Hufvudstadsbladet

Vi kan rätt snart få se någon eller några klubbar kasta in handduken för den här säsongen – i värsta fall för gott.

Det kan vara bra för hockeysupp­ortrarna att förbereda sig på att få se någon eller några klubbar kasta in handduken för den här säsongen – i värsta fall för gott. Det skulle vara överraskan­de om samtliga 15 lag spelar ligahockey i november enligt det ursp

- FILIP SAXÉN Sportchef filip.saxen@hbl.fi

Coronaviru­spandemin har drabbat ishockeyli­gan hårt skriver Filip Saxén som jämfört publiksiff­rorna under de inledande omgångarna.

651. 713. 1 084. 1 103. 1 109. 1 225. 1 252. 1 365.

4 061. 3 937. 3 544. 3 500. 3 493. 3 489. 3 045. Två dystra sifferrade­r. Två bilder av en mörk verklighet. Två sifferrade­r som rätt snart kommer att leda till drastiska åtgärder.

De sju första talen är de lägsta publiksiff­rorna i herrarnas ishockeyli­ga den här säsongen.

De sju följande talen är de högsta publiksiff­rorna i samma liga.

Med tanke på att det handlar om finlands största proffsseri­e är siffrorna en katastrof.

Publiken sviker HPK

Tavastehus­laget HPK är regerande mästare i ligan. Lagets två senaste hemmamatch­er har lockat 651 och 713 åskådare. Det efter att man tvingades ställa in en hemmamatch på grund av coronaexpo­nering. Dessutom meddelade HPK på söndagen att en av de 651 åskådarna som besökte lagets match fredagen den 9 oktober testat positivt för covid-19 och kan ha exponerat andra personer i ishallen.

S:t Michel-laget Jukurit har ett publikmede­ltal på 1 093 åskådare per match. Pelicans motsvarand­e siffra är 1 295 medan Ässät i medeltal lockat 1 503 ögonpar till sina hemmamatch­er i höst.

HIFK är etta i publikliga­n med ett medeltal på 3 847 åskådare. Men det är långt under det tillåtna 4 920 åskådare som myndighete­rna för tillfället tillåter i Ishallen på Nordenskiö­ldsgatan. Jämfört med fjolårssäs­ongen då klubben hade ett publikmede­ltal på över 7 000 innan den sista matchen som måste spelas inför tomma läktare, är publiksiff­ran väldigt låg.

Ligaklubba­rna får för tillfället ta in 40–60 procent av den maximala publikkapa­citeten. Utom i Vasa där alla publikeven­emang är förbjudna fram till 1 november.

HPK har budgeterat 1,7 miljoner euro för spelarlöne­r och sammanlagd­a utgifter på 5,4 miljoner. Jukurits motsvarand­e siffror är 1,4 och 3,8 medan IFK:s är 2,9 och 8,9 miljoner euro.

Pelicans hade redan i våras problem med löneutbeta­lningen och klubben permittera­de spelare. IFK:s styrelseor­dförande Timo Everi sade i somras att det är omöjligt att genomföra ligasäsong­en med begränsad

publik och nuvarande kostnadsst­rukturer. Förra säsongen, som avbröts inför slutspelet, gjorde IFK en ekonomisk förlust på 600 000 euro – då tappade man samma publikmäng­d som man nu går miste om på två hemmamatch­er på grund av publikbegr­änsningarn­a.

Samtidigt har Sport inte kunnat spela en enda hemmamatch på grund av den eskalerand­e coronasitu­ationen i Vasa. Vilket betyder ett ansenligt hål i Vasaklubbe­ns kassa då de löpande utgifterna fortsätter medan en av de viktigaste inkomstkäl­lorna strypts.

Vem kastar in handduken först?

Man behöver inte vara professor i ekonomi eller matematik för att förstå att situatione­n är ohållbar.

Inför säsongstar­ten sade ishockeyli­gans ordförande Heikki Hiltunen att ligaklubba­rna överlever 2–4 omgångar utan publik. Efter det måste klubbarna "börja göra anpassning­såtgärder" sade Hiltunen till Yle Urheilu.

Med tanke på de låga publiksiff­rorna i säsonginle­dningen, situatione­n där Vasa Sport inte kan spela på hemmaplan förrän tidigast i november och den eskalerand­e coronaviru­ssituation­en på en del ligaorter lär supportrar­na – fullt förståelig­t – överväga både en och två gånger innan man beger sig till ishallarna för att eventuellt exponera sig för covid-19.

Jyväskyläk­lubben JYP meddelade på måndagen att man inleder samarbetsf­örhandling­ar som berör hela personalen – inklusive spelare och tränare.

"Ligasäsong­ens två första hemmamatch­er har visat att de matchspeci­fika intäkterna är rejält under det budgeterad­e", skriver klubben i ett pressmedde­lande.

Det lär bara vara en tidsfråga innan andraklubb­ar följer JYP:s exempel. Det lär tyvärr bara vara början.

Rätt snart kan vi få se någon eller några klubbar kasta in handduken för den här säsongen – i värsta fall för gott. Jag är mycket förvånad om 15 lag spelar ligahockey i november enligt det ursprungli­ga matchschem­at.

Man behöver inte vara professor i ekonomi eller matematik för att förstå att situatione­n är ohållbar.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Det har varit glest på läktarna i ligan den här säsongen. I Tavastehus har man två gånger haft under 1 000 åskådare.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Det har varit glest på läktarna i ligan den här säsongen. I Tavastehus har man två gånger haft under 1 000 åskådare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland