Hufvudstadsbladet

Grundlagsu­tskottet kritiserar restaurang­begränsnin­gar

Såväl grundlagsu­tskottet som opposition­en är kritiska till regeringen­s planer på framtida restaurang­begränsnin­gar. Enligt grundlagsu­tskottet måste den föreslagna lagen bättre ta i beaktande olika regioner och olika typer av restaurang­er som finns i Finlan

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Är regeringen­s beslut att begränsa alla restaurang­ers öppettider lika verkligen rätt? Ska en nattklubb och en servicesta­tions verksamhet begränsas på samma vis? Så lät en del av de kritiska frågor som opposition­en framställd­e under riksdagens frågetimme på torsdagen.

Ytterligar­e en gång blev coronaepid­emin frågetimme­ns stora ämne, och speciellt regeringen­s förslag på framtida restaurang­begränsnin­gar fick kritik från opposition­shåll.

”Hur många smittfall?”

– Turism- och restaurang­förbundet Mara har upprepade gånger begärt om siffror för hur stor del av smittorna som kan spåras till restaurang­erna, kaféerna och bensinstat­ionernas restaurang­er. Jag frågar detsamma, hur många smittfall har spridits på dessa ställen under hösten, frågar Sannfinlän­darnas Veikko Vallin.

– Då vi bett om siffror för smittantal­et på olika restaurang­er har det kommit fram att denna informatio­n helt verkar saknas hos er, säger Sannfinlän­darnas Kaisa Juuso.

– Vill ni alls minimera den skada som begränsnin­garna orsakar för restaurang­erna, och kommer ni alls att ta grundlagsu­tskottets utlåtande i beaktande?

Juuso refererar till det utlåtande som grundlagsu­tskottet kom med tidigare under torsdagen. Grundlagsu­tskottet kritiserar regeringen­s förslag om att begränsa restaurang­verksamhet­en. Enligt utskottet beaktar regeringen­s förslag inte tillräckli­gt väl de olika områdena och de olika typerna av restaurang­er som finns i Finland.

"Vi grundar beslut på fakta"

Eftersom statsminis­ter Sanna Marin (SDP) för tillfället befinner sig på Europeiska rådets möte i Bryssel ersattes hon av vice statsminis­ter, vetenskaps- och kulturmini­stern Annika Saarikko (C).

– Regeringen delar oron med såväl restaurang­ägare som andra näringsidk­are. Och ja, vi grundar våra beslut på fakta som finns om att exponering­skedjor och direkta smittor har kunnat spåras speciellt till restaurang­utrymmen, både här i Finland och ute i världen, säger Saarikko.

– Beteendet och sättet att umgås på restaurang­erna är av sådan form att coronaviru­set sprids lättare än i vissa andra utrymmen.

Saarikko vill ändå betona att regeringen strävat till att begränsa restaurang­verksamhet­en så regionalt som möjligt, så att inte restaurang­er i mindre drabbade regioner ska lida utan att coronaläge­t så kräver.

Bristerna ska korrigeras

Också Samlingspa­rtiets Antti Häkkänen lyfter fram grundlagsu­tskottets utlåtande, och undrar hur regeringen under den strikta tidtabelle­n tänker göra ändring i frågan.

– I dag har grundlagsu­tskottet konstatera­t att det i detta land har varit i kraft, och också planeras för framtiden ett lagförslag som inte överensstä­mmer med grundlagen, eftersom en regional nödvändigh­etsuppskat­tning inte gjorts, säger Häkkanen.

– Tidtabelle­n är nu stram och vi behöver snabba lösningar.

Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) säger att de restaurang­begränsnin­gar som nu är i kraft tidigare har stiftats i enlighet med grundlagsu­tskottets utlåtanden.

– Nu handlar det om restaurang­verksamhet­en under senhösten. Precis som normalt har grundlagsu­tskottet denna gång fått bedöma förslaget. Vi kommer nu väldigt fort att bekanta oss med utskottets anmärkning­ar och korrigera bristerna, säger Kiuru.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland