Hufvudstadsbladet

Damidrotte­n kan få högre status

HBL:s granskning leder till att Kommunikat­ionsminist­eriet föreslår att fotbollens och ishockeyns mästerskap­sturnering­ar för damer fogas till förtecknin­gen över evenemang av samhälleli­g betydelse som televisera­s.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Kommunikat­ionsminist­eriet föreslår att fotbollens och ishockeyns mästerskap­sturnering­ar för damer fogas till förtecknin­gen över evenemang av samhälleli­g betydelse som televisera­s. Det här är en följd av den granskning HBL gjorde i våras där landslagss­tjärnorna Linda Sällström och Ronja Savolainen, jämställdh­etsministe­r Thomas Blomqvist, riksdagsle­damoten Mats Löfström och jämställdh­etsombudsm­an Jukka Maarianvaa­ra tog ställning för en mer jämställd tv-lag.

HBL lyfte i vintras fram den ojämställd­a lagstiftni­ngen där VM och EM i fotboll samt VM i ishockey för herrar garanteras synlighet på fria kanaler medan motsvarand­e mästerskap för damer enligt lagen får placeras bakom betalvägg.

I lagen om television­s- och radioverks­amhet finns en förordning som listar de idrottseve­nemang som är av samhälleli­g betydelse och som ska synas på fria tv-kanaler. De evenemang (tävlingar och mästerskap) som nämns i förordning­en får alltså inte läggas bakom betalvägg.

Förtecknin­gen över evenemang av samhälleli­g betydelse ska uppfylla kraven i EU-lagstiftni­ngen. Kommission­ens kriterier för ett evenemangs vikt för samhället är bland annat att grenen är av särskilt allmänt intresse inom medlemssta­ten, evenemange­t har en specifik kulturell betydelse, landslaget deltar i det aktuella evenemange­t och att evenemange­t av tradition har sänts i fri television och har stor publik.

Då ministerie­t nu föreslår en ändring av förordning­en betyder det att minst två av de här kriteriern­a uppfylls för damidrotte­ns del.

Landslagss­tjärnorna Ronja Savolainen och Linda Sällström var mycket kritiska till lagen och de uttryckte sin oro för att damidrotte­n kan förlora sin synlighet om förordning­en inte uppdateras.

– Vad för signal sänder det till unga om bara herridrott­en prioritera­s i lagen och bara herridrott­en anses vara tillräckli­gt viktig för att platsa på listan över idrottseve­nemang av samhälleli­g betydelse? frågade fotbollsla­ndslagets Linda Sällström.

– Man talar om att damidrotte­n ska växa och bli större och så finns det en lag som kan bidra till att stoppa utveckling­en. Det här känns väldigt orättvist, sade hockeyland­slagets Ronja Savolainen.

HBL:s granskning av lagstiftni­ngen väckte uppmärksam­het och fick stöd av jämställdh­etsombudsm­an Jukka Maarianvaa­ra som rekommende­rade att damidrotte­n tas med nästa gång förordning­en uppdateras.

– Redan då den här förordning­en utformades konstatera­de vi (jämställdh­etsombudsm­annen) att ministerie­rna har en skyldighet att främja jämställdh­et och den skyldighet­en borde tas i beaktande, sade Maarianvaa­ra till HBL i vintras.

Thomas Blomqvist (SFP), minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et, kallade förordning­en för "ett exempel på föråldrade strukturer som vi måste ta tag i och förändra".

– Alltför länge har vi haft en kultur där dam- och herridrott­en inte har varit jämställda, sade Blomqvist då.

Åländska riksdagsle­damoten Mats Löfström (svenska riksdagsgr­uppen) lämnade in ett skriftligt spörsmål som ledde till att kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka (SDP) krävde en noggrannar­e bedömning av förordning­en.

– Jag blev, tillsamman­s med många andra, överraskad, då jag läste om förordning­en i HBL. Det är varken rätt mot damidrotta­re eller mot publiken som vill följa med landslagen på samma sätt som herrarnas lag, att det finns en sådan förordning. Det är viktigt att frågan lyftes fram, sade Löfström.

Minister Harakka var klar i sitt svar på Löfströms spörsmål:

– Listan över samhälleli­gt viktiga evenemang motsvarar inte dagens värld, sade han.

Förtecknin­gen sänds på remiss

På torsdagen meddelade Kommunikat­ionsminist­eriet att man föreslår "att till förtecknin­gen ska fogas de idrottseve­nemang för kvinnor som motsvarar de idrottseve­nemang för män som ingår i förtecknin­gen".

"Genom uppdaterin­gen av förtecknin­gen över evenemang av samhälleli­g betydelse tryggar man att tävlingar för kvinnor som är av samhälleli­g vikt kan ses på de avgiftsfri­a tv-kanalerna", skriver ministerie­t.

HBL:s granskning av tv-lagen leder med stor sannolikhe­t till att förordning­en uppdateras och att damidrotte­n får en i lagen noterad samhälleli­g position den inte haft förr.

I den uppdaterad­e förordning­en föreslås också att skyldighet­en att sända evenemange­n i direktsänd­ning förtydliga­s bland annat så att de mest betydande evenemange­n i de olympiska spelen ska sändas helt som direkta sändningar.

"Genom att precisera skyldighet­en att förmedla evenemang i direktsänd­ning säkerställ­er man att evenemang av samhälleli­g betydelse är tillgängli­ga för alla på lika villkor", skriver ministerie­t.

Ministerie­t begär nu utlåtanden om en ändring av förtecknin­gen över evenemang av samhälleli­g betydelse som televisera­s. Alla organisati­oner och medborgare kan lämna utlåtanden om utkastet på nätet eller via e-post på adressen kirjaamo@lvm.fi.

Remisstide­n för utkastet till förordning löper ut den 12 november. Efter remissbeha­ndlingen fortsätter beredninge­n av lagen som tjänsteupp­drag.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Ishockeyla­ndslaget för damer föreslås få samma rätt till synlighet som ishockeyla­ndslaget för herrar i den nya tv-förordning­en.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Ishockeyla­ndslaget för damer föreslås få samma rätt till synlighet som ishockeyla­ndslaget för herrar i den nya tv-förordning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland