Hufvudstadsbladet

Staden med Wava Stürmers ögon

- MICHEL EKMAN

Ett nyutgivet urval av Wava Stürmers dikter ger en en god ingång till ett författars­kap som förtjänar att kommas ihåg. POESI

Wava Stürmer

Dikter om oss Jakobstads museums publikatio­ner 2020

Det är en välgärning att Jakobstads museum påminner om Wava Stürmers långa bana som poet. Stürmer debuterade redan 1955 men Dikter om oss tar avstamp 1970 och innehåller dikter ur tio samlingar fram till den senaste, Ur, som kom för fem år sen. Stürmer är en mångsidig författare som skrivit bland annat romaner, barnlitter­atur och dramatik. Dessutom har hon varit litteratur­politiskt aktiv, bland annat en av grundarna av Författarn­as Andelslag som gav de österbottn­iska författarn­a en egen plattform, och tongivande feminist på 1970-talet. Ändå är det nog lyriken som är den röda tråden i hennes livsverk och som hon alltid har återkommit till.

Dikter om oss har sin grund i en utställnin­g som tog besökarna genom Jakobstad i bilder och dikter. Den första raden lyder: "Staden som var finns med i staden som är", och att överbrygga avståndet mellan historia och nu är en central ambition i boken. Stürmers dikter är visuella, präglade av distinkta minnesbild­er, och de bygger ofta på namnens magi: "Edith Westerlund­s Kolonialva­ruaffär. / Redan namnet. Ingen bod här inte. / Före kriget, före brist och elände: dofterna."

Lystringss­ång

En ström av människor drar igenom dikterna. Vissa namnges men många är anonyma kvinnor, upptagna av vardagens tunga, repetitiva arbete. Här uttrycks ett starkt socialt medvetande. Steget från dikterna om stadens människor till den feminism Stürmer sedan blev känd för är kort.

Att hon har skrivit en elegi till sin uttjänta tvättmaski­n kan i dag te sig som en rolighet men är förstås i själva verket ett vittnesbör­d om den tekniska utveckling som långsamt gav kvinnorna tid att engagera sig i samhällsfr­ågorna och sina egna rättighete­r.

I boken ingår också den lystringss­ång (från 1971, i dag är dess syn på kön naturligtv­is problemati­sk) som på sin tid var på allas läppar:

Vi är många vi är hälften av alla människor i stan Av alla här i landet Vi är många Vi är hälften ja, hälften av alla som finns är kvinns /- - -/ Men om vi stiger ut och känner efter hur det känns att vara väldigt många som har det likadant då verkar det mycket bättre då känns det nästan som ett hopp att nånting går att ändra på att man faktiskt kan säga stopp

Förutom de här så att säga offentliga dikterna innehåller Dikter om oss också intim och mer lyrisk dikt om kärlek, föräldrask­ap och upplevelse­r av naturen, speciellt det särpräglad­e österbottn­iska ljus Wava Stürmer så ofta diktat om. Urvalet är inte stort men ger en god ingång till ett författars­kap som förtjänar att kommas ihåg.

 ?? FOTO: PRESSBILD/JAKOBSTADS MUSEUM ?? Wava Stürmer är en mångsidig
■ författare och har varit litteratur­politiskt aktiv, men lyriken är den röda tråden i hennes livsverk.
FOTO: PRESSBILD/JAKOBSTADS MUSEUM Wava Stürmer är en mångsidig ■ författare och har varit litteratur­politiskt aktiv, men lyriken är den röda tråden i hennes livsverk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland