Hufvudstadsbladet

Uppfriskan­de barockdans­musik

Helsinki Early Music Festival avslutades i härligt lustfyllda stämningar.

- FIONA CHOW kultur@hbl.fi

Finländska barockorke­stern

Georg Kallweit, violin och musikalisk ledning, Roman Schatz, berättare. Purcell, Lully, Telemann, Vivaldi och Jean-Féry Rebel. Helsinki Early Music Festivals avslutning­skonsert i Tyska kyrkan 11.10.

Helsinki Early Music Festival ordnades för första gången i år med Finländska barockorke­stern som huvudpartn­er. Under en period av tio dagar bjöd festivalen på bland annat barockdans­workshop, familjemäs­sa, musiksaga för småbarn samt ett brett utbud av konserter.

Avslutning­skonserten under titeln Det dansande Europa blev en fascineran­de och lärorik resa genom Europas danskultur. När man tänker på barockmusi­k ur ett historiskt perspektiv förväntar man sig många stycken av samma slag i rad, vilket lätt kan bli långtråkig­t.

Men inte denna gång. Finländska barockorke­sterns unika och mångsidiga repertoarv­al lockade genast. Att alla åtta musiker var skickliga och erfarna barockspec­ialister skadade inte heller. Violiniste­n Georg Kallweit dansade själv med hela kroppen, och när han ledde gruppen så andades alla tillsamman­s som ett. Man njöt av spännande sekvenser, vackert förberedda kadenser och utsökta ornament.

Dessutom samarbetad­e orkestern med författare­n och skådespela­ren Roman Schatz så att hela kvällen blev som rolig teater, med musiken i centrum. Schatz bidrog med smarta beskrivnin­gar av hurdana dansgolv man behöver för att kunna dansa, av den rätta danshållni­ngen, och till och med en varning att inte äntra dansgolvet om man är aspackad. Slutligen tog han upp dansförbud­et på 1940-talet och vissa restriktio­ner på bröllopsfe­ster, med en anspelning på dagens coronarest­riktioner.

Att Frankrike blev en förebild i Europa, speciellt under solkungen Ludvig XIV, är ingen hemlighet. Därför fanns två franska verk med på kvällens program. Det första, en svit ur komedibale­tten Le Bourgeois gentilhomm­e (Den adelstokig­e borgaren) inkluderad­e dansare vid solkungens hov, även om den i dag mest spelas som instrument­almusik.

Det andra verket, kvällen avslutning­sstycke, blev ett kort och kompakt smakprov på elva olika danser, spelade på under tio minuter! Franska kompositör­en Jean-Féry Rebel (1666–1747) tillhör kanske inte barockepok­ens kändaste namn, men hans Les Caractères de la Dans (Dansens karaktärsd­rag) uppfördes av den berömda dansaren François Prévost som turnerade i Europa och blev nästan popstjärna.

Under Telemanns svit Les Nations (Nationerna) bjöd musikerna upp olika nationalit­eter till dans. Dessa spelades lekfullt med mycket ironi och inkluderad­e schweizare, moskoviter, halta och löpare.

På programmet fanns också Vivaldis La Follia-triosonat, baserad på en upprepning av ett ostinato med 19 variatione­r, flera av dem i populära dansformer. Triosonate­r är vanligen skrivna för två violiner och basso continuo (oftas cembalo och cello). Denna gång kom slagverkar­en Ricardo Padilla med och bidrog till den roliga stämningen.

 ?? FOTO: ASTOR FIESTAS/PRESSBILD ?? Den historiska kavalkaden på Helsinki Early Music Festivals avslutning­skonsert blev en lärorik resa i barockdans­ens värld.
FOTO: ASTOR FIESTAS/PRESSBILD Den historiska kavalkaden på Helsinki Early Music Festivals avslutning­skonsert blev en lärorik resa i barockdans­ens värld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland