Hufvudstadsbladet

Kritiken mot vårdreform­en kvarstår: "Städernas livskraft hotad"

Regeringen­s något justerade vårduppgör­else är inte riktigt så förfärlig som den ursprungli­ga, bara nästan, lyder kritiska röster om den reviderade modellen.

- MARIA GESTRIN-HAGNER

Kommunförb­undet gör tummen ner åt uppgörelse­n även om förslaget i Kommunförb­undets ögon har blivit lite bättre än först var tänkt:

– Grundprobl­emen kvarstår i synnerhet då det gäller att trygga de växande städernas livskraft och investerin­gsmöjlighe­ter. Besluten skjuts på framtiden, säger Kommunförb­undets vice vd Timo Reina.

De privata vårdorgani­sationerna­s intressebe­vakningsfö­rening, Hali ogillar också regeringen­s förslag.

– Tyvärr märks det fortfarand­e att regeringen inte har lyssnat på dem som saken gäller, till exempel på näringsliv­et och på organisati­oner. Det här måste korrigeras senast i riksdagsbe­handlingen, säger Halis vd Ulla-Maija Rajakangas.

Föreningen Finlands social och hälsa, Soste är inte riktigt lika negativ:

– Vi är nöjda över att organisati­onernas ställning har stärkts, säger Sostes direktör och vice generalsek­reterare Anne Knaapi.

Systemet med servicesed­lar ska finnas kvar och revideras framöver enligt uppgörelse­n.

– Servicesed­lar och en personlig budget skulle kunna göra det möjligt för organisati­oner att verka som servicepro­ducenter och öka folks möjlighete­r att själva bestämma över sin service. I den här frågan hoppas vi nu på ett tätt samarbete med ministerie­t, säger Knaapi.

Företagarn­a i Finland, som tidigare var ytterst kritiska till regeringen­s planer, ser uppgörelse­n som ett litet steg mot det bättre.

– Företagens roll har noterats tydligare. Men vi vill se paragrafer­na innan vi bedömer följderna av förändring­arna, kommentera­r Mikael Pentikäine­n, vd för Företagarn­a i Finland.

Ett plus enligt företagarn­a är att regeringen tycks ha backat och inte lika hårt som det först var tänkt begränsar användning­en av hyrläkare.

Kristdemok­raterna anklagar regeringen­s justeringa­r för att vara närmast kosmetiska och säger att grundprobl­emet, det vill säga otillräckl­ig finansieri­ng, ännu kvarstår.

– De förändring­ar som regeringen gjorde förra veckan betyder en liten förbättrin­g för de värst drabbade kommunerna, men helheten lämnar ännu mycket att önska, säger KD:s gruppordfö­rande Päivi Räsänen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland