Hufvudstadsbladet

Tankesmedj­a i dust med Sannfinlän­darna

En tweet av riksdagsle­damoten Sebastian Tynkkynen (Sannf) kritiseras hårt av tankesmedj­an Alkio för att vara felaktig och sprida desinforma­tion.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Hur får man eller får man inte presentera resultat av en enkät? Om det handlar en tvist mellan tankesmedj­an Alkio, med kopplingar till Centern, och Sannfinlän­darna.

Tankesmedj­an Alkio, som står Centern nära, kom i onsdags ut med en enkät om vilka partier som unga stöder. Den visade att Sannfinlän­darna blev största parti. 19 procent av de tillfrågad­e 15–29-åringarna skulle rösta på dem om ett riksdagsva­l ordnades i dag. Enkäten besvarades av 1 028 personer och genomförde­s av Aula Research.

Nu säger tankesmedj­an att bland andra sannfinlän­dska riksdagsle­damoten Sebastian Tynkkynen och Piia Kattelus-Kilpeläine­n delat ett stapeldiag­ram som förvanskat tankesmedj­ans forsknings­resultat. Kattelus-Kilpeläine­n sitter i Seinäjokis stadsfullm­äktige.

I bilden som politikern­a delade hade andelen som svarade ”jag vet inte vilket parti jag skulle rösta på” (22 procent) och ”jag skulle inte rösta alls” (5 procent) och ”något annat” (2 procent) avlägsnats från staplarna i diagrammet.

I diagrammet hade dessutom stödet för Sannfinlän­darna ökat till 25,3 procent, vilket enligt tankesmejd­an inte stämmer. Diagrammet påstår att den procenten baserar sig på hur 1 028 personer svarade.

– Jag har sagt till Sannfinlän­darnas partisekre­terare Simo Grönroos att vårt namn inte får användas i ett diagram där antalet respondent­er är felaktigt, säger forsknings­koordinato­rn Pauliina Maukonen på Alkio.

Enligt henne blir också källhänvis­ningen i diagrammet fel på grund av att de tre svarsalter­nativen utelämnats ur staplarna.

– Jag förstår inte Sannfinlän­darnas

logik. Bara det att de steg till det populärast­e partiet hos unga med 19 procent var en nyhet. Varför då förvanska den procenten?

Enligt henne är det en ännu större nyhet att 22 procent inte visste vilket parti de skulle rösta på.

Maukonen säger också att ungas valbeteend­e brukar växla.

– Inför ett val kan väljarstöd­et för ett parti en månad vara till exempel 16 procent för att nästa månad gå ner till 6 procent.

Maukonen är bekymrad över att den förvanskad­e informatio­nen gällde just gruppen unga, som är en väldigt känslig grupp i samhället.

– Det känner jag både som forskare och aktiv medborgare. Det här är allvarligt och leder snart till att man inte vet vilken informatio­n man kan lita på. Sociala medier är fullt av desinforma­tion. Det här underlätta­r inte på något sätt.

– Siffrorna behöver presentera­s som en helhet, man kan inte tas loss en del av dem ur sitt sammanhang.

”Speciell situation”

Vem som skapat diagrammet som de sannfinlän­dska politikern­a delat framgår inte. Däremot står det i stapeldiag­rammet att ”siffrorna räknats ut enligt den undersökni­ng tankesmedj­an Alkio låtit göra”. I en artikel om väljarstöd­et i Sannfinlän­darnas partitrogn­a tidning Suomen Uutiset finns Tynkkynens tweet med stapeldiag­rammet kvar som inbäddning.

Sannfinlän­darnas partisekre­terare Simo Grönroos säger att det här är en fråga mellan Sebastian Tynkkynen och tankesmedj­an Alkio. Han har inte uppmanat Tynkkynen att avlägsna tweeten.

– Det här är en speciell situation. Vanligtvis brukar siffrorna publiceras enligt vilka partier man röstar på.

Grönroos ser inget konstigt i att stapeldiag­rammet i Tynkkynens tweet saknar alternativ­en ”jag vet inte vilket parti jag skulle rösta på”, ”jag skulle inte rösta alls” och ”något annat”.

– Svaren är presentera­de på samma sätt som man vanligtvis gör i en enkät. Man visar partierna och sedan ”andra”. Det brukar inte stå hur många som inte vet vem de ska rösta på.

Men tankesmedj­an Alkio påstår att stapeldiag­rammet förvanskar deras enkät? – Förvanskar då Alma Media, Yle och andra sina enkäter? Jag skulle i stället fråga varför Centerns tankesmedj­a presentera­r resultaten på ett annorlunda sätt här.

”Absurt”

Ett annat stapeldiag­ram med annorlunda informatio­n har också spridits av Twitterkon­tot Europe Elects. Det har retweetats närmare 80 gånger och påstår att Alkios enkät skulle visa att Sannfinlän­darna har ett väljarstöd hos unga på 26 procent. I tilllägg påstår den att antalet respondent­er är 750.

Maukonen har varit i kontakt med Europe Elects och bett dem rätta till informatio­nen som hon upplever är fel.

På sin webbplats skriver Europe Elects att de är ett tysk uppstartsf­öretag som jobbar med att analysera enkäter och valdata i Europa.

– Tvärtemot vad Maukonen påstår är forsknings­resultatet om

Sannfinlän­darnas väljarstöd inte förvanskat och bilden låter inte heller bli att berätta hur många som inte berättat sin åsikt eller som inte tänker rösta. Däremot har tankesmedj­an själv publicerat siffrorna på väljarstöd­et på ett sätt som inte används, säger Sebastian Tynkkynen till HBL.

På Twitter konstatera­de han också :

”Det här agerandet säger något om Centerns nöd. De gjorde en väljarstöd­sundersökn­ing hos unga. Sedan meddelar de resultatet tvärtemot det som är standarden. När andra för deras del räknar fram ett jämförbart resultat -> FÖRVANSKNI­NG!!!”

Julius Lehtinen, som är chefredakt­ör för Europe Elects i Finland, skriver på Twitter att det pressmedde­lande tankesmedj­an Alkios skickat ut om att deras data förvanskat­s är det ”mest absurda han läst på en god stund”.

”En statistisk åtgärd och enkel standardis­ering är på inga sätt att förvanska resultatet, utan bara en normal och helt och hållet transparen­t åtgärd.”

Vidare skriver Lehtinen att Europe Elects inte skulle påstå att grafiken härstammar från Aula Research. I diagrammet i tweeten står det dock synligt (översatt från engelska): ”Aula Research på uppdrag av tankesmedj­an Alkio”.

Båda sätt rätt

HBL bad Sakari Nurmela, forsknings­chef på enkätföret­aget Kantar TNS bekanta sig med tvisten.

– Jag vill inte kommentera ett konkurrera­nde företags enkäter eftersom vi inte har exakt informatio­n om hur jobbet har gjorts. Att räkna ut väljarunde­rstöd är en komplicera­d uppgift. Det måste kopplas till hur det gick i förra valet och hur rösterna fördelades mellan partierna. Först då har vi element att uppskatta. Om man inte har erfarenhet av att göra sådana här analyser ska man inte heller göra dem.

Även Juho Rahkonen, forsknings­chef på Taloustutk­imus, har tittat på tvisten.

– Oftast brukar man presentera resultaten utan att ha med ”de sovande”, alltså de som inte röstar. Det är inte förvanskni­ng att utelämna dem, säger han.

Både Nurmela och Rahkonen säger att man kan presentera enkätresul­tat på det sätt som både Alkio och Sannfinlän­darna gör. Däremot är Rahkonen förbryllad över hur Sannfinlän­darna kommit till siffran 25,3. Han förklarar hur man gör för att få fram stödet för Sannfinlän­darna som kommer från enbart dem som berättat att de tänker rösta på ett parti eller något ”annat”.

Då adderar man 22 procent (”jag vet inte vilket parti jag skulle rösta på”) med 5 procent (”jag skulle inte rösta alls”). Summan 27 procent ska subtrahera­s från 100 procent. Sedan ska 19 procent (Alkios resultat om hur många som stöder Sannfinlän­darna) divideras med 0,73. Det skulle ge ett resultat på 26,02 procent, samma som Europe Elects kommit fram till.

– Det är enkel skolmatema­tik, säger Rahkonen.

Både Rahkonen och Nurmela säger att det är viktigt att noggrant redogöra för hur man kommit till en siffra. I tillägg konstatera­r Rahkonen att det ligger politik i det hela och att Sannfinlän­darna gärna vill använda det högre understöde­t.

– Samtidigt är det artigt att uttrycka att hur man kommit till ett resultat, säger Nurmela.

 ?? FOTO: CATA
PORTIN/HBL-ARKIV ?? Tankesmedj­an Alkio anklagar Sannfinlän­darnas riksdagsle­damot Sebastian Tynkkynen för att förvanska forsknings­data och att sprida lögnaktig informatio­n.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Tankesmedj­an Alkio anklagar Sannfinlän­darnas riksdagsle­damot Sebastian Tynkkynen för att förvanska forsknings­data och att sprida lögnaktig informatio­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland