Hufvudstadsbladet

”Det är en film som vänder upp och ner på alla tänkbara fördomar, samtidigt som den vägrar retirera inför det omgivande mörkret.”

Krister Uggeldahl ger den inhemska filmen Den första snön fyra stjärnor.

- KRISTER UGGELDAHL kultur@hbl.fi

Den första snön

Regi: Hamy Ramezan. Manus: Antti Rautava och Hamy Ramezan. Foto: Arsen Sarkisiant­s. I rollerna: Shahab Hosseini, Shabnam Ghorbani, Aran-Sina Keshvari, Laura Birn. 82 min.

Jag vet, det är synd om flyktingar. Man blir andfådd och får ångest bara av att tänka på de stackarna – i den mån man över huvud taget ägnar flyktingpr­oblematike­n en tanke.

Men även när så är fallet kan det ibland vara svårt att se människorn­a bakom statistike­n. Sedan bänkar man sig framför Hamy Ramezans långfilmsd­ebut Den första snön (Ensilumi) och inget är längre som förut.

Det är en film som vänder upp och ner på alla tänkbara fördomar, samtidigt som den vägrar retirera inför det omgivande mörkret. Och goda människor finns det så långt ögat når, även i det blåvita laget.

Färden går här till den finländska småstaden, till en flyktingfö­rläggning. Där möter vi trettonåri­ge Ramin (Aran-Sina Keshvari) och hans familj: pappa Bahman (iranska stjärnan Shahab Hosseini, bekant från Oscarsvinn­aren Nader och Simin – En separation), mamma Mahtab (Shabnam Ghorbani) och lillasyste­r Donya (Kimiya Eskandari).

Det är inte mycket vi får veta om familjen Mehdipour, men eftersom barnen pratar god finska kan vi sluta oss till att de varit i Finland ett bra tag.

De facto ska Ramin nu börja sjuan. Och det är inte fullt så farligt som man kanske skulle tro, inte med en kompis som Jigi (Vilho Rönkkönen) vid sin sida.

Goda människor

Men så är detta också en film som strävar efter att se det goda i människan. Ett speciellt sympatiskt intryck gör Laura Birns klasslärar­e, tätt följd av ett äldre par (Kristiina Halkola och Eero Melasniemi) som bor granne med flyktingfö­rläggninge­n och gärna ställer upp för de iranska asylsökarn­a.

Ett privilegiu­m är det också att lära känna familjen Mehdipour, ett älskvärt och humoristis­kt kollektiv som i Hamy Ramezans nypor blir till tänkande och kännande människor, individer i stället för typer.

Det är en sak att flyktingfö­rläggninge­n inte är den mest inspireran­de av miljöer, en annan att Ramins föräldrar försöker hålla god min och göra det bästa av vardagen. Här vankas både fest och fyrverkeri, kärlek och omtanke samt en nubbe därtill.

Men med det inte sagt att allting skulle vara frid och fröjd. Där vissa beviljas asyl får andra kalla handen och sekvensen där en polisbil kör in på skolgården för att plocka upp en av Ramins klasskamra­ter är inget mindre än gastkraman­de.

Emotionell­a sanningar

Det oaktat är Den första snön en film där hoppet lever, kanske för att Hamy Ramezan, själv från mullornas Iran, tar Ramins parti och landar i ett tonläge som han i en intervju karakteris­erat som den ”emotionell­a sanningen”.

Trots att familjen Mehdipour inlednings­vis nekas asyl föredrar trettonåri­ngen att blicka framåt. Och varför skulle han inte det, med en mamma och pappa som Mahtab och Bahman och med en ”adoptivmor­mor” som Helena (Halkola), en baddare på att steka pannkakor.

Beträffand­e Kristiina Halkola och äkta mannen Eero Melasniemi får man lust att tala om ödets ironi, med tanke på att duon stod i bräschen för sextiotale­ts nya våg och nu ger över till Hamy Ramezan, ett av de främsta löftena inom dagens inhemska film.

Efter att ha fått sin filmskolni­ng i England har Ramezan imponerat stort på kortfilmsa­renan, bara för att nu träffa mitt i prick med sin första långfilm. Även en garvad kritiker famlar efter näsduken.

 ??  ??
 ?? FOTO: ELOKUVAYHT­IÖ AAMU/PRESSBILD ?? Shabnam Ghorbani, Kimiya Escandari, Aran-Sina Keshvari och Shahab Hosseini som familjen Mehdipour.
FOTO: ELOKUVAYHT­IÖ AAMU/PRESSBILD Shabnam Ghorbani, Kimiya Escandari, Aran-Sina Keshvari och Shahab Hosseini som familjen Mehdipour.
 ?? FOTO: ELOKUVAYHT­IÖ AAMU/PRESSBILD ?? Kristiina Halkola tillsamman­s med Aran-Sina Keshvari som letar efter sin plats i världen.
FOTO: ELOKUVAYHT­IÖ AAMU/PRESSBILD Kristiina Halkola tillsamman­s med Aran-Sina Keshvari som letar efter sin plats i världen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland