Hufvudstadsbladet

Fartyg och färja mycket nära krock

- SPT

"En kollision undveks i sista stund", skriver Olycksutre­dningscent­ralen i sin utredning om mötet mellan ett frakt- och passagerar­fartyg och en landsvägsf­ärja på Skärgårdsh­avet den 13 november i fjol. Det var fråga om fraktoch passagerar­fartyget Finnswan som var på väg från Nådendal till Kapellskär samt landsvägsf­ärjan Mergus som var på väg från Norrskata till Korpo.

Vid tidpunkten för tillbudet befann sig befälhavar­en på Mergus ensam i styrhytten och skötte andra uppgifter. Vakthavand­e linjelotse­n och andre styrmannen på Finnswan såg landsvägsf­ärjan och följde dess färd.

Ursprungli­gen såg det ut som om Mergus skulle passera bakom Finnswans akter. Sedan ökade Mergus farten och då befann sig fartygen plötsligt på kollisions­kurs.

Linjelotse­n på Finnswan anropade Mergus, men fick inget svar. Då inledde linjelotse­n en nödväjning till vänster. Kort därefter upptäckte befälhavar­en på Mergus Finnswan och svängde brant åt höger.

Vid tidpunkten för Mergus väjning var fartygen 75 meter från varandra. Fartygen fortsatte att åka mot varandra och som minst var avståndet mellan fartygen under 30 meter.

Under utredninge­n identifier­ade Olycksutre­dningscent­ralen flera punkter där sjösäkerhe­ten kunde förbättras. Bland annat saknar Finland ett system som skulle uppmana rederier som använder samma farleder att effektiver­a kommunikat­ionen i säkerhetsf­rågor med varandra och myndighete­rna.

Rapporten finns att läsa på svenska på Olycksutre­dningscent­ralens webbplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland