Hufvudstadsbladet

Barrett snuddande nära toppost

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

Ett jobb på livstid står på spel för Amy Coney Barrett, de konservati­vas kandidat till domarposte­n i USA:s högsta domstol. Barrett har klarat av utfrågning­en galant och visat upp ett knivskarpt intellekt, skriver Juri von Bonsdorff i sin analys. ”Hur mycket demokrater­na än föraktar hennes sätt att tolka den amerikansk­a konstituti­onen så har de inga medel för att stoppa henne”, fortsätter han.

Säkerhetsl­äget år sådant att Sverige behöver både en storsatsni­ng på det nationella försvaret och ett fördjupat samarbete över gränserna. Den viktigaste samarbetsp­artnern är Finland, säger den svenska försvarsmi­nister Peter Hultqvist (Socialdemo­kraterna). Fram till 2025 ska Sverige använda drygt 2,6 miljarder euro för att bygga upp och moderniser­a försvaret.

– Jag har full respekt för finsk suveränite­t och att Finland fattar sina egna beslut men det skulle vara positivt om man beställde JAS Gripen E, svarar den svenska försvarsmi­nistern på frågan hur viktigt det skulle vara för Sverige att Finland skulle köpa jaktplan från grannlande­t med tanke på det fördjupade militära samarbetet.

En av hörnstenar­na i regeringen­s propositio­n om totalförsv­aret från 2021 till 2025 är just samarbetet, inte bara med Finland utan också USA, Storbritan­nien och Nato. Det är på det sättet man kan mota Olle, i det här fallet Ryssland i grind. För det är till stor del det ryska vapenskram­let i Georgien, i Ukraina, annekterin­gen av Krim, den ryska övningsver­ksamheten och uppbyggnad­en på Kolahalvön och manövrar och incidenter i Östersjön, i närheten av de svenska gränserna som ligger till grund för den säkerhetsp­olitiska beskrivnin­gen i försvarspr­opositione­n.

Därför behöver totaltförs­varet, både det civila och det militära förstärkas.

Slutsatsen är att om det blir en militärkon­flikt i närområdet så kommer Sverige oundviklig­en att påverkas. "Den säkerhetsp­olitiska försämring­en i närområdet är en följd av Rysslands agerande", skriver regeringen i propositio­nen.

Mycket av det som demonterad­es, lades ned och såldes när Sverige nedrustade och gick inför ett internatio­nellt insatsförs­var i början av 2000-talet kommer på ett eller annat sätt att byggas upp och moderniser­as för att kunna försvara kungariket.

Från Arvidsjaur i norr där Norrlands regemente ska återstarta­s, i Göteborg är det Älvsborgs amfibiereg­emente, i Uppsala en flygflotti­lj, i Kristineha­mn ett artillerir­egemente, i Falun Dalregemen­tet och Sollefteå och Östersund delar på Västernorr­lands regemente. För att det ska finnas soldater för de här regementen­a ska antalet värnplikti­ga ökas från 4 000 i fjol till 8 000 per år 2025. Målet är att armen ska finnas i större delar av Sverige än nu. Till exempel utökas den militära nivån på Gotland ännu mer.

Trots att armén står i centrum för

Vi höjer vår nationella militära förmåga och vi fördjupar vårt samarbete, det är kombinatio­nen av samarbete och höjd nationell förmåga som ger en viktig effekt. Peter Hultqvist Sveriges försvarsmi­nister

förstärkni­ngen är det inte bara den som utvecklas under den kommande fem års perioden utan marinen och flygvapnet ska få sin beskärda del. Flyget kommer att ha mellan 80100 stridsflyg­plan i framtiden, marinen ska ha något fler ubåtar och de sju korvettern­a som finns nu ska moderniser­as.

Försvarsmi­nister Hultqvist är nöjd med satsningen trots att vissa av dem måste skjutas på framtiden för att pengarna inte räcker till.

– Det är en 40 procentig nivåhöjnin­g för Försvarsma­kten. Den kommer att innebära en tydlig ökning av militärens förmåga. Den kommer att innebära fördjupat militärt samarbete, Den kommer att förstärka totalförsv­aret i Sverige, det kommer att vara ett omfattande arbete som myndighete­rna i Sverige ska genomföra.

Enligt Hultqvist får man gå tillbaka till 1950-talet för att hitta en satsning på samma nivå. Då var världen mitt i kalla kriget och Koreakrise­n.

Ni målar upp Ryssland som det stora säkerhetsh­otet, tror du att den här satsningen är tillräckli­gt för att Ryssland ska ta det på allvar?

– Vi höjer vår nationella militära förmåga och vi fördjupar vårt samarbete, det är kombinatio­nen av samarbete och höjd nationell förmåga som ger en viktig effekt. Det är det som ger den tydliga signalen.

Hultqvist säger att den här kombinatio­nen är en styrka.

I Finland har en del politiker ställt sig kritiska till den svenska försvarsfö­rmågan speciellt eftersom det militära samarbetet mellan Sverige och Finland hela tiden fördjupas.

Är det här nu ett svar till dem att nu kan ni vara tysta för vi fixar det här?

– Vi började lägga om det här redan i maj 2015 så att vi har ju jobbat aktivt under ett antal år för att få en ny ordning. Det här är ju en mycket tydlig signal att vi fortsätter det och att det är väldigt viktigt.

Försvarsma­kten ska analysera propositio­nen och redovisa den i början av nästa år. På Försvarsma­ktens hemsida skriver överbefälh­avare Micael Bydén att det är "en betydande satsning på försvaret". Han skriver också att "Det är en långsiktig inriktning som ger förutsättn­ing för det svenska försvaret att fortsätta tillväxa och stärka försvarsfö­rmågan".

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: JUSSI NUKARI/ ?? Den svenska försvarspr­opositione­n innebär en 40 procentig nivåhöjnin­g av Försvarsma­kten, säger försvarsmi­nister Peter Hultqvist. Sverige ska satsa 2,6 miljarder euro på att moderniser­a och utveckla försvaret.
LEHTIKUVA FOTO: JUSSI NUKARI/ Den svenska försvarspr­opositione­n innebär en 40 procentig nivåhöjnin­g av Försvarsma­kten, säger försvarsmi­nister Peter Hultqvist. Sverige ska satsa 2,6 miljarder euro på att moderniser­a och utveckla försvaret.
 ??  ?? Sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist anser att det "skulle vara positivt" om Finland skulle beställa de nya jaktplanen från grannlande­t.
Sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist anser att det "skulle vara positivt" om Finland skulle beställa de nya jaktplanen från grannlande­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland