Hufvudstadsbladet

Andrea hittade tillbaka till sin passion, musiken

I början av oktober gick 20-åriga Andrea Degerlunds mångåriga dröm i uppfyllels­e. Då släpptes hennes första egna låt, den heter 18 och finns på Spotify.

- JOHANNA LEMSTRÖM

Andrea Degerlund beskriver sig själv som en strävande artist från Karis. Men det var väldigt nära att hon släppte taget om musiken – trots att det är en av hennes största passioner.

– Så länge jag kan minnas har jag drömt om att bli artist och skriva och producera egna låtar, säger Andrea Degerlund.

Hon har alltid älskat att sjunga och ända sedan barnsben sjungit och uppträtt, eller som hon säger själv sett till att bli sedd och hörd.

–Då jag började skolan växte min kärlek till musik. Jag gick med i skolkören, tog sånglektio­ner och ju äldre jag blev, desto mer ville jag göra. Jag hade hittat min passion i livet.

Började tvivla

Men så kom tvivlet smygande. Andrea Degerlund började tveka på om musiken och sången var för henne. Hon glömde bort varför hon en gång förälskat sig i musiken. Och vid 18-årsålder, en även annars ofta känslig ålder med många framtidsbe­slut som pockar på, var intresset för att uppträda och sjunga på noll.

– Hela andra året i gymnasiet var jag helt ofokuserad vad gällde musik. Jag intalade mig själv att jag i stället behövde fokusera på vad som "på riktigt" var viktigt i livet. Jag tänkte att jag behöver skaffa en bra utbildning, bygga en framtid för mig själv med en trygghet som jag saknade inombords, säger Degerlund.

Hon var inte lycklig över den hon var eller hur hon såg ut och intalade sig att allt hon förmådde göra bara var medelmåtti­gt. De få gånger Andrea stod på en scen tvivlade hon på sig själv och var obekväm med att ha en publik.

– Jag försökte gömma mig själv, förminska min kropp och min röst. Jag försökte vara osynlig. Jag tyckte inte jag såg ut som en artist, tyckte jag saknade utstrålnin­g.

Vände sakteligen

Hon tryckte alltså ner sig själv, rejält. Men ändå släppte Andrea Degerlund inte helt taget om showbiz. Somma

ren då hon var 18 år, 2018, jobbade hon på Raseborgs sommarteat­er. Det årets pjäs var West side story.

– Jag hade många vänner som var med i pjäsen, men jag satt i kansliet och i biljettluc­kan, tog emot bokningar.

Egentligen hade hon gärna stått på scenen:

–Jag var på väg på audition då rollerna skulle besättas, men byggde upp något i mitt inre som hejdade mig.

Något vaknade ändå i henne igen den sommaren och nu står hon här, med den första egna låten klar och inspelad. Den finns på Spotify och har spelats in i samarbete med Colla Records, som ju är Ingåbördig­a Sam Sonntags och Simon Sids skivbolag.

Dem fick Andrea Degerlund kontakt med någon gång kring 2018– 2019 och blev redan då erbjuden att komma till Sams studio. Studion fanns tills nyligen i Åbo, men har nu flyttat till S:t Karins.

– Efter studenten började jag studera företagsek­onomi vid Novia i Åbo och då var jag ju plötsligt i samma stad som dem.

Det fanns alltså inte några geografisk­a hinder att skylla på längre.

Hittade sig själv

– Att skriva en låt och jobba tillsamman­s med Colla Records har varit livsomvälv­ande för mig. Processen, att skriva låten tillsamman­s med Sam, har förändrat så mycket för mig. Jag känner att jag inte enbart fått en otrolig chans att skriva en låt jag är stolt över, utan också att processen hjälpt mig hitta tillbaka till den person jag är, till henne som blev obotligt förälskad i musik. Jag har hittat styrka och en egen röst.

Låten 18, som är skriven på engelska, handlar om att växa upp och hitta vem du är. Den handlar om att älska sig själv igen, acceptera sig själv och vara okej med valen man gör, beskriver Andrea Degerlund.

– Den handlar om att våga sätta sig själv först och äntligen acceptera den man är och veta att man räcker till.

Då Andrea lyssnar på sin låt hittar hon varje gång en ny mening bakom ett ord eller en sats, som inte fanns där förut.

– De senaste månaderna har fått mig att minnas varför jag förälskade mig i musik. Jag jobbar ännu på att hitta mig själv som person och som artist.

Och det här är bara början. Hennes personliga mål är att ge ut ett helt album. Men också att slutföra studierna – för fortfarand­e ser Andrea Degerlund det som viktigt att ha en utbildning att kunna luta sig tillbaka mot.

Om du inte kommer jobba med musik, vad skulle du då vilja jobba med? – Jag hoppas ju kunna satsa fullt ut på musiken och leva på det. Men går inte det skulle jag gärna jobba som fastighets­mäklare och det banar min utbildning väg för.s

 ??  ?? Arbetet med den första utgivna egna låten har fått Andrea Degerlund att minnas varför hon förälskade sig i musiken.
Arbetet med den första utgivna egna låten har fått Andrea Degerlund att minnas varför hon förälskade sig i musiken.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland