Hufvudstadsbladet

Yle: Lärare dömdes för sexualbrot­t – fick fortsätta på Sibelius-Akademin

När anklagelse­r om sexuella trakasseri­er fördes fram för Sibelius-Akademins ledning, fick den klagande en tillsägels­e, skriver Yle.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@hbl.fi

Enligt epostmedde­landen som Yle har tagit del av förhöll sig Sibelius-Akademins ledning synnerlige­n passivt till de anklagelse­r om sexuella trakasseri­er som fördes fram under Gustav Djupsjöbac­kas tid som rektor mellan 2004 och 2012.

Yle har intervjuat två kvinnliga musiker som i dag verkar som proffsmusi­ker och utsattes för närmanden av en icke-namngiven manlig lärare. Den ena studenten hade ett sexuellt förhålland­e med läraren. Den andra, som vid tiden var minderårig och studerade vid ungdomsavd­elningen, ska upprepade gånger ha fått förslag om sex.

Enligt Yle ska läraren ha tilldelats upprepade muntliga varningar av ledningen. När läraren sökte en professur, underlät Djupsjöbac­ka ändå att informera styrelsen om trakasseri­fallen. Läraren utnämndes till professor.

Av Yles artikel får man intrycket att du Gustav Djupsjöbac­ka ville skydda läraren. Stämmer det? – Jag skulle inte säga skydda. Jag visste om trakasseri­erna, men ville ge honom en chans. Hans beteende hängde ihop med hans alkoholbru­k och han lovade göra bättring. Han fick ett kontrakt på fem år, som min efterträda­re har förlängt.

Två år senare framfördes nya anklagelse­r mot läraren av en person som då själv satt i Sibelius-Akademins styrelse. Styrelsele­damoten fick den gången själv en tillsägels­e för arbetsplat­smobbning, eftersom Djupsjöbac­ka misstänkte motiven hos den klagande.

Enligt Djupsjöbac­ka var det uppenbart att läraren och den klagande var rivaler och att den klagande inte enbart var budbärare, utan själv part i ett mål. I Yles artikel omtalas läraren som X och den klagande som Y.

– Det var helt uppenbart ett triangeldr­ama, där Y strävade efter att förstöra X äktenskap och karriär. Ingen domstol skulle kunna ta upp ett dylikt fall utan att ta i beaktande deras förhålland­e sinsemella­n.

Enligt ett epostbrev från Sibelius-Akademins styrelseor­dförande Tom von Weymarn till styrelsen i juni 2012 ska X ha medgett alla anklagelse­r.

Förändrat klimat

Yle redogör också för ett annat fall där en annan lärare dömdes av Kouvola tingsrätt för ett sexualbrot­t med ett minderårig­t offer 2011. Djupsjöbac­ka lät då bli att ingripa i väntan på hovrättens dom.

I dag rannsakar han sig själv. Han beskriver sitt ledarskap som mjukare och mera inlyssnand­e än vad som i dag förväntas.

– Metoo har förändrat prioriteri­ngarna totalt och i dag skulle jag garanterat ha agerat annorlunda. Läraren skulle ha satts på hyllan.

Djupsjöbac­ka nämner också att det före 2009 inte ens var möjligt enligt Sibelius-Akademins interna riktlinjer att ta upp trakasseri­er till behandling utan offrets medgivande.

– I dag har var och en som bevittnar trakasseri­er skyldighet att ange förövaren.

Hanteringe­n av de sexuella trakasseri­erna var en bidragande orsak till att förtroende­t mellan rektorn och styrelsen småningom tog slut. Sibelius-Akademin inledde rekryterin­gen av en ny rektor och när befogenhet­erna kringskars våren 2012 fick Djupsjöbac­ka enligt uppgift en fallskärm på drygt 80 000 euro. För resten av mandatperi­oden blev han konstnärli­g rektor.

På initiativ av akademins högsta akademiska organ, Akademiska rådet, tilldelade­s han titeln professor. Enligt Djupsjöbac­ka blottade konflikten en skillnad i verksamhet­skultur, där många upplevde att styrelsen körde över den operativa ledningen.

Enligt Yle har Sibelius-Akademin under de senaste två åren behandlat sju fall av sexuella trakasseri­er. Tre varningar har utfärdats och en person har sagts upp.

Skribenten studerade på Sibelius-Akademin under hela den berörda tidsperiod­en, hade förtroende­uppdrag som studentrep­resentant och satt samtidigt med Djupsjöbac­ka i styrelsen för Sibelius-Akademins studenters bostadssti­ftelse.

Metoo har förändrat prioriteri­ngarna totalt och i dag skulle jag garanterat ha agerat annorlunda. Läraren skulle ha satts på hyllan. Gustav Djupsjöbac­ka, rektor för Sibelius-Akademin 2004–2012.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland