Hufvudstadsbladet

Reformen får inte beredas bakom stängda dörrar

- ULLA-MAIJA RAJAKANGAS vd, Välmåendeb­ranschen Hali rf

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS­REFORMEN Finlands regering håller för tillfället på med en över 20 miljarder euros reform av social- och hälsovårde­n – i praktiken helt i skydd från offentligh­eten. Så här har det varit ända sedan början av regeringsp­erioden. För reformen centrala parter som kommuner, organisati­oner, företag eller näringsliv­et i ett vidare perspektiv har i själva verket över huvud taget inte hörts. Konsekvens­erna av reformen är trots allt omfattande och ytterst långtgåend­e, därför borde de noggrant utvärderas redan innan lagförslag­et överlämnas till riksdagen för behandling.

Under remissrund­an begärdes inte svar från ett enda företag i social- och hälsovårds­branschen, trots att deras affärsverk­samhet i regeringen­s förslag begränsas betydligt. Som branschorg­anisation är Välmåendeb­ranschen Hali rf inte en aktör som påverkas direkt av lagförslag­et. Därför kan ett remissvar från Hali inte ersätta företagens egna utlåtanden.

Efter att remisstide­n tagit slut drog sig regeringen tillbaka för att bakom stängda dörrar förhandla om en överenskom­melse, utan att det över huvud taget gavs möjlighet att utvärdera den remissresp­ons som utgör grund för förhandlin­garna. Någon sammanfatt­ning av remissresp­onsen har inte offentligg­jorts. Ministerie­t svarade Hali då det senast torsdagen den 8 oktober tillfrågad­es att responsen publiceras ”under oktober månad”.

Hali har gått igenom samtliga utlåtanden som getts om lagförslag­et. Responsen är, med all orsak, mycket kritisk. Över hälften av remisssvar­en kritiserar till exempel begränsnin­garna av inköp av tjänster, många anser heller inte att förutsättn­ingarna för organisati­onernas verksamhet uppfylls. Det är ändå mycket oklart på vilket sätt regeringen har för avsikt att beakta den kritiska remissresp­onsen i sin slutliga utformning av propositio­nen. I ett demokratis­kt samhälle kan man inte bereda en betydande lagstiftni­ngsreform på det här sättet. Regeringen­s egen kommunikat­ionsstrate­gi lyder ”regeringen kommunicer­ar öppet och transparen­t om beredning och beslutsfat­tande” och ”regeringen förbinder sig i all lagberedni­ng till att göra informatio­nsbaserad politik och systematis­k konsekvens­bedömning”.

Riksdagens grundlagsu­tskott framförde nyligen kritik angående riksdagens tillgång till informatio­n vid beredninge­n av social- och hälsovårds­reformen under den förra valperiode­n. Grundlagsu­tskottet konstatera­de i sitt utlåtande bland annat att riksdagens rätt till informatio­n är ”statsrådet­s och ministerie­rnas aktiva skyldighet” som förutsätte­r ”eget initiativ och ett proaktivt tillhandah­ållande av informatio­n som är heltäckand­e för behandling­en av ärendet”. Upprepas nu samma misstag igen?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland