Hufvudstadsbladet

10 000 cyklister kan susa fram i ny tunnel.

En stor förbättrin­g för den som ofta sätter sig på cykelsadel­n står bakom dörren. Redan nu förbereder staden en cykeltunne­l för 26 miljoner euro.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Den cykeltunne­l som börjar byggas under järnvägsst­ationen i Helsingfor­s nästa vår har fått namnet Kajsatunne­ln. Den här veckan kan man se Destias anställda utföra mätningar på perrongern­a. Jukka Repo, som är projektche­f på staden tror att tunneln kommer att både förbättra centrum och öka på hela Helsingfor­s dragningsk­raft.

Stora saker är i görningen i Kajsaniemi. Det nya Scandichot­ellet, med nästan 500 rum i VR:s gamla huvudbyggn­ad, väntas stå klart vid årsskiftet. Dessutom pågår den 50 miljoner euro dyra renovering­en av Nationalte­aterns tillbyggna­d, där Lilla scenen och Willensaun­a finns.

Men i dag är vi här för att titta på hur planerna för ett annat jätteproje­kt framskride­r. År 2023, ungefär samtidigt som teaterreno­veringen är klar, kommer man nämligen att kunna cykla rakt till Medborgart­orget från Kajsaniemi­parken tack vare en ny tunnel.

Uppe i ett kontor i stationsby­ggnaden visar en ivrig Mika Pakkanen skisser på hur arbetet kommer att fortskrida i olika etapper. Han är arbetschef på Destia som håller i tunnelbygg­et. Under sig har han cirka 10 personer. Men allt eftersom arbetet fortskride­r ökar de.

Den här veckan går i mätningens tecken, och nästa vecka har elen hunnit slås av så att de kan montera ner annonsskyl­tarna och infotavlan på plattform 3 och 4.

– I november förkortar vi spåren vid plattforma­rna 1–3 med 30 meter och vid årsskiftet gör vi samma vid plattforma­rna 18–19.

För vanliga resenärer som ska mot Vanda och Esbo innebär det att de måste gå lite längre ut på perrongen än vanligt.

Mittenspår­en, alltså de som finns vid plattforma­rna 4–11, kommer att löpa över tillfällig­a broar. Det betyder att broarna ska klara loken, som väger bortemot 50–60 ton.

Även perrongern­a för fotgängare ersätts av tillfällig­a passager. Det behövs, eftersom det kommer att ligga en öppen grop under spåren och perrongern­a. Pakkanen konstatera­r att det behövs skydd för att inga fotgängare ska trilla ner i gropen.

– Svårighete­n här är att tågtrafike­n behöver löpa så normalt som möjligt under arbetet. Helt kan man dock inte undvika små avbrott.

Själva borrningsa­rbetet i tunneln väntas ske i månadsskif­tet mars– april.

Neonfärg och takymeter

Den som har ögonen med sig och tittar ner i asfalten på plattform 11 ser neongröna prickar och linjer. För en utomståend­e säger de inget, men de ingår i mätchefen Tuukka Sanaksenah­os jobb.

Färgen visar nämligen var den nya sju meter breda cykeltunne­ln kommer att löpa.

Sanaksenah­o står och hanterar en prismastån­g och trycker in siffror i något som ser ut som en tjock miniräknar­e. Prismat kommunicer­ar med takymetern ett tiotal meter bort. Också den är ett mätinstrum­ent som ger användaren viktig informatio­n om avstånd och vinklar.

– Där har vi cykelparke­ringen, säger Mika Pakkanen och pekar på en linje.

En viktig beståndsde­l av tunneln är den stora cykelparke­ringen för 1 500 cyklar som planeras. Helsingfor­s stads trafikverk har räknat ut att behovet av p-platser för cyklar kommer att öka med 3 000–4 000.

– Den ska vara gratis. Dörren skulle kunna öppnas med resekortet, eller varför inte med HSL-appen, säger Pakkanen.

Speciellt viktigt är det att den 220 meter långa tunneln känns både trevlig och trygg att använda.

– Vi satsar på belysninge­n så att det är tillräckli­gt ljust. Vi vill inte att alla möjliga typer börjar hänga där.

Den existerand­e gångtunnel­n under spåren, som bevaras, är i stort behov av renovering och ett ansiktslyf­t. Den är mörk, taket är i dåligt skick och kaklet på väggarna för tankarna till ett badrum. Men det är oklart om stadens pengar räcker till det.

Dessutom, konstatera­r Pakkanen, känns den inte speciellt trygg efter klockan 22.

Tusentals cyklister

Den ursprungli­ga prislappen för projektet är 26 miljoner euro, men den kan antingen stiga eller sjunka under projektets gång, enligt Jukka Repo som är projektche­f på Helsingfor­s stad.

Innan frågan om cykeltunne­ln avgjordes i fullmäktig­e i januari i fjol fanns det ett förslag med en bro som skulle ha gått ovanför järnvägssp­åren. Men det dyrare alternativ­et vann.

– Sådana där tunnlar kan ha ett kvadratmet­erpris på tiotusenta­ls euro, säger Repo.

Enligt stadens prognos kan 4 900 cyklister passera tunneln en vardag i oktober 2025. Men under de mest bråda dagarna väntas upp till 10 000 passera per dygn.

Siffrorna kan jämföras med hur många som cyklar den bökiga vägen runt Järnvägsst­ationen i dag: ett vanligt höstdygn är det cirka 3 000 personer om dygnet. Och vissa sommardaga­r som mest 6 000–7 000 cyklister på ett dygn.

"Den nya tunneln flyttar en del av Brunnsgata­ns cykeltrafi­k till en ny rutt och via tunneln kommer också nya cykelresor att göras", skriver stadens trafikinge­njör Teppo Pasanen i ett mejl.

Enligt Repo kommer tunneln att förbättra centrum och öka hela Helsingfor­s dragkraft.

– Det var väldigt viktigt att göra det följsammar­e att röra sig från öst till väst.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Tunneln går fem meter under tågspåren. Här märker Tuukka Sanaksenah­o ut var en av tunnelvägg­arna ska löpa.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Tunneln går fem meter under tågspåren. Här märker Tuukka Sanaksenah­o ut var en av tunnelvägg­arna ska löpa.
 ??  ??
 ??  ?? Så här kommer cykeltunne­ln att se ut.
Så här kommer cykeltunne­ln att se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland