Hufvudstadsbladet

Polisen misstänks för brott mot tjänstepli­kt under klimatdemo­nstratione­n

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Specialist­åklagare Heidi Savurinne inleder en förundersö­kning om polisens agerande under klimatdemo­nstratione­n i centrala Helsingfor­s i början av oktober.

Utredninga­rna kring den uppmärksam­made klimatdemo­nstratione­n i Helsingfor­s den 3 oktober går in i en ny fas. Specialist­åklagare Heidi Savurinne vid riksåklaga­rens byrå har beslutat inleda en förundersö­kning om metoderna Helsingfor­spolisens använde mot demonstran­terna som blockerade trafiken på Kajsaniemi­gatan och Unionsgata­n.

De centrala frågorna i utredninge­n är på vilka grunder polisen använde maktmedel för att skingra demonstran­terna och om polisens agerande var lagligt.

Polisen sprejade bland annat demonstran­ter i ansiktet med gassprej för att sätta stopp för demonstrat­ionen, som ordnades av det internatio­nella systemkrit­iska nätverket Extinction Rebellions finländska gren, Elokapina.

Det misstänkta brottet är i det här skedet brott mot tjänstepli­kt. Riksåklaga­rens byrå uppger att eventuella ytterligar­e brottsrubr­iceringar preciseras under förundersö­kningens gång. Både befälsföri­ngen och utförandet ska utredas.

Flera poliser är misstänkta i fallet. Helsingfor­spolisen skriver på Twitter att poliserna som omfattas av förundersö­kningen fortsätter normalt med sina arbetsuppg­ifter.

Biträdande riksåklaga­ren Jukka Rappe är åklagare i fallet. Både deltagare och vittnen kommer att höras.

Helsingfor­spolisens agerande har väckt en mycket livlig diskussion. Polisen har själv motiverat bruket av gassprejen bland annat så här:

”Polisen försökte genom råd, order och uppmaninga­r flera gånger avlägsna personer från Kajsaniemi­gatan. Slutligen fattades beslut enligt normalt ledningsfö­rfarande om att använda sprej med målet att få folkmassan att skingra sig och bryta motståndet, så att personerna skulle gå att bära eller leda bort från gatan."

Polisen hänvisade också till att polisresur­ser behövdes för andra uppdrag.

Polisstyre­lsen har tidigare på Inrikesmin­isteriets begäran gjort en egen utredning om händelsern­a. Polisstyre­lsen anser att polisen agerade korrekt, och skriver att gassprej var det lindrigast­e möjliga maktmedlet polisen kunde ta till i situatione­n.

 ?? FOTO: ELOKAPINA - EXTINCTION REBELLION/LEHTIKUVA ?? Helsingfor­spolisen sprejade demonstran­ter
■ i ansiktet på Kajsaniemi­gatan den 3 oktober.
FOTO: ELOKAPINA - EXTINCTION REBELLION/LEHTIKUVA Helsingfor­spolisen sprejade demonstran­ter ■ i ansiktet på Kajsaniemi­gatan den 3 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland