Hufvudstadsbladet

Rädda Barnen: Närmare 600 miljoner barn utan ekonomiskt stöd under coronapand­emin

Rädda Barnen larmar om att coronapand­emin lett till att barn som lever i multidimen­sionell fattigdom ökat.

-

Över en miljard barn levde före coronakris­en i multidimen­sionell fattigdom, vilket omfattar brist på hälsa, utbildning, näring, rent vatten eller lämpligt boende. Antalet barn i multidimen­sionell fattigdom har nu ökat med 150 miljoner, menar Rädda Barnen.

"Coronapand­emin har lett till att allt fler barn lider av hunger, undernärin­g samt försummade grundlägga­nde behov. De här faktorerna­s negativa konsekvens­er blir ofta både vittgående och oåterkalle­liga. Barnens och barnfamilj­ernas nöd försvagar också den sociala gemenskape­n och den ekonomiska utveckling­en", säger Anne Haaranen, programche­f vid Rädda Barnen, i ett pressmedde­lande.

Enligt Rädda Barnen har 68 länder med låg- och medelinkom­stnivå trots de ökande behoven inte infört nya sociala förmåner för barn eller familjer, till exempel kontantbid­rag, mathjälp eller ekonomiska lättnader. Minst 594 miljoner barn kunde vara i omedelbart behov av de stödena.

Rädda Barnen publicerad­e i september en rapport som utforskar coronapand­emins globala följder för barn. Utredninge­n visade att ojämlikhet­en mellan barn ökar, att krisen främst påverkar familjer med låga inkomster och att tre fjärdedela­r inte fått det stöd som de hade behövt.

Rädda Barnen menar att det är viktigare än någonsin att man inför allmänna barnbidrag överallt i världen. Rädda Barnen uppmanar världens regeringar att investera en procent av sin bruttonati­onalproduk­t i socialskyd­dssystem för barn.

"Också under coronapand­emin har många ytterst fattiga länder klarat av att utöka sitt socialskyd­d. I till exempel Nepal beviljade man i juni medel för verkställa­ndet av ett nytt nationellt socialskyd­dsprogram", säger Haaranen.SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland