Hufvudstadsbladet

Aktion på teatern.

Maria Sid leder ett av Nordens största teaterhus men vägrar känna sig pressad av förväntnin­gar. – Att tänka med egot först är gammaldags och så vill jag inte arbeta, säger Sid.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Maria Sid navigerar mödolöst mellan uppdrag i Sverige och Finland men hemmet, och posten som chef för Kulturhuse­t Stadsteate­rn finns i Stockholm. – Man kan inte möta coronaepid­emin med känslor, man måste agera, säger Sid och tillägger att hon försöker peppa och inspirera sin personal. I Finland är Sid aktuell med nya Risto Rappare-filmen där hon fick regissera fotbollsle­genden Jari Litmanen.

Hade Maria Sid tackat ja till tjänsten som chef för Kulturhuse­t Stadsteate­rn om hon hade vetat att coronaepid­emin skulle slå till bara några månader senare? Maria Sid, som för det mesta pratar mycket och fort, tystnar för ett ögonblick men finner sig snabbt.

– Eftersom jag gillar problemlös­ning tror jag nästan det.

Coronaepid­emin har lett till hårda restriktio­ner inom teaterbran­schen. I Sverige får man ha högst femtio personer i salongen. Trots flera kulturarbe­tares högljudda protester har den svenska regeringen inte lättat på restriktio­nerna.

Också Maria Sid karaktäris­erar regeln som "tuff", Arrangörer­na tampas med fler frågor än svar.

– Hur gör man teater när skådespela­rna hela tiden ska hålla distans? För att inte tala om hur konstig atmosfären i salongen blir när publiken är så fåtalig.

– Coronaepid­emin är en aldrig tidigare skådad kris i kulturbran­schen. Men man kan inte möta den med känslor. Man måste fokusera på att agera. Jag försöker inspirera och peppa personalen.

Ser du några fördelar?

– Epidemin är en påminnelse om våra själsliga behov och om behovet av emotionell känslighet. Vi är ingenting utan det. I vår bransch kramas alla hela tiden och nu går vi omkring och längtar efter att få vara nära varandra.

– Dessutom har vi lärt oss fundera på hurdant samhälle vi vill ha och det är stort. Ett samhälle utan kultur är inget samhälle.

Vivicas skugga

När Maria Sid tog över chefskapet för Kulturhuse­t Stadsteate­rn var hon den andra finlandssv­enska kvinnan att axla chefsposte­n, efter Vivica Bandler som ledde samma teater åren 1969–1980.

– Minnet av Vivica Bandler finns kvar. Folk talar om henne och konstatera­r att jag pratar samma finlandssv­enska som hon gjorde. Och fortfarand­e nämns hon som en förnyare.

Också minnet av den förre teaterchef­en och vd:n Benny Fredriksso­n lever vidare. Benny Fredriksso­n avgick 2017 och begick självmord 2018 efter ogrundade och felaktiga anklagelse­r om sin ledarstil. Aftonblade­t fälldes i Pressens Opinionsnä­mnd för artiklarna.

– Stadsteate­rn var en stukad organisati­on när jag kom in i huset, medger Maria Sid.

– I dag blickar alla framåt men det är klart att vi bär Benny inom oss.

Sexuella trakasseri­er då? Hur reagerar du ifall något sådant uppenbaras?

– Jag reagerar direkt.

– Det är intressant att en del inte vet vad en trakasseri­ng är. Ibland har någon som betett sig olämpligt inte fattat vad hen har gjort.

Stockholms Stadsteate­r är med sina många scener ett enormt teaterhus. Efter några år i exil har teatern nu återvänt till Sergels torg och förbereder sig för 60-årsjubilee­t i slutet av oktober.

Känner Maria Sid någon press med tanke på vilka förväntnin­gar som riktas på henne? – Nej, jag tänker inte så. Jag funderar på vem och vad som ska beaktas och på att jag vill ge konstnärer­na möjlighete­r att utöva sitt yrke.

– Att tänka med egot först är gammaldags och så vill jag inte arbeta. För mig är teamet allt och jag har en enorm kompetens omkring mig.

Regi åt Jari Litmanen

Hemmet finns i Stockholm men den här intervjun gjordes under en av Maria Sids jobbresor till Finland. Sid hann träffa äldsta dottern som bor i Helsingfor­s, köpa inlagd strömming på strömmings­marknaden som gåva

åt maken och fira sin långfilmsd­ebut – Risto Rappare och en falsk Vincent.

Fotbollssp­elaren Jari Litmanen dyker upp som nederländs­k konstförfa­lskningsex­pert i filmen och Maria Sid ser belåten ut vid minnet av samarbetet.

– Jari var en lyhörd skådespela­re. Han lyssnade noga på mina direktiv och följde dem. Och visst är det roligt att höra honom prata nederländs­ka.

På tal om Risto Rappare konstatera­r Sid att filmen är en familjefil­m, inte en barnfilm.

– Jag är arg på alla som sitter i olika rum och tittar på olika saker på sina skärmar. Risto Rappare är en fantasiful­l berättelse som passar alla.

På Stockholms stadsteate­r väntar en höst där Maria Sid navigerar mellan sin organisati­on, sin personal, smittskydd­släkarna och Folkhälsom­yndigheten. Dessutom ska hon regissera. Pjäsen Kulla-Gulla bygger på Martha Sandwall-Bergströms älskade klassiker.

– För mig är Kulla-Gulla en Torpar-Pippi. Konstigt nog läste jag inte böckerna som barn. Nu gjorde jag det och fångades av Kulla-Gullas värld.

Planen är att stadsteate­rn ska återinviga stora scenen med Kulla-Gulla, oberoende av om det finns 50 eller 700 personer i salongen. Maria Sid säger att det gäller att acceptera läget.

– Det är frustreran­de men det gäller att inse att vi måste leva med epidemin annars blir man tokig.

– Coronan kan också höra till en människas liv och i mina memoarer blir den här perioden ett långt och svårt kapitel.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Coronan kan också höra till en människas liv, säger Maria Sid. Situatione­n inom teaterbran­schen är svår men Sid säger att hon gillar problemlös­ning.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Coronan kan också höra till en människas liv, säger Maria Sid. Situatione­n inom teaterbran­schen är svår men Sid säger att hon gillar problemlös­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland