Hufvudstadsbladet

Peter Sagan tillbaka som vinnare

Trefaldiga världsmäst­aren Peter Sagan tog sin första seger på över ett år.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Tre VM-guld, segrar i monumenten Paris-Roubaix och Ronde van Vlaanderen, samt bland annat nio etappsegra­r i Tour de France – men Peter Sagan hade inte vunnit en gång sedan Tour de France 2019.

Slovaken var tre gånger tvåa på en etapp i årets Giro d'Italia innan han slog till med en spektakulä­r etappseger på den tionde etappen. Han ryckte loss under det backiga slutet av den 177 km långa etappen, körde sista 12 km solo, och defilerade i mål i Tortoreto.

Det var Bora-Hansgrohe-proffsets första seger i Giro d'Italia. Samtidigt blev han den 100:e i historien som vunnit etapper i alla tre stora etapplopp, Tour de France, Giro d'Italia och Vuelta a Espana, enligt procycling­stats.com.

– Jag vann till slut, med min stil, och skapade en show, säger Sagan.

I sammandrag­et skedde inga stora förändring­ar, förutom för Astanas Jakob Fugslang, som hade otur då han hade ett mekaniskt problem under den sista utförsback­en cirka 10 km före målgången. Fuglsang låg sexa totalt inför den tionde etappen, men tappade 1.15 till de övriga favoritern­a, och föll till elva totalt.

Jaakko Hänninen kom i mål i en grupp 15.51 bakom Sagan. Joao Almeida, Sunweb, fortsätter i den rosa ledartröja­n.

– Jag försökte hårt att komma med i en utbrytning. Jag närmade mig täten i en bra grupp med bland annat Pellaud och De Gendt, vi var mycket nära tätgruppen, men Groupama-FDJ satte full gas och kom i kapp oss. Efter det hämtade jag flaskor, kläder och mat till de andra från servicebil­en med trötta ben, säger Hänninen.

 ?? FOTO: LUCA BETTINI/LEHTIKUVA-AFP ?? Peter Sagan var två tre gånger i årets Giro d'Italia innan han slutligen vann en etapp.
FOTO: LUCA BETTINI/LEHTIKUVA-AFP Peter Sagan var två tre gånger i årets Giro d'Italia innan han slutligen vann en etapp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland