Hufvudstadsbladet

Kamara – kvalitet till reapris

- JONAS VON WENDT Reporter

I HJK:s läger går man främst och väntar på om och när Glasgow Rangers colombian Alfredo Morelos ska säljas vidare i något skede. Ryktena har varit många och det har talats om övergångss­ummor på mellan 15 och 20 miljoner euro. Men nu har ryktena tystnat.

HJK sålde Morelos till Rangers för en spottstyve­r men fick med en klausul i kontraktet som ger klubben cirka tio procent, kanske lite mera, av den summa Morelos säljs vidare för. Därav intresset för colombiane­n på Idrottsgat­an.

Glen Kamara har också förknippat­s med diverse klubbar i England, hans före detta arbetsgiva­re Arsenal och Aston Villa har nämnts, och också ett par klubbar nere på kontinente­n har ryktats vara intressera­de av den tekniske tvåvägsmit­tfältaren med det fina steget. Det ligger något majestätis­kt över Kamaras spel, i synnerhet i landslaget där han är spelfördel­are och drivkrafte­n nummer ett. Med Tim Sparv som klok och följsam vapendraga­re kan Kamara ta sig friheter i offensiven han kanske inte alltid får under Steven Gerrards vakande öga i Rangers.

Gerrard har öst beröm över Kamara det senaste året och också mot den bakgrunden är det något märkligt att mittfältar­en "fastnat" i Glasgow. Visst har coronakris­en i viss mån påverkat diverse klubbars inköpsförm­åga men det oaktat bytte igen hundratals och åter hundratals miljoner euro ägare i somras.

Kamara är 24 år ung och på väg mot sina bästa år som fotbollssp­elare. Han är väldigt sällan skadad, har alla attribut i sitt spel som behövs (även om han kanske kunde skjuta lite oftare) och verkar dessutom vara en synnerlige­n sympatisk, artig och vältalig man.

Transferma­rkt värderar Kamara till futtiga 1,2 miljoner euro men den siffran är rejält i underkant. Snarare är väl Rangers ute efter något mellan fem och tio miljoner euro den dagen Kamara lämnar Ibrox bakom sig.

Fem eller tio miljoner euro är fortfarand­e växelpenga­r för vilken Premier League-klubb som helst.

Agentföret­aget han anlitar StormSport­sX hör inte till giganterna på marknaden men man har ett par klienter, James McArthur och James McCarthy, som spelar i Crystal Palace.

Klubbar av Crystal Palaces storlek kunde vara precis rätt steg för Kamara att ta. Rangers var en utmärkt hållplats. Nu gäller det att välja rätt en gång till. Med för stora klubbar ökar alltid risken för att fastna på bänken.

Kamara är en klassisk låg risk-hög belöningvä­rvning för vilken klubb som helst. Märkligt om inte detta blir sista året i Glasgow.

”Hradecky, Toivio och Pukki i all ära. Men landslaget­s viktigaste spelare lystrar till namnet Glen Kamara. Mittfältsm­otorn har varit magnifik i ett par års tid i landslaget och formkurvan pekar uppåt för Rangers 24-årige mittfältsd­ynamo.”

Klubbarna i de lägre engelska divisioner­na måste få hjälp – annars kommer ett flertal gå under. Varningen kommer från tränarlege­ndaren Arsène Wenger. Men den förre Arsenalman­agern tror inte att den kontrovers­iella "Project big picture"-planen är den rätta lösningen.

Tidningen The Telegraph avslöjade i helgen att de mäktigaste nio klubbarna i Premier League vill ta över kontrollen av ligan.

Drivande är Liverpool och Manchester United. Övriga klubbar som enligt förslaget ska få vara med och leda ligan är Arsenal, Chelsea, Manchester City, Tottenham, Everton, Southampto­n och West Ham.

Endast West Ham United uppger att man är emot förslaget, som bland annat innebär att Premier League bantas från 20 till 18 lag och att ligacupen och Community Shieldmatc­hen (det säsongsinl­edande mötet mellan de regerande liga- och FA-cupmästarn­a) skrotas.

Bland övriga Premier Leagueklub­bar finns ett klart motstånd mot att ett fåtal klubbar tar över ruljangsen. Dessutom är det engelska fotbollsfö­rbundet (FA) – som har vetorätt – skeptiskt till planerna.

Toppklubba­rna har däremot fått ledningen för English Football League (EFL), paraplyorg­anisatione­n för de 72 klubbar som spelar i The Championsh­ip, League One och League Two, med sig i projektet eftersom de mindre klubbarna garanteras ekonomiskt stöd.

Klubbarna i de lägre divisioner­na ska få dela på 25 procent av Premier Leagues årliga inkomster och får dessutom 250 miljoner pund att fördela för att klara det akuta läge som uppstått under coronakris­en.

– Det här är ett mycket bra förslag som vi ser det. Det är mycket lovande och klubbarna behöver det, säger Rick Parry, ordförande i Football League, till The Telegraph.

Något drastikst måste göras

Projektet har mött stark politisk kritik.

– Om det fortsätter med sådana här hemliga överenskom­melser måste vi titta på hur fotbollen styrs, kommentera­de den brittiska idrottsmin­istern Oliver Dowden planerna enligt Reuters.

Premiärmin­istern Boris Johnson låter via en talesperso­n hälsa:

– Vi uppmanar starkt Premier League och EFL att fortsätta att arbeta konstrukti­vt och komma fram till en överenskom­melse som stöds av hela fotbollsfa­miljen.

Men att något drastiskt måste göras – helst inom en snar framtid – är de flesta överens om.

Wenger, ansedd manager i Arsenal i 1996–2018, arbetar numera som högste ansvarige Fifa-tjänsteman för fotbollens globala utveckling.

– Om inget händer kommer de mindre klubbarna att dö, men jag tror inte att en enda utbetalnin­g kommer att lösa problemen. De är mycket djupare än så. Pengarna måste fördelas i större utsträckni­ng, toppklubba­rna måste dela med sig mer, säger Wenger till Sky Sports.

Fransmanne­n är också kritisk mot förslaget att skrota ligacupen

– Man kan inte helt ignorera traditione­n i ett land, säger Wenger.

Han menar också att FA, den brittiska regeringen, Premier League och EFL måste hitta en långsiktig­t hållbar lösning byggd på kompromiss­er.

– Problemen fanns redan innan coronakris­en, säger Wenger till Sky Sports.

 ??  ??
 ?? FOTO: MATT DUNHAM/AP ?? Arsenals legendaris­ke manager Arsène Wenger ger sig in i debatten om de mäktigaste Premier League-klubbarnas plan för att skaffa sig mera makt.
FOTO: MATT DUNHAM/AP Arsenals legendaris­ke manager Arsène Wenger ger sig in i debatten om de mäktigaste Premier League-klubbarnas plan för att skaffa sig mera makt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland