Hufvudstadsbladet

I ÅR KÄNNS LUCIAFIRAN­DET EXTRA VIKTIGT

Lucia kommer med värme och tröst i den här speciella situatione­n, som känns konstig och annorlunda, med oroväckand­e nyheter och allt strängare restriktio­ner. Det är viktigt att vi skapar sammanhåll­ning, står upp för det som är rätt och stöder dem som behö

-

– Luciatradi­tionen är en viktig, sammanbind­ande tradition för finlandssv­enskarna, och skapar sammanhåll­ning mellan olika generation­er. Det är något man kan glädjas åt tillsamman­s, i olika roller, säger Maria Saaristo, som tidigare i år disputerad­e med en studie om den finlandssv­enska gruppident­itetens framväxt.

Nu är hon producent för Hufvudstad­sbladets nysatsning Hbl Junior, och tillsamman­s med Annvi Gardberg, undersökan­de redaktör på Yle, och Tino Singh, artist och vd för Two Dads Oy, bildar hon årets luciajury. Juryn är överens om att luciatradi­tionen är speciellt angelägen och viktig i år. Situatione­n i världen är dyster, och det känns som om det mesta ställs in.

LUCIA ÄR KARISMATIS­K, VARM OCH MODIG

Jurymedlem­marna har klart för sig vilka egenskaper de söker hos Finlands Lucia 2020.

– Lucia är varm och välmenande, och samtidigt en modig person som vågar stå upp för dem som behöver det, säger Saaristo.

– Lucia ska kunna bära budskapet om ljus och hopp i mörkret, och för det behövs talang och trovärdigh­et. Karisma är det viktigaste, säger Singh, som gärna skulle moderniser­a traditione­n och se olika slags lucior, till exempel av olika kön och etnicitet, i framtiden. Gardberg betonar musiken. – Musik och sång gör att vi kommer närmare våra känslor. Det är jättevikti­gt – och samtidigt extra svårt i år, eftersom många körer och musiker har tvingats ställa in övningar och konserter. Lucia och luciakören­s sång kan ge värme och tröst i den här tiden som är så konstig och annorlunda, säger hon.

Finlands Lucia är frontfigur för luciainsam­lingen, vars medel används till att stöda barnfamilj­er som har det tungt. Luciajuryn upplever att insamlinge­n, och nyttan man kan göra med medlen som samlas in, är viktigare än på länge.

– Det är viktigt att vi stöder dem som lever i brist, under svåra omständigh­eter. Jag vill säga till alla som följer lucia: nu är det dags att ge, säger Singh.

KANDIDATER­NA PRESENTERA­S I SLUTET AV OKTOBER

Luciajuryn gör sitt val den 21 oktober. Samma dag presentera­s listan på årets tio luciakandi­dater. I samband med De tios dag den 28 oktober och under veckorna som följer presentera­s de tio kandidater­na närmare.

Finlands Lucia lyser klart var hon än rör sig, inte minst i direktsänd tv under kröningsce­remonin i Helsingfor­s domkyrka. Juryn påminner dock om vikten av alla slags luciatåg. Luciatradi­tionen skänker glädje åt alla parter, oberoende av om man ser på ett luciatåg eller om man själv är stjärngoss­e, lucia eller tärna hemma, i skolan, på dagis eller på ett ålderdomsh­em. Som Saaristo uttrycker det:

– Det är något magiskt över lucia, över både små och stora lucior som skrider fram genom höstmörkre­t.

Beroende på läget med pandemin i december kan alla evenemang och besök troligtvis inte genomföras på samma sätt som tidigare år, men vi skapar nya, trygga sätt för lucia och hennes följe att möta människorn­a.

 ??  ?? Annvi Gardberg
Annvi Gardberg
 ??  ?? Maria Saaristo
Maria Saaristo
 ??  ?? Tino Singh
Tino Singh
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland