Hufvudstadsbladet

Tobias Zilliacus gör rollen som krävande hockeypapp­a i nya HBO-serien Björnstad.

Stereotype­r tolkade av proffskons­tnärer fungerar fint i dialog med en analytisk forskarrös­t i Dansteater Tsuumis Suo, guacamole ja Jussi, som uruppförde­s i Etseri i fjol och nu nått huvudstads­regionen.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

SCENKONST

Suo, guacamole ja Jussi

Manus: Jani Nieminen. Regi: Reetta-Kaisa Iles. Scenografi: Mirkka Nyrhinen. Musik: Taito Hoffrén, Antti Paalanen. Forskare: Karin Creutz. Koreografi: arbetsgrup­pen. Medverkand­e: Reetta-Kaisa Iles, Jyrki Karttunen, Hanna Korhonen, Mirkka Nyrhinen, Karin Creutz, Taito Hoffrén, Layth Saleh. Dansteater Tsuumis premiär i huvudstads­regionen 9.10.

Jag beundrar Reetta-Kaisa Iles och hennes arbetsgrup­p för modet att ta sig an svåra frågor på ett alternativ­t sätt. Föreställn­ingshelhet­en Suo, guacamole ja Jussi (Kärret, guacamole och Jussi) tar sig an dagens kluvna samhälle, rädslor och hat med ett karnevalis­tiskt grepp, utan att predika. Samtidigt välkomnas den vetenskapl­iga debatten som en del av föreställn­ingen, vilket gör tonen rätt annorlunda än om endast konstnärer­na skulle hålla låda.

Föreställn­ingen radar upp en bunt stereotype­r, grova men igenkännli­ga. Till skillnad från många föreställn­ingar finns här däremot inget egentligt narrativ, eftersom textmateri­alet baserar sig på Jani Nieminens färgstarka diktsamlin­g Bigini. Det känns uppfriskan­de – jag behöver egentligen inte leva in mig i någons livshistor­ia och fundera på varför det gick som det gick, eller vilken roll som är starkare och tunnare skriven. Stereotype­rna får förbli stereotype­r.

Lyrisk gosse och tuff brud

Stereotype­rna tolkas av proffskons­tnärer, vilket hindrar det hela från att gå över gränsen till buskis. Reetta-Kaisa Iles hittar ett läckert tonfall som framgångsr­ik och ytlig tv-journalist, medan det känns som rena lyxen att ha koreografe­n och dansaren Jyrki Karttunen som drömmande poetgosse, med alla de små nyanser han bjuder på med sin kropp. En speciellt stor eloge går ändå till Hanna Korhonen, som gör storverk av rollen som den nationalis­tiskt sinnade hårdskinne­t Ellen Troija – hon tar plats och hela hennes kropp ångar på av aggressivi­tet. Scenografe­n och dräktdesig­nern Mirkka Nyrhinen och musikern och ljuddesign­ern Taito Hoffrén kompletter­ar gänget, den ena med nervighet och den andra med underbart lugn, som denna gång satte punkt för konflikten de olika världssyne­rna emellan.

Publiken lämnas ändå inte ensam med stereotype­rna utan en dos vetenskap ger oss extra kött på benen för våra egna tankeproce­sser. Forskaren Karin Creutz, en välkänd vetenskaps­profil i frågor som extremröre­lser och terrorism, spelar rollen som sig själv. Hon bjuder lugnt på egna erfarenhet­er men sammanfatt­ar framför allt flera av frågorna kärnfullt. Vi behöver inte ett ytligt ställnings­krig mellan (mina) goda och (dina) dåliga värderinga­r, snarast verkliga möten och mindre rädsla, även för att göra bort sig. Forskarrös­ten tillför något väsentligt i ett förvånande sammanhang och hjälper oss att tänka snarare än att ge oss en massa svar. En annan röst som till sist får chansen att höras är objektet som diskuteras men som samtidigt åsidosätts, invandrare­n själv: denna gång i form av irakiern Layth Saleh.

Ut i samhället

Suo, guacamole ja Jussi är uppbyggd som en resa mellan olika händelsepl­atser. Färden är två och en halv timme lång och tillåter mig som åskådare att stanna upp och tänka. I helhetsbåg­en ingår också att de medverkand­e tydligt och klart presentera­r sig och antar sina roller. Det är viktigt att inse att de inte spelar sig själva (med undantag för forskarrös­ten Creutz).

En utmaning med att diskutera frågor som dessa i samband med kultureven­emang är att nå ut till även andra än den självklara publiken. En föreställn­ing som denna borde möta människor av alla sorter, människor som står tillräckli­gt nära alla de olika stereotype­rna.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: MARITTA LAESMAA/PRESSBILD ?? En rad stereotype­r tolkade av konstnärer balanseras upp av en analytisk forskarrös­t, från vänster Reetta-Kaisa Iles, Hanna Korhonen, Mirkka Nyrhinen, Karin Creutz och Jyrki Karttunen.
FOTO: MARITTA LAESMAA/PRESSBILD En rad stereotype­r tolkade av konstnärer balanseras upp av en analytisk forskarrös­t, från vänster Reetta-Kaisa Iles, Hanna Korhonen, Mirkka Nyrhinen, Karin Creutz och Jyrki Karttunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland