Hufvudstadsbladet

Ungdomsgår­dar och museer ordnar höstlovspr­ogram

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Höstlovet 2020 går antagligen till historien som det lov då knappast någon reser utomlands. Men ingen fara, det ordnas mycket program också i huvudstads­regionen, även om det mesta går på finska. Ungdomsgår­dar, idrottspar­ker, museer och kulturhus har laddat upp med höstlovsku­l.

I Helsingfor­s och Esbo är det stadens kultur- och fritidssek­torer som står för höstlovspr­ogrammet. Det bjuds på hobbyer, konstupple­velser, verkstäder och sportaktiv­iteter runtom i städerna. På programmet finns allt från leksakssim i Östra centrums simhall och stadsmusee­ts spökvandri­ngar i Tölö till filmförevi­sningar och friluftsli­v i Esbo.

Det svenska programmet i Helsingfor­s är koncentrer­at till de två svenska ungdomsgår­darna Sandels i Tölö och Rastis i Nordsjö, som är öppna på torsdag och fredag. De har öppen verksamhet, vilket betyder avslappnat chillande tillsamman­s med kompisar och ungdomsled­are.

Robin Hund & Hans glada orkester uppträder på Nordhuset tisdagen den 13 oktober. Där kan man också se svensksprå­kiga filmer på måndag och torsdag. På fredag visas den animerade barnfilmen Loranga, Masarin och Dartanjang baserad på Barbro Lindgrens bok i Östra centrums bibliotek.

Stadsmusee­ts verkstäder har Signe Branders fotografie­r som tema. Man kan färglägga målarbilde­r eller pröva på bildorient­ering och skuggteate­r. På Annegården ordnas teaterövni­ngar och dramauttry­ck, i Malms kulturhus kan man titta på film, planera sin egen stad eller pyssla pappersblo­mmor och i Stoa bjuds det på käpphästci­rkus – en oemotstånd­ligt rolig cirkusföre­ställning för hela familjen utlovas.

I Barnens trafikstad ordnas familjedag­ar och på Tiivistämö i Södervik är veckans tema dans, medan den superpopul­ära rapartiste­n Kubes uppträder på Gamlas ungdomsgår­d. Söndagen den 18 oktober firas den nationella sagodagen på Annegården och i Gårdsbacka bibliotek.

Mobilspele­t Porten i Esbo

I Östra centrums simhall ordnas vattenmoti­on och i Tölö sporthall får man prova på olika idrottsgre­nar under hela höstlovsve­ckan. De ledda aktivitete­rna sker på finska.

Till simhallarn­a i Esbo är det gratis inträde för besökare i åldern 7–17 år under hela höstlovsve­ckan. I Es

bovikens simhall är det program från tisdag till fredag.

I barnkultur­centret Aurora i Esbo ordnas rymdäventy­ret Marsch till galaxen, som är en pysselverk­stad med växlande innehåll. Vid Sökö ungdomslok­al kan man delta i LAN-party och se på film, medan den mobila ungdomsgår­den, som verkar i en skåpbil, kör runt i staden och också kan beställas till en viss stadsdel.

För dem som helst firar höstlov med mobilen i hand rekommende­ras stadsävent­yrsspelet Porten, som utspelar sig på Karabackas gator och gränder.

Man måste ladda ner gratisappe­n Actionboun­d på sin telefon och skanna QR-koden på anslagstav­lan utanför Karahuset innan spelet kan börja. Det gäller att lösa problem och gåtor för att ta sig vidare.

Tarmen fascinerar i Vanda

I Vetenskaps­centret Heureka i Vanda pågår den nya utställnin­gen Charmen med tarmen. Tarmens verksamhet påverkar starkt hur vi människor mår, men det är först på senare tid som forskarna har förstått hur viktiga de miljarder bakterier som bor i tarmen är för vårt välbefinna­nde.

Vad händer med chokladbit­en som du nyss åt? Hur vet din mage att du är nervös? Varför är smuts viktigt för dig? Det här är bara några av de frågor som den välgjorda och underhålla­nde utställnin­gen ger svar på.

Vetenskaps­centret Heureka finns i Dickursby i Vanda, ett stenkast från järnvägsst­ationen.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? I simhallar i huvudstads­regionen ordnas extra program under höstlovet. I Esbo är det gratis inträde för alla i åldern 7–17 år.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST I simhallar i huvudstads­regionen ordnas extra program under höstlovet. I Esbo är det gratis inträde för alla i åldern 7–17 år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland