Hufvudstadsbladet

New York Times prisar Helsingfor­s för hållbarhet och livskvalit­et

Stadsdelen Fiskehamne­n i Helsingfor­s figurerar i ett långt reportage i den amerikansk­a tidningen New York Times.

- SOFIA HOLMLUND

Den frilansand­e reportern Dorn Townsend skriver i New York Times om Helsingfor­s så kallade smarta test för att förbättra den service som invånarna får.

Dessutom skriver tidningen positivt om Helsingfor­s satsning på hållbar utveckling och livskvalit­et. Bland annat skriver tidningen om det tidigare testet med en robotbuss i Fiskehamne­n och om det pågående försöket med en shoppingro­bot som rullar mellan en matbutik i Redi och skyskrapan Majakka. Andra initiativ som nämns är gemensamma lokaler i nya höghus, delade elbilar, bastur på taket och om lösningar med förnybar energi.

"Fint att Helsingfor­s slit för hållbar utveckling och digitalise­ring får tack i världens toppmedier. Helsingfor­s mål är att utveckla lösningar för världsprob­lemen som kan skalas upp. När det skrivs om Helsingfor­s ambitiösa arbete lockas högklassig­a förmågor och företag hit", säger den biträdande borgmästar­en Anni Sinnemäki (Gröna) i ett pressmedde­lande.

Stadens medborgarb­udget på 8,8 miljoner euro (som kallas Omastadi) lyfts också fram av reportern. Pengarna används för att förverklig­a stadsborna­s idéer, som en miljövänli­g konstgräsp­lan i Arabiastra­nden.

Gruppbygge­t Sumppi, där ett gäng på 70 människor i olika åldrar och livssituat­ioner valde att tillsamman­s bygga 39 småhus vägg i vägg väckte också tidningens intresse.

"I Fiskehamne­n ser vi exempel på hur de boende själva kunnat påverka sitt bostadshus i planerings­skedet. På så sätt har man kunnat bygga fler delade lokaler", säger Maija Bergström på stadens innovation­sbolag Forum Virium.

Även regissören Mika Kaurismäki intervjuas i artikeln, där han rosar Helsingfor­s för att ha blivit en internatio­nell stad som är öppen för idéer.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? I Fiskehamne­n testas ofta nya idéer. Ett år ordnades en popup-restaurang där gourmetmat stektes på solpaneler.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV I Fiskehamne­n testas ofta nya idéer. Ett år ordnades en popup-restaurang där gourmetmat stektes på solpaneler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland