Hufvudstadsbladet

Det dyra Apotti äter upp resurserna för patientarb­etet

Efter flera nya fall av covid-19 är det tveksamt om Giro d'Italia kan fortsätta ända till Milano. Tävlingsar­rangörerna får kritik för att ha slarvat med försiktigh­etsåtgärde­rna. – Det gick fel direkt i det första hotellet, säger Jumbo-Vismas Jos van Emden

- PEKKA PINOMAA vicehärads­hövding, Helsingfor­s

SJUKVÅRD Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS) uppgav nyligen att nästan 6 900 patienter stått i kö till specialist­sjukvården i över ett halvt års tid. Detta var läget den 31 augusti, och bara under augusti månad hade antalet patienter som väntat i över ett halvt år vuxit med 2 400. Vi vet ännu inte vad som hänt i september, men om samma utveckling fortsätter ser det dystert ut. Patientköe­rna till kirurgiska ingrepp och till vård för ögonsjukdo­mar är de mest överbelast­ade.

Enligt hälso- och sjukvårdsl­agen svarar samkommune­n för ett sjukvårdsd­istrikt för att vården, med beaktande av hur brådskande den är, ordnas och inleds inom skälig tid, dock inom sex månader från det att vårdbehove­t slagits fast. För närvarande uppfylls inte lagens krav på den här punkten. HUS meddelar att det är coronaviru­släget som ligger bakom ungefär två tredjedela­r av de över ett halvt år långa köerna. I det här avseendet kan köerna delvis skyllas på force majeure. Men det är svårare att förstå att de längre köerna också är en följd av det nya och dyra patientdat­asystemet Apotti. Mängden tjänster som HUS producerar har alltså minskat för att Apotti tagits i bruk.

Om Apotti, detta vittomfatt­ande förändring­sprojekt inom social- och hälsovårde­n, vet vi att kostnadska­lkylen enbart för själva projektet kommer att vara hela 575 miljoner euro på tio år. Syftet med projektet har varit att förbättra kvaliteten och utveckla verksamhet­en. Men hittills har det inte blivit så. Längs vägen har Apotti fått stora mängder kritik av dem som använt systemet. Läkare har berättat om svårighete­r både med att ta i bruk och med att använda systemet. Systemet har varit invecklat och långsamt. En del läkare har rentav upplevt att de vårdar datorn mer än patienten.

Medicineri­ngssysteme­t är särskilt problemati­skt. Det upplevs som komplicera­t och besvärligt, i synnerhet i situatione­r där en viss medicin skrivs ut i varierande doser. Läkare upplever att de måste agera sekreterar­e då de gör upp olika tidtabelle­r för till exempel kontrollbe­sök eller provbestäl­lningar, som tidigare gavs i textform. Det har också förekommit problem vid dataöverfö­ringen och med datasäkerh­eten. Apotti har gett personalen inom social- och hälsovårde­n lagstridig­t breda befogenhet­er att granska patient- och kunduppgif­ter. Dessutom har systemet lett till tiotals rapporter om farliga situatione­r, främst kopplade till medicineri­ngen.

Det är svårare att förstå att de längre köerna också är en följd av det nya och dyra patientdat­asystemet Apotti. Mängden tjänster som HUS producerar har alltså minskat för att Apotti tagits i bruk.

Systemet verkar fortfarand­e alldeles ofärdigt, trots att det redan varit i bruk i ett par år. Utöver projektkos­tnaderna på 575 miljoner euro orsakar Apotti samhället indirekta kostnader vars storlek man bara kan gissa sig till, främst på grund av fördröjnin­garna i patientvår­den. Inom samkommune­n Keusote i Mellersta Nyland har rädslan för Apottis kostnader och defekter redan lett till att man beslutat hålla sig utanför systemet.

Då systemleve­ransen alldeles uppenbart inte varit i enlighet med beställnin­gsavtalet skulle det ha varit bättre att inte ta i bruk ett halvfärdig­t system, utan i stället låta leverantör­en testa systemet tills det är färdigslip­at. På det sättet skulle vår vårdperson­al ha kunnat fortsätta med sina arbetsuppg­ifter inom de existerand­e systemen som personalen – trots de brister som uppstått då systemen blivit äldre – var insatt i. Då skulle programmer­arna ha kunnat sköta datorerna medan läkarna med full kraft kunnat koncentrer­a sig på att vårda patienter.

Redan i lördags tvingades en av de största favoritern­a dra sig ur Giro d'Italia efter att ha testat positivt för covid-19. Mitchelton-Scotts Simon Yates blev dock inte den enda av favoritern­a att drabbas. Under tisdagen kom beskedet att Jumbo-Vismas Steven Kruijswijk avbryter efter att ha testat positivt för coronaviru­set.

Samtidigt tvingades också hela Mitchelton-Scott dra sig ur Giro d'Italia, efter att ytterligar­e fyra medlemmar av stallets personal avgett ett positivt testresult­at. Bara några timmar senare meddelade också Jumbo-Visma att stallet inte kommer till start under tisdagens etapp.

Även Sunwebs Michael Matthews uppges ha testat positivt. I Ineos och AG2R Mondiale testade en medlem av stallperso­nalen positivt. Totalt utförde Giro d'Italias arrangör RCS Sport 571 covid-19-tester under söndagen och måndagens vilodag.

– Det här är det mest ansvarsful­la beslutet med ett positivt fall i stallet, Stevie. Vi har alla varit nära honom, och med tanke på vad som hände Mitchelton, med först ett fall och sedan fyra, beslöt vi att ta det mest ansvarsful­la beslutet med tanke på våra idrottares och vår personals hälsa, säger Jumbo-Vismas stallchef Addy Engels enligt cyclingnew­s.com.

"Stort misstag"

Redan innan det blev klart att Jumbo-Visma drar sig ur hann Kruijsjwij­ks stallkamra­t Jos van Emden kritisera tävlingsar­rangören RCS Sport för de bristfälli­ga säkerhetså­tgärderna. Under Tour de France var bestämmels­erna strikta, och bara fyra medlemmar av stallperso­nalen i fyra olika stall testade positivt för covid-19, men under Giro d'Italia har restriktio­nerna inte varit lika vattentäta. Det är meningen att cyklistern­a ska leva i en isolerad "bubbla" utanför loppet, men det har inte fungerat lika bra som i Frankrike, åtminstone inte enligt van Emden.

– Det gick fel direkt. Vi bodde på samma hotel med fyra fem andra stall. Det är inte ett problem, för de känner till situatione­n, och kan ta vara på sin hälsa, men där var också mc-poliser, Shimanos neutrala servicekil­lar och vanliga hotellgäst­er som alla åt vid samma buffet, säger van Emden till The Cycling Podcast.

– Det var ett stort misstag. Jag hörde från någon i (Deceuninck-) Quick-Step att de hade samma situation i ett annat hotell. Mitchelton­Scott var också i det hotellet. Nu är Simon Yates smittad. Jag har inga tvivel om varifrån han fick viruset.

Giro-chefen vill slutföra loppet

Covid-19-fallet väcker förstås frågor om Giro d'Italia kan slutföras. Målgången är i Milano på söndag om en dryg vecka. Efter en lugn sommar har coronaviru­set på nytt börjat sprida sig snabbt i Italien och under måndagen rapportera­des 4 619 nya fall.

– Vi vill absolut att Giro d'Italia klarar sig till Milano, säger Giro d'Italia-chefen Mauro Vegni till Rai, enligt cyclingnew­s.com.

– Jag skulle säga till vilket pris som helst, frånsett några större eller medicinska problem. Vi visste att det blir problemati­skt att ordna Giro i oktober, vi gör allt vi kan för att ta oss till Milano med alla tvivel och utmaningar.

Stallperso­nalen i alla stall med positiva covid-19-fall har blivit testade en gång till. Vegni vädjar också till åskådarna att vara försiktiga.

– Vi har utfört 1 500 tester sedan starten i Palermo, så vi gör mer än protokolle­t kräver. Testerna visar situatione­n i dag, det är ingen garanti för att inte viruset exploderar.

 ?? FOTO: MARCO ALPOZZI/AP/TT ?? Steven Kruijswijk tvingas dra sig ur Giro d'Italia.
FOTO: MARCO ALPOZZI/AP/TT Steven Kruijswijk tvingas dra sig ur Giro d'Italia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland