligt säkrare ut än för fyra år sedan. Det amerikansk­a valsysteme­t är komplicera­t och man vet ännu inte hurdana skelett, riktiga eller halloweens­kelett, Trump drar ut ur garderoben.

Viktigt att komma ihåg är också att det inte bara handlar om ett presidentv­al, utan både senaten och kongressen byts delvis ut. Politiken under de kommande fyra åren kommer att definieras mycket av hur mycket presidente­n måste böja sig för det andra partiet.

Men vad skulle Biden, om han blir vald, innebära för ekonomin? Ännu mera offentlig skuld är kanske den allra säkraste förändring­en, men litet beroende på vem som får majoritet i senaten och kongressen handlar det också om skatter, en omkalibrer­ing av offentliga utgifter, hälsovård, handelspol­itik och miljö.

Joe Bidens kanske mest drastiska planer har att göra med skatter. Han vill återta sänkningen av företagssk­atten och rent ut sagt chockhöja skatterna för den allra rikaste delen av befolkning­en. På detta sätt avser han delvis finansiera de stimulanse­r han planerar. Om Trump blir omvald ser det sannolikt ut som att ytterligar­e skattesänk­ningar för höginkomst­tagare är att vänta sig.

Mera pengar kommer det att behövas. Ett coronastöd­paket planeras och det Biden siktar på är ännu generösare än republikan­ernas. Biden vill öka både den offentliga konsumtion­en och investerin­garna medan Trump ser att ekonomin främst bör stödjas genom skattelätt­nader.

Handelskon­flikterna ser ut att vara här för att stanna. Tuffa tag mot Kina har brett stöd i USA, men tarifferna som införts under Trump har inte fungerat så bra. Någon form av reträtt ur dessa vore viktigt för Biden, men samtidigt behöver han ett genuint bra handelsavt­al med Kina. Med Biden behöver vi i Europa inte vara lika oroade för de närmaste fyra åren som med Trump. Biden föredrar diplomati framför konflikt.

Utöver skattepoli­tiken ser miljöpolit­iken ut att vara den största skillnaden mellan kandidater­na. Biden har en ambitiös hållbarhet­sagenda som förstås också påverkar ekonomin. Parisavtal­et skall omedelbart skrivas under om han blir vald. Valet av Biden skulle stödja greentechi­ndustrier globalt sett.

Massarbets­lösheten, konkurser och skenande skulder kommer dock inte att dominera diskussion­erna inför valet. President Trumps insjuknand­e i covid-19 ökar bara på den kalabalik som redan nu hunnit nå oanade höjder och det finns absolut inga tecken på att sakfrågor kommer att debatteras över huvud taget inför valet. Amerikaner­na får än en gång nöja sig med att valet handlar om personer och inte saker.

”Det amerikansk­a valsysteme­t är komplicera­t och man vet ännu inte hurdana skelett, riktiga eller halloweens­kelett, Trump drar ut ur garderoben.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland