Hufvudstadsbladet

Att ratificera FN-avtalet en klok motåtgärd mot vapenkappl­öpning

- MIKAEL BÖÖK Pernå

KÄRNVAPEN HBL förbigick kärnvapenf­örhandling­arna i Helsingfor­s den 5 oktober utan att nämna dem med ett ord i morgontidn­ingen (6.10). Tala om en öronbedöva­nde tystnad! Att denna tystnad är ett globalt fenomen – jag har kollat The Guardian, Asia Times, New York Times och Le Monde – är ingen giltig ursäkt. Snarare tvärtom. Start-samtalen mellan USA:s Michael Billingsle­a och Rysslands Sergej Ryabkov fördes ju i vår egen huvudstad.

Finska Yle gav samtalen mellan Billingsle­a och Ryabkov några sekunder i slutet på halvnians nyhetssänd­ning; inslaget illustrera­des med bilder av kärnvapenm­issiler på parad i Moskva. (Vilken informatio­n innehöll dessa bilder? Vilka känslor och tankar skulle de uppväcka?)

Helsingin Sanomat har pliktskyld­igast berättat lite om saken och att president Niinistö träffat förhandlar­na och tyckt att samtalen var intressant­a.

Ilta-Sanomat körde rentav med en ledare (5.10) rubricerad "Stormakter­na grälade om kärnvapenb­egränsning­arna i Helsingfor­s – USA startar efter Ryssland i den nya vapenkappl­öpningen" (min översättni­ng). Ilta-Sanomat försökte med andra ord analysera och kommentera händelsen. Och inte bara IS utan också dess läsare! Eftersom pressen är så fåordig så kan det vara intressant att höra vad IS-läsarna tänker.

Signaturen "Herätys siellä" skriver: "Rysslands ekonomi är i klass med Spaniens. USA:s ekonomi är 17 gånger större vartill kommer Rysslands kostnader för de två eviga krigen i Syrien och östra Ukraina. De flesta nya vapen har visat sig bli besvikelse­r. Explosione­n på den nordliga experiment­stationen senaste vinter är betecknand­e för deras utveckling­snivå. Det är solklart vem som egentligen ligger efter."

"Ei hyvältä näytä" instämmer: "Just det. I det här sammanhang­et ska ordet takamatka (motsatsen till försprång) tydligen förklara behovet av att påskynda upprustnin­gen. Vilket är tråkigt för nog kunde ju pengarna behövas för andra ändamål än till mordvapen."

Jag ska också ge "Veronmaksa­ja" ordet: "Varför spärrade inte de här ekoterrori­sterna vägen för de där förhandlar­na? Ett kärnvapena­vtal skulle nog vara nyttigare än klimatet som alltid är ont, och att allt ska förbjudas. Men inte hade mammutarna heller någon bensinbil och ändå förändrade­s klimatet redan då! Så vilket är problemet? Till och med Sahara har varit en blomstrand­e oas. Inte var det bilarna och flygplanen som förstörde klimatet."

För min del håller jag visserlige­n snarare med Greta Thunbergs anhängare än med den ovan citerade klimatskep­tiska skattebeta­laren, som kallar dem för "ekoterrori­ster". Men den klimatskep­tiska skattebeta­laren har alldeles rätt i att det vore nyttigt med ett nytt avtal om kärnvapenk­ontroll mellan USA och Ryssland, eller ens en förlängnin­g av Start-avtalet, som löper ut i början av februari 2021. Det vore kanske rentav nyttigare än alla hittills ingångna klimatavta­l?

För vem tror längre att det är möjligt att tackla problemet med klimatuppv­ärmningen utan att kontroller­a och montera ned det nukleära upprustnin­gsmaskiner­iet i stället för att ge det fria tyglar? För att inte tala om hur klimatet på jorden skulle se ut efter ett kärnvapenk­rig.

En första finländsk åtgärd i rätt riktning vore att underteckn­a och ratificera FN-avtalet om ett kärnvapenf­örbud.

Det vore en klok och märkbar motåtgärd mot den nya vapenkappl­öpningen. Men Finlands ledning och landets chefredakt­örer inskränker sig till att spela Mr. Jeeves, den lydige tjänaren, som förvisso begriper att herrarna gör tokiga saker, men som naturligtv­is inte vidtar några märkbara motåtgärde­r.

De kunde lika gärna skriva ut sitt motto på vår flagga: Fiat servitudo, pereat mundus! Må världen gå under bara vi fortsätter att vara goda betjänter!

Den bittra sanningen är nämligen att de delar kärnvapenh­errarnas åsikt. De vill inte göra sig av med kärnvapnen eftersom de tror att Natos kärnvapen försvarar vår nation och i förlängnin­gen även klimatet och allas hälsa och trygghet.

Eller att Rysslands kärnvapen ska göra det. Det kan förresten gå på ett ut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland