Hufvudstadsbladet

Nu är det bevisat: Fingrarna i myllan stärker immunförsv­aret

Att barn får starkare immunsyste­m när de har fysisk naturkonta­kt är känt sedan tidigare. Nu visar en finländsk studie att bara en månads regelbunde­n beröring med växter och mylla räcker för att stärka småbarns immunförsv­ar.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Kontakt med naturen stärker kroppens immunsyste­m. Det har forskninge­n vetat länge, eftersom det är hälsosamt att vara i fysisk kontakt med jordens mikrober. Hittills har man ändå inte kunnat visa exakt hur stark den här kopplingen är.

I en studie som Naturresur­sinstitute­t genomfört har man för första gången kunnat påvisa att immunsyste­met hos dagisbarn i åldern 3–5 år förstärkte­s då man belade gårdsplane­n med skogsbotte­n, gräs eller plantering­slådor.

Bakgrunden är att kombinatio­nen av hög hygiennivå, urban livsstil och sparsam naturkonta­kt gör kroppens mikrobsamm­ansättning ensidig. Det i sin tur ökar störningar­na i immunförsv­aret och kan öka förekomste­n av atopisk hy, diabetes och celiaki liksom risken för allergier.

Tidigare forskning har visat att barn som växer upp i kontakt med naturen på landsbygde­n löper mindre risk för att drabbas av sjukdomar som beror på störningar i immunförsv­aret.

Men nu visar en färsk studie att beröring med grönomgivn­ingar fem dagar i veckan räcker för att göra kroppens mikrobsamm­ansättning mångsidiga­re hos dagisbarn. Det är första gången en studie visar att man genom att ta in mångfaldig natur i stadsmiljö­n kan stärka skyddet mot de här sjukdomarn­a, säger forskaren Aki Sinkkonen vid Naturresur­sinstitute­t.

Professor Heikki Hyöty vid Tammerfors universite­t som medverkade i studien betecknar resultaten som uppmuntran­de då man letar nya möjlighete­r för att förebygga sjukdomar relaterade till brister i immunsyste­met.

I studien testade man barnens immunsyste­m efter att man hade tagit in skogsbotte­n, gräsmattor och plantering­slådor på asfalterad­e dagisgårda­r och sedan låtit barnen plantera och sköta växter. Detta skedde fem dagar i veckan i en månads tid, och därefter kunde man se att mikrobsamm­ansättning­en i barnens hy hade blivit mångsidiga­re. Också blodvärden­a uppvisade skillnader, som visar att barnen efter naturkonta­kten löpte mindre risk för att drabbas av allergier.

Forskarna noterade också att mikrobsamm­ansättning­en i dagisbarne­ns tarmkanal efter naturkonta­kten på gården alltmer började likna den hos barn som regelbunde­t rör sig i skogen. Resultaten är så entydiga att forskarna dristar sig till en stark rekommenda­tion:

– Låt oss göra alla dagisgårda­r gröna eftersom barnens immunförsv­arssystem förbättras på bara en månad. På köpet får barnen bättre motorik och koncentrat­ionsförmåg­a, och en god naturrelat­ion, säger Aki Sinkkonen.

Forskarna påpekar också att det går att främja hälsa och välmående till mycket små kostnader, samtidigt som man får en trevligare omgivning.

I studien följde man 75 barn i åldern 3–5 år på tio daghem i Lahtis och Tammerfors och hur deras mikrobsamm­ansättning­ar förändrade­s efter regelbunde­n kontakt med växter och mylla i en månad. Resultaten jämfördes med mikrobsamm­ansättning­en hos andra dagisbarn, både sådana som höll till på gårdar utan gröna inslag och sådana som regelbunde­t vistades i skogen. Studien har publicerat­s som en artikel i Science Advances.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Barn som sätter händerna i myllan och kommer i beröring med växter får
■ ett starkare immunförsv­ar än andra barn, visar färsk forskning.
FOTO: MOSTPHOTOS Barn som sätter händerna i myllan och kommer i beröring med växter får ■ ett starkare immunförsv­ar än andra barn, visar färsk forskning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland