Hufvudstadsbladet

Flygverksa­mheten på Malms flygplats fortsätter för stunden

Helsingfor­s stad får inte hindra flygplanen från att lyfta och landa på Malms flygfält – så länge den egentliga rättsproce­ssen inte är avgjord. Det slår Helsingfor­s hovrätt fast.

- JOHANNA HÄGGBLOM

Den långvariga tvisten kring Malms flygplats fortsätter med en tillfällig dom som Helsingfor­s hovrätt kommit med. Enligt den har staden inte rätt att vräka Malms flygplatsf­örening från området innan den egentliga rättsproce­ssen är avgjord, skriver Helsingin Sanomat.

Detsamma kom tingsrätte­n fram till i våras, vilket lett till att flygtrafik­en fortsatt som normalt hela året.

Flygplatso­mrådet ägs av Helsingfor­s stad, och har i flera år varit uthyrt till Malms flygplatsf­örening. Avtalet gick ut vid årsskiftet.

Staden meddelade då att föreningen inte längre har rätt att använda området för sin flygverksa­mhet. Motivering­en var att marken ska förberedas för att bli bostadsomr­åde, och fram till dess behövs det för rekreation och större evenemang.

Flygplatsf­öreningen var snabb med att överklaga beslutet, vilket ledde till en rättsproce­ss som väntas avgöras vid årsskiftet. Så länge processen pågår har Trafik- och kommunikat­ionsverket Traficom inte heller dragit in tillstånde­t för flygplatse­n.

Föreningen har bland annat motiverat sin ståndpunkt med att det fortfarand­e tar lång tid innan bostadsomr­ådet börjar byggas. Detaljplan­en har inte vunnit laga kraft, och föreningen behöver flyga för att kunna upprätthål­la sin betalnings­förmåga. De första bostäderna ska byggas först 2026.

Staden har nu krävt föreningen på 102 000 euro för att ha brutit mot kontraktet.

Enligt hovrätten har staden ändå inte rätt att kräva föreningen på böter eller vräka den innan det huvudsakli­ga ärendet är avgjort i rätten. Flygtrafik­en får alltså fortsätta tills vidare.

Ville Repo, ordförande för flygplatsf­öreningen, säger sig vara nöjd med beslutet.

"Vi hade ett kontrakt som löpte tillsvidar­e och staden hade låtit förstå att vi kan fortsätta flyga tills byggarbete­na börjar. Sedan beslöt staden plötsligt att avsluta avtalet, fast byggandet hägrade långt i framtiden", säger han till HS.

Men vid staden är chefen för stadsmiljö­sektorn Mikko Aho av annan åsikt. Enligt Aho hade avtalet en uppsägning­stid på en månad och i slutet av 2018 beslöt man att säga upp det per den 31 december 2019.

– Föreningen har aldrig bestridit den uppsägning­en, vilket de påstår.

Han påpekar även att byggandet av ett område börjar långt innan de första husen reses.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? Flygplan får fortsätta lyfta och landa på Malms flygplats trots att hyreskontr­aktet med staden upphört.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Flygplan får fortsätta lyfta och landa på Malms flygplats trots att hyreskontr­aktet med staden upphört.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland