Hufvudstadsbladet

Fördomarna står i full blom

- MIKAEL SANNER

Nej, nu går skam på torra land! Måttet är rågat! Aldrig mer! Kan ni inte lämna mig i fred? Men lägg av!

Där, alla män, har ni några goda exempel på hur man kan uttrycka sin frustratio­n med ord. Ta dem, använd dem, eller ignorera dem.

Jag läste nämligen för en tid sedan att män kommunicer­ar mest med emojier på sociala medier. De skriver inte så mycket text. Det är tummar upp, ledsna gubbar eller sportande figurer som får ge uttryck i stället. Jag tror att det i mångt och mycket handlar om känslor. Alla män är inte vana att skriva om känslor, allra minst om sina egna.

Eftersom jag inte tänkt på det här fenomenet tidigare så blev jag tvungen att gå tillbaka och kolla gamla trådar för att se om det stämmer – och banne mig, det verkar vara mitt i prick.

Men inga regler utan undantag förstås. Det blir plötsligt mycket intressant att gå igenom och kartlägga mina vänner: är de sådana som uttrycker sina känslor i skrift eller med emojier? Ett mönster utkristall­iserar sig.

Det finns förstås en obehaglig risk att bli alltför fördomsful­l, men jag tycker mig ana att de manliga vänner som jag ser som lite mjukare och mänskligar­e har lättare att ta till pennan – inte för att rita utan för att skriva med.

Min granskning av mina vänners sätt att uttrycka sig på sociala medier är på intet sätt vetenskapl­ig, men den blir ändå intressant när jag lägger till en annan parameter, nämligen att också granska mina kvinnliga vänner på sociala medier. Då upptäcker jag att de som använder emojier är sådana som jag betraktar som lite hårdare, lite mindre verbala också i talet.

Nu flödar fördomarna – vem är jag att bedöma hur mina vänner är? Det kan lika gärna handla om en ovana vid sociala medier eller att någon just upptäckt det här med emojier och tycker att de är roliga att använda. Eller så gillar de inte sociala medier och blir snabbt av med obehaget genom att använda emojier. Det kan till och med vara så att någon av mina manliga vänner läst samma artikel som jag läste och vill skämta lite med fenomenet genom att överanvänd­a emojier.

Tänk så lite jag vet om mina vänner, men samtidigt – vad kul det är att få hänge sig åt lite vilda spekulatio­ner ibland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland