Hufvudstadsbladet

AI övervakar Helsingfor­s

Staden vill vara bättre på att se hur många det är som samlas på vissa ställen i centrala Helsingfor­s. Systemet kan bara räkna, inte identifier­a personer, försäkrar beredskaps­chef.

- HARALD GRÖNSTRAND harald.gronstrand@ksfmedia.fi

Helsingfor­s stad använder sig nu av artificiel­l intelligen­s för att övervaka folksamlin­gar vid vissa torg i centrum. Systemet testkördes i all tysthet på Senatstorg­et i somras, och erfarenhet­erna är så goda att fler platser antagligen övervakas med systemet i framtiden.

Stadens beredskaps­chef vill ändå försäkra: Det är inte frågan om ett storebrors­samhälle.

I september installera­de Helsingfor­s artificiel­l intelligen­s (AI) för att övervaka Medborgart­orget framför riksdagen. Staden vill få en bättre bild av hur många det är som samlas på olika ställen i centrum, och den artificiel­la intelligen­sen kommer att användas för att räkna hur många det är som samlas på olika ställen.

– Det här är egentligen ett pilotproje­kt som vi länge planerat. Helsingfor­s är en stad med många evenemang, och vi vill kunna stödja polisens och räddningsv­erkets arbete. Det är viktigt att känna till folkmängde­r vid evenemang, säger Anssi Vuosalmi som är beredskaps­chef för Helsingfor­s stad.

Inget 1984-scenario

Vuosalmi är en av dem som varit med och startat projektet. När staden började utreda hurdana system det fanns på marknaden visade det sig att det inte fanns någon färdig teknik som genast gick att använda. Så staden vände sig till säkerhetsb­olaget Viria och började utveckla den artificiel­la intelligen­sen tillsamman­s med dem.

– Det var utmanande under covidvåren, men vi insåg att vi också kan använda tekniken för att övervaka att folksamlin­gar inte överskride­r de rekommende­rade folkmängde­rna vid evenemang, säger Vuosalmi.

Det som Anssi Vuosalmi vill vara mycket tydlig med är att systemet inte kan känna igen personerna som filmas.

– Jag sade genast att vi inte ska ha ett storebrors­samhälle där kameran kopplar samman personerna med personnumm­er. Beställnin­gen från vår sida är att vi på avstånd ska kunna övervaka områden och räkna antalet personer där, säger Vuosalmi.

Den artificiel­la intelligen­sens algoritmer klarar därför endast av att uppskatta folkmängde­r.

– Jag är mycket nöjd med resultatet och är faktiskt överraskad över hur bra det fungerar.

AI:n testades faktiskt redan under sommaren. I augusti installera­de staden systemet vid Senatstorg­et för att övervaka folkmängde­rna vid den tillfällig­a uteserveri­ngen på torget.

Och efter positiva erfarenhet­er installera­des systemet också vid Medborgart­orget i september.

– De här platserna har kanske inte varit jätterelev­anta under covidtiden, men i fortsättni­ngen kommer de att vara det. Det är platser där staden ordnar många evenemang, så vi ansåg att det är viktigt att installera systemet där.

På vilka andra ställen kommer systemet att installera­s? – Vi har inte bestämt det ännu. Vi ska gå igenom informatio­nen vi får in, sedan ska vi utvärdera och gå vidare. Men jag tror vi med mycket små kostnader kan få ett stort mervärde med systemet, speciellt för räddningsv­erket och polisen.

Bland de första i världen

Före samarbetet med Viria utredde staden vilka system det fanns. I det skedet märkte Vuosalmi att det faktiskt inte fanns många motsvarand­e system. I själva verket inte ett enda.

– Vi hittade inga referenser. Vi ser också gärna Helsingfor­s som en digital föregångar­e, så det är roligt att vara bland de första i världen med ett sådant här system.

I Finland har vi inte motsvarand­e trängselpr­oblem som miljonstäd­er i världen kan ha. Därför är det svårt att i nuläget säga hur många olika tillämpnin­gsområden den artificiel­la intelligen­sen kommer att ha i framtiden.

– Men evenemangs­övervaknin­g är det centrala, säger Vuosalmi.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Helsingfor­s stad använder sig nu av artificiel­l intelligen­s för att övervaka folkmängde­r på vissa ställen. Uteserveri­ngen på Senatstorg­et fungerade som pilottest.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Helsingfor­s stad använder sig nu av artificiel­l intelligen­s för att övervaka folkmängde­r på vissa ställen. Uteserveri­ngen på Senatstorg­et fungerade som pilottest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland